Savivaldybės: ir apie šilumos pirkimą, ir apie apdovanojimus

Savivaldybės: ir apie šilumos pirkimą, ir apie apdovanojimus

Savivaldybių asociacijos principinė pozicija - nepritarti dabar rengiamam nepriklausomų šilumos gamintojų aprašo projektui. "Auksinės krivūlės" riteriai ir laureatai dar neskelbiami.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, dalyvavęs Vilniuje vykusioje Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos, turinčios per 20 narių, posėdyje, išskyrė tris, jo manymu, svarbius asociacijos svarstytus klausimus.

Vienas jų - dėl šilumos pirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų. Savivaldybių asociacija pateikė nemažai savo pastabų ir siūlymų rengiamam nepriklausomų šilumos gamintojų aprašo projektui. Jie bus nusiųsti Vyriausybei, Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, Aplinkos ministerijai. V. Grubliausko teigimu, Klaipėdos miesto savivaldybės anksčiau išsakyta pozicija tokia pat kaip ir Savivaldybių asociacijos.

Anot Klaipėdos mero, viena iš rizikų - dabar svarstomas aprašas gali sukelti finansinių sunkumų Lietuvos centralizuoto šilumos tiekimo sektoriuje, be abejo, tas gresia ir Klaipėdai. Kitas dalykas, ateityje gali nelikti būtinų investicijų į šilumą gaminančių įrenginių atnaujinimą. Abejojama, ar būtų sukurta lygiavertė konkurencija su centralizuotu šildymu.

"Minėtas aprašas remiasi ekonominiais kriterijais, bet ne mažiau svarbu yra techniniai aspektai. Juo labiau kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos modelis niekur nematomas - nei Europoje, nei pasaulio mastu. Dėl tokių eksperimentinio pobūdžio siūlymų savivaldybių valdomos šilumos įmonės gali patirti didelių finansinių nuostolių", - sakė V. Grubliauskas.

Asociacija svarstė ir numatomus Mokesčių įstatymo, GPM, PVM, pajamų mokesčio pakeitimus. Pasak uostamiesčio mero, vieni jų savivaldybėms žada tam tikrų praradimų, kiti - papildomų pinigų.

Be to, dar buvo audringai diskutuojama tiek dėl ministerijų teikiamų "Auksinės krivūlės riterio" nominacijos kandidatų, tiek ir dėl Lietuvos savivaldybių asociacijos apdovanojimo "Auksinės krivūlės laureatas". Kandidatus teikė 16 savivaldybių, o išrinkti gali būti tik trys. Visos savivaldybės stengėsi apginti savo kandidatus. Sprendimas priimtas, tačiau sutarta per anksti nepraskleisti paslapties šydo. Tai paaiškės spalio 13 d. vyksiančioje Savivaldybių asociacijos šventėje.

Meras nenorėjo išduoti paslapties, bet sakė norintis tikėti, kad Klaipėda neliks nepastebėta. Uostamiesčio Tarybos sprendimu buvo pasiūlytas Vytautas Čepas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder