Šeštadienį baidarių nėra

Šeštadienį baidarių nėra

Išsinuomoti baidarę šeštadienį jau antrą mėnesį beveik neįmanoma. Pasak verslininkų, nuomojančių baidares, vandens turistų srautas šią vasarą išaugo ir darbo dienomis.

Klaipėdos rajono baidarių centro vadybininkas Arnoldas Valčiukas sakė, jog jau daugiau kaip mėnesį šeštadieniais laisvų baidarių nelieka, tačiau tai, anot pašnekovo, - įprasta situacija.

Atgaiva po darbo

"Kiekvieną vasarą būna 3-4 savaitgaliai, kai būna užimtos visos baidarės", - teigė pašnekovas, tačiau geras oras šią vasarą lemia, kad baidarių nuoma paklausi ir darbo dienomis.

"Labai daug emigrantų atostogauja Lietuvoje ir pramogauja. Taip pat ir čia gyvenantys bei dirbantys žmonės šią vasarą labai dažnai užsisako baidares trumpam pasiplaukiojimui vakare po darbo", - sakė A. Valčiukas.

Anot Baidarių centro atstovo, 10 kilometrų ilgio maždaug 2-3 val. trukmės plaukimas su pailsėjimu trunka pusdienį ir yra pats populiariausias. Antras pagal populiarumą yra 6-7 val. trukmės 20 km maršrutas. Rečiau baidares žmonės nuomojasi 2-3 dienoms", - apie vandens turistų įpročius pasakojo A. Valčiukas.

Vien Baidarių centro išnuomotomis skirtingo dydžio baidarėmis, kanojomis ir katamaranais į Miniją gali išplaukti apie 400 žmonių.

Pašnekovo teigimu, vandenyje grūsties nėra. "Minija - viena populiariausių upių plaukti baidarėmis, nes ji 210 kilometrų ilgio, plati. Vandens turizmui tinkama jos srovė ir gylis. Žmonės upėje pasiskirsto: vieni plaukia aukštupyje prie Plungės, kiti prie Gargždų, žemupyje", - pasakojo A. Valčiukas.

Minija - nusekusi, bet praplaukiama

Lapiuose įsikūrusios sodybos "Prie šaltinio", taip pat nuomojančios baidares, kanojas ir katamaranus, šeimininkas Gintautas Rusteika antrino, jog šią vasarą klientų netrūksta.

"Esame priklausomi nuo oro. Oras geras - klientų daug, tik palyja - iš karto dalis žmonių atkrenta, - teigė G. Rusteika. - Visą liepą, rugpjūčio pradžioje savaitgaliais išnuomojame beveik visas baidares, t. y. į vandenį išleidžiame daugiau kaip 130 turistų. Darbo dienomis taip pat žmonės plaukia, kasdien išnuomojame 20-30 baidarių."

Anot pašnekovo, savaitgaliais plaukia didesnės draugų, bendradarbių kompanijos. Kitomis dienomis, kai srautas mažesnis, - šeimos, mamos su vaikais.

Pasak G. Rusteikos, po vasaros sausrų Minijos upės vandens lygis yra nukritęs ir srovė - silpnesnė, tad žmonės plaukia kiek ilgiau, nei įprastai, tačiau beveik visur praplaukia.

Baidarininkai gamtai nekenkia

Minija teka ir per Salantų regioninio parko saugomas teritorijas. Pasak parko vyr. specialisto Antano Kubiliaus, toks vandens turistų srautas, koks šiuo metu savaitgaliais plaukia Minijos upe, jau gali turėti įtakos saugomų teritorijų faunai ir florai. Žmonės gali išbaidyti, išgąsdinti perinčius vandens paukščius, tačiau kol kas neigiamo poveikio aplinkai nepastebėjome", - sakė vyr. specialistas.

Baidarių turizmas, anot parko ekologo, yra vienas palankiausių aplinkai. "Parke esame įrengę keletą sustojimo vietų plaukiantiesiems pailsėti. Su baidarių nuomos įmonėmis esame sutarę, kad jie pasiimdami baidares kartu paima ir turistų šiukšles. Deja, retsykiais žmonės vis dar palieka šiukšles gamtoje, tačiau ekologinis sąmoningumas didėja ir tokie atvejai vis retesni", - pasidžiaugė pašnekovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder