Šeimos gina savo vaikus

Šeimos gina savo vaikus

Apie tūkstantį žmonių  sekmadienį 11 val. susirinko į mitingą prieš vaikų atiminėjimą Klaipėdos Atgimimo aikštėje.

 Nešini raudonais balionais, plakatais, ir Lietuvos trispalvėmis klaipėdiečiai kvietė saugoti  vaikus nuo valstybės, draskančios šeimas.

Miestiečių sueigą inicijavusios mamos Olesia Ščerbina ir Karolina Klapatauskienė, perskaitė laišką, adresuotą Prezidentei, kuriame reikalaujama keisti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą.

“Mes esame mamos. Mūsų organizacija – šeima. Tai pagrindinė organizacija, kurią valstybė turi saugoti, o dabar valstybė nori išardyti mūsų  šeimas ir atimti mūsų vaikus. Dėl to čia susirinkome”, - sakė Olesia.

“Augindama du vaikus jaučiuosi nesaugi, kai skaitau istorijas, jog vaikai buvo atimti iš šeimos, nors specialistai nustatė, jog smurtas prieš juos mebuvo naudotas. Manau, kad taip neturėtų būti”, - jai antrino Karolina.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo trūkumus mitinge išsamiai pakomentavo teisinininkė, pasisakė ir tėvai, ir pedagogai, Klaipėdos miesto Tarybos nariai Nina Puteikienė, Lilija Petraitienė, Viačeslavas Titovas, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničius.

Mitinge dalyvavęs Seimo narys Naglis Puteikis prisipažino, jog jam gėda, kad Vaiko teisių apsaugos įstatymas Seime buvo priimtas vienbalsiai  ir, kad  jis pats balsavo už šį įstatymą. N. Puteikis viešai pažadėjo, jog mitinge išdėstyti reiklavimai bus nedelsiant įgyvendinti.

 Per 900 mitingo dalyvių pasirašė po laišku Prezidentei.

Klaipėdos miesto bendruomenės nariai ir Klaipėdos miesto gyventojai, susirinkę šiandien, 2018 metų lapkričio 18 d., mitinge Atgimimo aikštėje. esame labai susirūpinę dėl padaugėjusių vaikų atėmimo iš tėvų atvejų.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 – 39 straipsniuose įtvirtinta nuostata, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas. Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę bei teikia šeimai paramą. Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją prezidentas atstovauja valstybei bei daro visa, kas jam pavesta Konstitucijos ir įstatymų.

Kreipiamės į jus dėl 2018 m. liepos 1 d. įsigaliojusio Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo naujosios redakcijos. Pareiškiame, kad minėtas įstatymas visiškai neatitinka žmonių lūkesčių, turi daug spragų ir jame visiškai nenumatytas to įstatymo vykdymo kontroles mechanizmas.

Ypatingą nerimą kelia sekantys klausimai:

Minėtas įstatymas visiškai neskatina valstybę teikti socialinės rizikos šeimoms kompleksinės pagalbos: pedagoginę (auklėjimo), socialinę, medicininę, psichologinę bei materialinę. Priešingai, šis įstatymas įtvirtino supaprastintą kelią atimti vaikų iš šeimos, atskirti jį nuo mamos ir tėčio, ir perduoti vaikų svetimiems žmonėms  – globėjams, kurie tuo metu turės turtinę naudų. Neaišku, nuo ko bus daugiau naudos vaikui, ar nenukentės nuo to vaikas, ar netaps preke.

Mes reikalaujame inicijuoti įstatymo sekančius pakeitimus ir papildymus.

1. Įtvirtinti įstatyme, kad vaiko paėmimas yra kraštutinė priemonė, taikoma, kai išnaudotos visos kompleksinės pagalbos tėvams galimybes ir vaikui išlieka grėsmė.

2. Įteisinti pagal įstatymų paimto iš tėvų ar kitų vaiko atstovų pagal įstatymų privalomų perdavimų artimiems giminaičiams.

3. Įteisinti privalomą psichologo dalyvavimų visuose vaiko paėmimo stadijose.

4. Įtvirtinti įstatyme profesinius reikalavimus visiems asmenims, pretenduojantiems dalyvauti vaikų paėmimo procedūrose bei tolimesniame auklėjime. įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos kriterijus šiems asmenims.

5. Nustatyti vaiko paėmimo proceso kontrolę (monitoringų) ir nustatyti atsakomybę už įstatymo pažeidimą.

6. Leidimo paimti vaikų klausimų nagrinėti teisme ne rašytinio, o tik žodinio proceso būdu, privalomai dalyvaujant vaiko tėvų ar globėjų pagal įstatymą advokatui. 

Mitingas prieš vaikų atiminėjimą

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder