Seimūnai ragina nevaryti vaikų iš Melnragės

Seimūnai ragina nevaryti vaikų iš Melnragės

Trylika Seimo narių pasirašė kreipimąsi į Klaipėdos miesto merą Vytautą Grubliauską, kuriuo ragina nesiimti skubotų veiksmų dėl agentūros „Visos Lietuvos vaikai“ iškeldinimo iš pastato Melnragėje, adresu Vaivos g. 23, ir spręsti šį jautrų klausimą tik tada, kai savivaldybė aptars sprendimą su Klaipėdos gyventojais, nevyriausybinėmis uostamiesčio ir šalies organizacijomis.

Klaipėdos savivaldybė nurodė, kad pagalbą apleistiems ir beglobiams vaikams bei socialiai pažeidžiamoms šeimoms teikianti agentūra turi iki liepos 1 dienos išsikraustyti iš pastato, nes nuspręsta nebepratęsti panaudos sutarties. Nurodoma, jog namas prie jūros, kuriame šiuo metu, kaip ir kasmet, poilsiauja vaikai, esąs reikalingas „Savivaldybės administracijai savivaldos funkcijoms įgyvendinti“. Kam konkrečiai ketina naudoti pastatą, savivaldybė neįvardija.

„Esame sunerimę, kad šio sprendimo įgyvendinimas turėtų neigiamų pasekmių vaikams iš skurdžiai gyvenančių bei daugiavaikių šeimų, kurioms padeda ši agentūra, per 20 savo veiklos metų suteikusi pagalbą daugybei be tėvų globos likusių vaikų ir daug nuveikusi mažinant socialinę atskirtį“, - rašoma V. Grubliauskui adresuotame Seimo narių kreipimesi.

Šiuo metu dienos stovykloje Melnragėje poilsiauja 10 vaikų iš socialinės rizikos šeimų, dar 16 lanko nemokamą dienos centrą su maitinimu. 2013-ųjų vasaros stovykloje ilsėjosi 96 vaikai, dažnai neturintys ne tik kitų poilsio galimybių, bet ir stokojantys sotaus maisto. Šeštadieniais sodyboje rengiami labdaringi pietūs, o pavalgyti atėję apleisti, išmaldos gatvėse prašantys vaikai iš asocialių šeimų gauna ir kitą būtiną pagalbą (galimybę nusiprausti, švarius rūbus). Pagalba teikiama 32 vienišoms motinoms, tarp jų dviems tėvų neturinčioms nepilnametėms, kurios aprūpinamos maistu, drabužiais, higieninėmis priemonėmis kūdikiams. 130 šeimų (iš jų 30 proc. bedarbiai) agentūroje gauna labdarą. Nuo 1994 metų Melnragėje veikianti sodyba tapo prieglobsčiu 79 vaikams, iš kurių net 59 pavyko sugrąžinti į jų biologines šeimas, o organizacijos vadovė Virginija Kairienė pati išaugino 14 vaikų nuo 3–4 iki 18 metų, jie visi išlaikė ryšius su šeima ir išvengė globos namų. 2013 metais prieglobstis suteiktas 15 vaikų.

Seimo nariai ragina neskubėti iškeldinti vaikų globėjų iš namo pajūryje ir leisti skurdžiai gyvenančių šeimų vaikams bent šią vasarą dar ramiai poilsiauti stovykloje, kurią agentūra rengia jau daug metų.

Taip pat parlamentarai ragina Klaipėdos merą prieš priimant galutinį sprendimą pasitarti su visuomene.

Kreipimąsi pasirašė Seimo nariai Naglis Puteikis, Algirdas Patackas, Aurelija Stancikienė Povilas Urbšys, Rima Baškienė, Linas Balsys, Agnė Bilotaitė, Sergejus Jovaiša, Jonas Varkala, Virginija Baltraitienė, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Donatas Jankauskas, Vytautas Matulevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder