Senamiestyje retėja pastatų "vaiduoklių" gretos

Senamiestyje retėja pastatų "vaiduoklių" gretos

Klaipėdos senamiestyje po truputį juda pastatų "vaiduoklių" reikalai.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, išduoti leidimai vykdyti Didžiosios Vandens gatvės namų Nr. 24, 26, 28 rekonstrukcijos darbus, o sklypas tarp 22-ojo ir 26-ojo namo būsiąs užstatytas.

Namus Didžioji Vandens g. 24 ir 26 projektuojančios bendrovės "A 405" atstovų teigimu, pirmasis šių pastatų virs svečių namais, o antrasis kaip buvo, taip ir liks gyvenamasis daugiabutis namas.

Trečiasis pastatas, Didžioji Vandens g. 28, pastatytas XIX amžiaus antroje pusėje. Pasak jo projektu užsiimančios bendrovės "Uostamiesčio projektas" vadovės architektės Snieguolės Stripinienės, anksčiau čia buvo du butai, o dabar jis liks vieno buto gyvenamuoju namu. Jis priklauso privačiam asmeniui, klaipėdiečiui.

Pasak architektės, šis pastatas labai ilgai buvo nenaudojamas, daugiau nei 20 metų. Kai pastatai nenaudojami, jų fizinė būklė labai smarkiai nukenčia. Visa medinė šio pastato stogo konstrukcija buvo sudegusi, likusi supuvo, tad būklė itin bloga.

"Pakeitimai bus minimalūs, nes pastatas yra senamiestyje ir gana senas. Gal tas skambus žodis "rekonstrukcija" taikomas vien dėl to, kad iš kiemo pusės bus padaryta laiptinė? Anksčiau ji buvo medinė, dabar bus šilta.

Faktiškai bus atkurtas toks pat pastatas, koks buvo. Bent jau pirmą aukštą turėtume išsaugoti, o visa kita bus atkurta tokio pat aukščio, dydžio, kaip ir buvo. Senamiestyje neturi būti naujadarų. Bus ir aniems laikams būdingas langų padalinimas, turėtų būti išsaugotas ir ant fasado esantis šviestuvas", - pasakojo S. Stripinienė.

Beje, nedideliame sklype, kuriame yra 28-asis namas, yra trys pastatų savininkai. Be jau minėto pastato, kitam asmeniui priklauso sandėliukai, o pastatas 28A priklauso dailininkui, jame įkurta dailės studija. Jis irgi buvo pradėtas tvarkyti net kelis kartus. Deja, panašu, dailininkai ne taip gerai verčiasi, kad greitai galėtų atstatyti pastatą senamiestyje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder