Senojo turgaus kvartalui reikės 60 milijonų

Senojo turgaus kvartalui reikės 60 milijonų

Beveik metus rengta senojo turgaus kvartalo vizija, trečiadienį pristatyta Klaipėdos miesto tarybos Kolegijos nariams pasirodė reikalinga - nurodyta ieškoti resursų vizijos įgyvendinimui.

Pasak vieno iš vizijos rengėjų Martyno Marozo, rengiant viziją buvo išklausyti ne tik turgaus atstovai, bet ir miestelėnai, verslininkai, politikai - jie patys galėjo bandyti modeliuoti kvartalą specialiai surengtų dirbtuvių metu.

"Diskusijos dirbtuvių metu parodė, kad žmonės nori įvairovės. Senojo turgaus kvartale yra tuščių sklypų, kurie gali būti patrauklūs gyvenamųjų namų statybai, nedidelėms parduotuvėlėms. Šio kvartalo sėkmė gali pakeisti viso senamiesčio ateitį", - sakė M. Marozas.

Vizijos rengėjai numato ir prioritetinius darbus - senosios halės rekonstrukciją, naujos dengtos halės (tarp senosios halės ir Šaltkalvių gatvės) įrengimą bei naujos dengtos turgavietės (tarp Šaltkalvių gatvės ir Kūlių vartų aikštės) įrengimą.

Architektų teigimu, Turgaus aikštė nebūtų užstatoma, ji būtų išlaikoma kaip viešoji erdvė - numatomos vietos prekybai, paliekama erdvė aplinkinių kavinių terasoms, įrengiami mažosios architektūros elementai. Pirmenybė šiame kvartale būtų atiduodama pėstiesiems - automobilių stovėjimo vietos būtų naikinamos, siūloma keisti grindinį į pėstiesiems pritaikytą vientisą dangą. Taip pat nebeliktų automobilių pravažiavimo tarp Aukštosios ir Sinagogų gatvių. Kartu numatoma žiedinę sankryžą tarp Taikos pr. ir Tiltų g. perdaryti į keturšalę sankryžą, erdvę tarp Tiltų gatvės ir turgavietės paversti aikšte, iš kurios numatomas pagrindinis įėjimas į turgavietę.

Kad turgus būtų gyvybingesnis, siūloma ir daugiau sprendinių: vietoj žuvų turgaus pastatyti naują mišrios paskirties (gyvenamosios, komercinės) kvartalą, suskaidytą į tris dalis. Gyvenamųjų namų kvartalas galėtų atsirasti ir prie buvusios istorinės Priešakinio pylimo gatvės. Prie Sinagogų ir Galinio pylimo gatvių siūloma naikinti dabar esančią automobilių stovėjimo aikštelę ir ten formuoti naują mišrios paskirties (gyvenamosios, komercinės) kvartalą. Pirmuose dviejuose pastatų aukštuose numatoma įrengti apie 80 automobilių stovėjimo vietų.

"Remiantis istorine medžiaga galėtų būti atkuriami istoriniai elementai: šulinys turgaus aikštės viduryje, Garnizonų skveras buvusioje sienos sergėtojų kapinių vietoje, istorinė Priešakinio pylimo gatvelė, kuri dabar nunykus ir užstatyta menkaverčiais sandėliukais", - idėjas, kaip pagyvinti kvartalą, vardino vizijos rengėjai.

Politikams pastebėjus, jog kvartalas yra saugomoje zonoje, M. Marozas pabrėžė, jog vyko daug diskusijų su Kultūros vertybių apsaugos departamento specialistais, tad parengti sprendiniai atitinka keliamus reikalavimus.

Tarybos kolegijos nariai domėjosi, kiek lėšų ir laiko reikėtų skirti tam, kad ši vizija taptų tikrove. Pasak M. Marozo, preliminari ekonominių investicijų į šį projektą suma - apie 60 mln. litų. Spėti, per kiek laiko būtų padaryti visi darbai, vizijos rengėjas nesiryžo. Pasak jo, tai priklausytų nuo to, kaip sektųsi pritraukti lėšas, tačiau teigė, jog investuoti pinigai atsipirktų per 10 metų.

Kolegijos nariai vieningai sutarė, jog Senojo turgaus kvartalo vystymo vizija yra geras žingsnis ir pavedė savivaldybės administracijai bei UAB "Senasis turgus" valdybai ieškoti resursų ir būdų ją įgyvendinti.

Informacija

Vizijai įgyvendinti Klaipėdos miesto savivaldybės administracija bei UAB "Senasis turgus" ketinama pasitelkti privačių investuotojų bei Europos Sąjungos fondų lėšas.
Anot UAB "Senasis turgus" stebėtojų tarybos pirmininko Simono Gentvilo, per artimiausius 5-7 metus vizijai realizuoti ketinama skirti per 60 mln. Lt. Tarp prioritetų išskiriamas privačių investicijų pritraukimas į esamą turgaus infrastruktūrą bei naujus jos objektus.
"Senasis turgus turi susigrąžinti istorinį svarbiausios senamiesčio vietos statusą moderniomis priemonėmis, - vizijos siūlymams pritarė S. Gentvilas. - Esminis pokytis, sulaukęs daugiausia oponentų strėlių, sėkmingai atliktas - pernai reorganizuota turgaus įmonė jau šiemet dirba pelningai ir perspektyviai. Tai - puikus startas tolesnėms permainoms. Darbų atlikta daug. Pernai reorganizuota turgaus įmonė jau šiemet dirba pelningai ir perspektyviai. Per metus sukūrėme Lietuvoje precedento neturinčią kvartalo išvystymo viziją, į kurios kūrimą buvo aktyviai įtraukti per 200 gyventojų, verslininkų ir derinančių institucijų atstovų."
UAB "Senasis turgus" direktorius Arvydas Gaudiešius vylėsi, kad teigiami kvartalo pokyčiai paskatins viso senamiesčio atsinaujinimą.
"Konstruktyvus studijos rengimo ir derinimo procesas, miesto valdžios palaikymas ir interesas teikia pagrindo tikėtis, jog ją pavyks įgyvendinti, teigiamai prisidedant prie visos Klaipėdos centrinės dalies gyvenimo ir įvaizdžio", - sakė turgaus vadovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder