Šeimų šventės renginiai taps pavyzdžiu ir mažiesiems

Šeimų šventės renginiai taps pavyzdžiu ir mažiesiems

Jau kitą savaitę, gegužės 12-15 d., klaipėdiečius ir miesto svečius džiugins tradicinė Šeimų šventė, kurią jau ketvirtus metus rengia aktyvių miestiečių bendruomenė "Mano šeima".

Tačiau šįsyk, anot organizatorių, renginiai bus dar įdomesni, tad, tikimasi, pritrauks dar gausesnį šeimų ratą.

Kad mieste gyventi būtų smagiau

Idėjos sumanytojas bardas, muzikos pedagogas, studijos "Grock" įkūrėjas bei vadovas Linas Švirinas prisiminė, kad mintis surengti šventę, gegužės 15-ąją minint Šeimos dieną, kilo tiesiog "iš negalėjimo ramiai gyventi".

"Turiu ydą priekabiauti prie žmonių. Tačiau vieni priekabiaudami atiminėja iš kitų materialines vertybes, kiti siūlo lankyti jų maldos namus, o aš prašau, kad žmonės paskirtų šiek tiek laiko tam, kad Klaipėdoje gyventi būtų smagiau", - juokavo L. Švirinas ir pridūrė, kad smagaus ir gero gyvenimo pagrindas neabejotinai yra laiminga šeima.

Žinoma, anot idėjos sumanytojo, daugelis jaunuolių gali gintis, esą kam reikia švęsti, jei dar nesi sukūręs šeimos. Tačiau juk nėra žmogaus, kuris neturėtų mamos, tėčio ar kito artimojo, kurį jis vadina savo šeima. "Mes nenorime moralizuoti ir aiškinti, kas yra tinkama ar netinkama, ar kas apskritai yra šeima. Mes į šią savoką žiūrime labai plačiai", - sakė L. Švirinas.

AKIMIRKA. Pasimatymų popietės metu miesto meras Vytautas Grubliauskas savo žmonai atliko jos mėgstamiausią dainą.

Šiais laikais, nesuradę bendrų sutarimų, sutuoktiniai dažnai pasirenka skyrybas. Tačiau, anot vieno iš šventės organizatorių, taip atsitinka dėl to, kad aplinkoje retai susiduriame su sėkmingų šeimų pavyzdžiais. Vietoj to žiniasklaidoje žymiai dažniau mirga sėkmingų skyrybų istorijos...

Taigi L. Švirinas pamanė, kad Šeimų šventė galėtų atlikti dar vieną funkciją - tapti sėkmingų pavyzdžių centru: "Aš nesakau, jog skyrybos yra geras ar blogas dalykas, tiesiog pasigendu alternatyvos. Kodėl gi neviešinamos sėkmingai išspręstų konfliktų istorijos?"

Žinia, šį mėnesį, be Šeimos bei Motinos dienų, minima ir deivės Mildos šventė. Ir nors progų atkreipti ypatingą dėmesį į artimiausių savo žmonių ratą bei sustiprinti ryšius yra daug, tačiau organizacija "Mano šeima" šiam šventiniam mėnesiui norėjo suteikti daugiau turinio.

Sieks tapti miestą reprezentuojančiu renginiu

Atsigręždamas į praėjusius metus, L. Švirinas patikino, kad šventė auga, jos mastas didėja. Tačiau, nepaisant renginio sėkmės, gerklėje vis dar jaučiamas "gumulas" dėl to, kad Savivaldybė neparėmė ne pelno siekiančių entuziastų idėjos.

"Apmaudu, kad miesto valdžia nesuprato renginio reikšmės. Taigi mums teko organizuoti Šeimų šventę iš savų lėšų. Nesitikėjome, kad išvis kas nors išeis. Tačiau mums pavyko ir šiemet netgi bandysime sustiprinti renginį. Tikime, jog ši iniciatyva turi didelę perspektyvą tapti Klaipėdą reprezentuojančiu renginiu", - sakė vienas iš renginio organizatorių.

TIKSLAS. Renginio iniciatorius Linas Švirinas neteigia, jog jo šeima yra pavyzdys kitoms. Jis kartu su žmona, kaip ir kiti Šeimų šventės dalyviai, nori gerinti bendravimo įgūdžius, pasidalinti savo patirtimi ir matyti daugiau teigiamų santuokų pavyzdžių.

Pasaka ir vaikams, ir tėveliams

Šventė startuos gegužės 12 d. 12 ir 18 val. Klaipėdos koncertų salėje, kurioje bursis vaikai ir jų tėveliai, norintys išgirsti ir pamatyti muzikinės pasakos "Žaismingos muzikos orkestras XIX: lėlės seka pasaką" premjerą.

Smagią muzikinę pasaką apie katinėlį ir gaidelį seks Mindaugo Bačkaus vadovaujamo Klaipėdos kamerinio orkestro atlikėjai, ne tik grieždami savo instrumentais, bet ir persikūnydami į vaidmenis. Katinėlio, gaidelio ir lapės personažus vaidins smuikininkės Airida Žilinskienė, Jurgita Bačkuvienė ir Sandra Dirgėlaitė.

Pasak lietuvių liaudies pasakos, katinėlis ir gaidelis gyveno miško trobelėje. Kiekvienas turėjo savo pareigas: katinėlis eidavo į mišką dirbti, o gaidelis likdavo namie šeimininkauti. Visi puikiai žinome, kas jiems nutiko. Pasakos istorija moko nebūti patikliems, nepasiduoti įkalbinėjimams, vertina draugystę ir skatina išradingumą.

Režisierė Gintarė Radvilavičiūtė sako: "Katinėlis ir gaidelis" sukurtas pagal formulinę lietuvių liaudies pasaką, kuriai būdinga suprantama kalba, pasikartojimai. Jie padeda stiprinti atmintį, lavinti dėmesį ir suvokti sudėtingesnius kūrinius net patiems mažiausiems. Tokios pasakos ypač naudingos hiperaktyviems ir nedėmesingiems vaikams.

Spektaklyje bus žaidžiama su šviesa, šešėliu, gyva muzika. Šešėlis gali daugiau negu šviesa. Jis patenka už uždarų spintos durų, į sugniaužtą kumštį, į užčiauptą burną ir į žmogaus vidų. Šešėlis asocijuojasi su tamsiąja puse, bet jo šaltinis - šviesa.

Dalyvaus ir pasimatymų guru

L. Švirinas ragino žmones mažiau skųstis dėl kainų ar pernelyg menkų atlyginimų, o tiesiog pagalvoti, ką savo ruožtu būtų galima pakeisti. Galbūt pradėti šeimos verslą?

Turbūt daugelis šeimos verslu užsiimančių žmonių patvirtintų, kad artimieji yra geriausi rėmėjai, pajėgos, pasitikėjimas ir jėga. Taigi jau antrus metus žymūs miesto veikėjai mėgins įkvėpti miestelėnus imtis savo verslo gegužės 13 d. 18 val. muzikiniame bare "Kaštonas" vyksiančių "Pašnekesių apie šeimos verslą" metu. Šįsyk čia dalyvaus Klaipėdos prekybos pramonės ir amatų rūmų prezidentas B. Petrauskas, Savivaldybės tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkas Simonas Gentvilas bei šeimyninio verslo atstovai.

Dr. J. Usonio teigimu, Europoje 70-80 proc. visų įmonių sudaro šeimos verslo įmonės, kuriose dirba 40-50 proc. darbuotojų.

Vienas iš svarbiausių renginio akcentų - Pasimatymų popietė, kuri šiemet gegužės 14 d. rengiama viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje. Pirmaisiais metais šis tikslaus turinio dar neturėjęs romantiškas renginys vyko Danės skvere. O jau kitąmet Pasimatymų popietės metu Dienovidžio aikštėje susirinkę įsimylėjėliai rašė meilės laiškus.

L. Švirinas prisiminė, kad praėjusiais metais drąsus vaikinas, visų nuostabai, padeklamavo vieną iš Viljamo Šekspyro sonetų. Taigi, šiemet, minint 400-ąsias V. Šekspyro mirties metines, nuspręsta surengti ištisą jo sonetų skaitymo popietę.

"Norime parodyti, kad sutuoktinių ryšį gali stiprinti ir meniški sprendimai. Tikimės, jog renginyje dalyvaus ir tėveliai su vaikais, kurie matys šias meilės apraiškas, ir jiems formuosis teigiamas požiūris", - kalbėjo žymus uostamiesčio bardas.

Renginyje svečiuosis ir santykių ekspertas Saulius Karosas, kuris pasidalins patarimais, pamąstymais, įžvalgomis, kaip sustiprinti poros santykius bei kaip romantizuoti susitikimus.

S. Karosas esąs tikras pasimatymų guru, kadangi jis savo žmoną kiekvieną savaitę vedasi į pasimatymus ir todėl lig šiol mėgaujasi laiminga santuoka.

Sutuoktiniai kviečiami atnaujinti įžadus

Sekmadienį sutuoktiniai bus kviečiami į Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje vyksiančią santuokos įžadų atnaujinimo ceremoniją, kuri sykiu apvainikuos besibaigiančius Šeimų šventės renginius.

Prieš dvejus metus pradėtoje rengti ceremonijoje dalyvavo vos 9 poros, tačiau pernai šis skaičius šoktelėjo net iki 50. Įdomu, jog įžadus atnaujinti nusprendė ir L. Švirinas su žmona: "Labai džiaugiausi savo drąsa ir jausmais, kurie po ceremonijos mane aplankė. Galiu drąsiai teigti, kad tas atnaujinimas iš tiesų įvyko. Nuostabu dar ir tai, kad įžadų atnaujinimas vyksta iškart po Vaikų pamaldų, tad mažieji katalikai mato, kokia svarbi ir reikšminga yra santuoka. Manau, kad jų sąmonėje tai užsifiksuoja, ir tai vėlgi formuoja teisingą jų požiūrį. Emociškai tai yra labai turtinga apeiga."

L. Švirinas mano, kad sutuoktiniai turi ne tik nuolat atlikti savo pareigas, tačiau ir turėti bendrystę, kasdien džiaugtis gyvenimu. "Linkiu, kad nereiktų kasdien žvalgytis į kalendorių ir laukti švenčių, o patiems jas kurti. Juk ir pasimatymas gali tapti švente, kuri sustiprins ryšius su artimiausiu žmogumi."

Renginių kalendorius

12 d. 18 val. Koncertas šeimai "Žaismingos muzikos orkestras XIX: lėlės seką pasaką" (Klaipėdos koncertų salėje)
13 d. 18 val. Pašnekesiai apie šeimos verslą (muzikiniame bare "Kaštonas")
13 d. 18 val. Tėvų ir vaikų pasimatymas: "Svajokime kartu" (Miesto bažnyčia)
14 d. 16 val. Pasimatymų popietė (I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje)
15 d. 10 val. Santuokos įžadų atnaujinimo ceremonija (Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder