Senamiestį terorizuoja narkomanai

Senamiestį terorizuoja narkomanai

Į senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje esančias meno galerijas, nedideles parduotuvytes užeina į narkomanus panašūs jauni vyrukai, grasina jose dirbančioms moterims ir tiesiog jų akyse nugvelbia vieną ar kitą daiktą. Jų darbuotojai ginasi kaip kas išmano - pamatę įtartinus tipus tiesiog užsirakina duris, kviečia apsaugą.

Policininkai, apsaugininkai reaguoja į iškvietimus, atvyksta, išvaro "svečius", tačiau po kurio laiko jie vėl ateina.

Kai "Vakarų ekspresas" pradėjome domėtis šia tema, sulaukėme policininkų patikinimo, kad į Turgaus gatvę bus nusiųsta daugiau patrulių. Pažadas buvo tesėtas operatyviai ir matydami patrulius žmonės bent kuriam laikui lengviau atsikvėpė.

Gąsdina, vagia

Prieš kelias savaites M. Mažvydo alėjoje esančioje parduotuvėje darbuotoja patyrė stresą. Rytą įėjo narkomanas, atsistojo tarpduryje ir bauginančiai žiūrėjo į ją. Laimei, moters vyras buvo tarnybinėse patalpose, tad laiku atėjo ir išvarė nemalonų "svečią". Po kurio laiko, kai pardavėjos vyras išvažiavo, narkomanas vėl sugrįžo, atsistojo į tą pačią vietą ir vėl spitrino į pardavėją. Paklaustas, ko nori, vapaliojo kažką apie stiklus. Laimei, užėjo klientas, o pardavėja spėjo paspausti apsaugos mygtuką, tad atvažiavę apsaugininkai išsivedė narkomaną. Tačiau po kelių dienų jis vėl pasirodė. Tąkart klientai padėjo vyrą išvaryti.

"Žiemą vakare į darbo pabaigą likau viena biure Tilžės gatvėje. Pro duris įvirsta vyras, be orientacijos ir nieko nesako. Signalizacijos mygtukas prie durų, aš sėdžiu prie savo darbo stalo. Kasoje yra grynųjų pinigų. Nežinau, ką jis darys - puls mane ar reikalaus pinigų. Svarstau, gal reikia skambinti į policiją. Susikaupiau ir sakau: "Tuojau pat išeik arba skambinu policijai." Ką jis sakė, nieko nesupratau. Kelis kartus pakartojau, kad išeitų, galų gale išėjo. Patyriau didelį stresą, labai išsigandau. Dabar tas vyras dingęs, nebematau, anksčiau matydavau einantį gatve stikliniu žvilgsniu", - pasakojo kita jauna moteris.

"M art" galerijos, esančios Turgaus gatvėje, darbuotoja Ugnė pasakojo, kad keisti svečiai čia apsilanko dažniausiai tada, kai būna prastas oras, kai mažiau žmonių. Galerijos savininkei, pasak merginos, jie netgi grasino, kad viską išdaužys. Užeina ne vienas, bet du jauni vyrai. Būna "apsinešę" ir nesuvokiantys, ką daro.

"Esame labai išsigandę. Tokios būklės žmonės ypač pavojingi, gali bet ką padaryti. Net nežiūri, ar yra žmonių, apsaugos kameros. Tądien, kai mus atakavo, jie apėjo vos ne visas Turgaus gatvės parduotuves, užėjo ir į kailinių parduotuvę, kurioje yra kameros", - pasakojo mergina.

Vieną penktadienį Ugnė, kalbėdama su klientu, pro langą pamatė įtartinus jaunuolius, visai nepanašius į pirkėjus, žiūrinčius į vitriną ir rodančius pirštais į porcelianinius puodelius. Kai vienas jų pradėjo eiti durų link, mergina spėjo užsirakinti. Jaunuoliai dar kiek pastoviniavo ir nuėjo.

"Bjauri būsena, stovi prie durų ir atidžiai žiūri į kiekvieną klientą. Tądien dvi likusias valandas iki darbo pabaigos sėdėjau užsirakinusi. Pamatai žmogų - arba įleidi, arba ne. Jau kelios dienos esu pasiruošusi užpuolimui. Stengiuosi nugalėti baimę, bet saugi nesijaučiu. Man atrodo, juos gali nubausti tik tuo atveju, jeigu padarys ką nors baisaus. Į tai, kad grasina, vargu ar žiūrima rimtai. Iš galerijos dingo keraminis angeliukas, kainuojantis 50 eurų. Sunku įsivaizduoti, kur jie jį panaudos. Pas mus buvo policija, paklausinėjo, pavaikščiojo. Tokių žmonių daugėja ir nėra kam jų sutvarkyti. Daug kur yra vaizdo kameros, bet atrodo, kad jos neturi reikšmės. Mes kiekvienas kovojame savo kovą, o į policiją mažai kas kreipiasi", - kalbėjo Ugnė.

Aplinkinių parduotuvėlių darbuotojai pasakoja panašias istorijas. Viena drąsi pardavėja užsirakino su asmeniu, pasikišusiu butelį po skvernu, ir išsikvietė apsaugą. Gėrimų parduotuvėje dažnai lankydavosi psichinis ligonis ir vis išsinešdavo kokį nors gėrimo butelį. Tai jis darydavo vos ne kasdien. Buvo kreiptasi į policiją, policininkai surado vagišių, pagąsdino, tad daugiau neateina. Narkomanai mėgsta nugvelbti saldumynus.

"Dirba keliese"

"M art" galerijos direktorė Virginija Martusevičienė sako esanti naujokė senamiestyje ir čia įsikūrė turėdama didžiulį pasitikėjimą. Tačiau jau ne pirmas atvejis, kaip galerijoje įvyksta vagystės. Tiesiog akyse buvo pavogtas vienas mažas paveikslas ir žiedas.

"Be aiškaus tikslo vaikšto žmonės gatve, stoviniuoja prie lango. Kartkartėmis užeina, tenka juos išvaryti. Atėjo dviese vienas po kito, ir tai jau buvo antras kartas tą dieną. Akys nieko nesakančios, bijojau, kad gali viską išdaužyti. Pasirodė, kad vienas jų turi kažkokį daiktą pasikišęs. Kai iškėlęs ranką ir įsiutęs pradėjo eiti meno kūrinių link, išsigandau ir išbėgau lauk šauktis žmonių pagalbos, bet jų gatvėje nebuvo. Padariau klaidą, nes per tą laiką jie pasiėmė tai, ko reikėjo", - pasakojo ponia Virginija.

Anot jos, dažniausiai tokie tipai "dirba" po du, kartais trys, ir mikliai.

"Tai nėra tie patys asmenys, keičiasi. Dažniausiai būna jauni, apie 30 metų vyrai. Apranga niekuo neišsiskirianti. Dabar, kai užeina į galeriją vyriškis, aš jau būnu gynybinės parengties. Kavinėse dirba kelios merginos, jos gali bandyti atimti daiktus iš jų, o kai esi viena... Jie žino sumą, už kurią galima vogti, kad nebūtų keliama baudžiamoji byla. Tokie žmonės gali ir ką nors baisaus padaryti", - pasakojo moteris, kreipusis ir į policiją.

Baroti galerijos direktorė Andželika Baroti irgi sakė nuolat matanti užeinančių keistų jaunų iki 30 metų vyrukų, kuriems tikrai ne menas rūpi.

"Jų akys tiesiog ieško, ar yra ką nugvelbti. Gerai, kad pas mus yra tik parodinė salė, smulkių dalykų joje nėra, tad ir pagundų mažiau. Didelio paveikslo neišsineši. Manau, narkomanams didžiausia pagunda pavogti ką nors nedidelio ir pigiai parduoti. Kas pirks mūsų paveikslą turguje? Kitas dalykas, pagal autorių lengva susekti. Be to, pas mus dirba vyrukas, gal todėl rimtų incidentų neturėjome. Mes saugomės patys. Dirba keli žmonės, ne po vieną. Apsaugininko, žinoma, neturime, tai jau būtų didžiulė prabanga. Apie kaimynų bėdas esame girdėję. Prieš metus apiplėšė juvelyrikos saloną Turgaus gatvėje. Mane stebina, kad tokie dalykai vyksta taip drąsiai Turgaus gatvėje, kuri turėtų būti šurmulingiausia. Senamiestis apmiręs, bet tai centrinė jo gatvė. Gal tie vyrukai įsitikinę savo nebaudžiamumu?" - svarstė moteris.

"Priartinsime patruliuojančius pareigūnus"

Gintaras LASICKAS, Klaipėdos miesto komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas
Manau, pirmiausia patys savininkai turi pasirūpinti draudimu ir sutartimis su saugos tarnybomis dėl savo turto, dirbinių, patalpų ir darbuotojų saugumo. Daugelis jų yra susitvarkę tokius dalykus. Jeigu iškilo grėsmė, iš karto reikia skambinti ir 112. Policija reaguoja į iškvietimus.
Prevencijos priemonės tikrai vykdomos. Mes jau patruliuojame vakarais. Dabar pabandysime priartinti pareigūnus prie Turgaus gatvės, kad jie ir be iškvietimų dažniau lankytųsi čia.
Kol kas turiu pareiškimą tik dėl naktinių triukšmų Turgaus gatvės 8 name. Kitokio pareiškimo, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu nėra nė vieno. Jeigu grasinama, reikia rašyti pareiškimą, sukonkretinti, kas, kada ir kokiu būdu. Tada spręsime, ar turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, ar ne.

"Psichologinis šantažas - policijos reikalas"

Aleksandras SLATVICKIS, Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas
Iš kur mes žinome, kad tas žmogus yra priklausomas nuo nelegalių psichoaktyviųjų medžiagų, liaudiškai sakant, narkomanas? Tai - tik mūsų prielaida. Vienintelis turimas faktas šiuo atveju - žmogus, užėjęs į tam tikrą įstaigą, elgiasi neteisingai, grasina. Tokiu atveju vienintelis atsakas - arba apsaugos, arba teisėsaugos organų įsikišimas. Psichologinis šantažas - policijos reikalas. Prieš įstatymus visi lygūs. Nebent būtų rimtas psichikos sutrikimas, kai žmogus dėl savo liguistos būsenos neatsako už savo veiksmus. Tokie dalykai nustatomi psichiatrinės ekspertizės metu.
Visgi greičiausiai tai yra žmonės, kuriems trūksta pinigų eilinei dozei. Jie užsiima psichologiniu šantažu, kuriam, be abejo, nereikia pasiduoti. Žudyti, mušti jie neturėtų, nes puikiai supranta, kuo tas baigsis. Apie narkotikų vartotojus sukurta labai daug mitų, tad jie jais ir naudojasi gąsdindami. Beje, žmonės, kurie vartoja opioidus, nėra pavojingi, jie myli visą pasaulį, nes jiems tuo metu gerai. Žmonės, kurie pavartoja stimuliatorių, pavyzdžiui, kokaino, amfetamino ar metamfetamino, kartais gali būti agresyvūs. Bet jie dažniausiai niekur neišeina, vietoje linksminasi. Ieškoti pinigų neretai eina pasibaigus poveikiui ar kai būna abstinencijos būsenos. Tada gali atsirasti tam tikra ir žodinė, ir nežodinė agresija. Kaip toks žmogus pasielgs, garantijos niekas negali duoti.
Bet koks žmogus, negavęs atkirčio, pradeda jaustis drąsiai ir nebaudžiamas. Tarp narkomanų yra įvairių žmonių, gali būti ir su asmenybės sutrikimu. Jeigu tokiam pasakysi žodį prieš, jis gali pradėti triukšmauti ir daužytis. Mano galva, tokiu atveju nereikia rodyti išgąsčio, o ramiai ir mandagiai, bet griežtai pasakyti, kad jo buvimas nepageidaujamas, jeigu jis neišeis, bus iškviesti žmonės, kurie jį išves. Ir iš tikrųjų reikia kviesti apsaugą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder