Savivaldybės bibliotekoje – trys parodos

Savivaldybės bibliotekoje – trys parodos

Antradienį Klaipėdos miesto viešosios bibliotekos filialuose buvo atidarytos trys parodos. Dvi iš jų skirtos šiandienos aktualijoms – nenumaldomai artėjančiomis Šv. Kalėdoms ir besibaigiantiems Kristijono Donelaičio metams.

„Ruoniuko“ filiale buvo atidaryta Moksleivių saviraiškos centro būrelio keramikos ir floristikos darbų paroda. Joje buvo pristatyti keramikos būrelį „Žiezdrė“ ir Fitotechnologijų būrelį lankančių mokinių darbai, skirti artėjančioms gražiausioms metų šventėms, tačiau tarp darbų yra ir ne tik su šiomis šventėmis susijusių darbų. „Čia plaukioja žuvytės, ir kaktusai auga, ir medžiai žaliuoja. Tarp darbų yra ir bokštų, ir netgi Centrinio pašto kopija padaryta, galima rasti ir animacinio filmo „Ledynmetis“ kolekciją“ – su pristatoma paroda supažindina keramikos būrelio „Žiezdrė“ vadovė Vida Daukšienė. Tuo tarpu Fitotechnologijų būrelio, kuriam vadovauja Larisa Ivanova, nariai kūrė kalėdines puokštes.

Anot Keramikos būrelio vadovės V. Daukšienės, moksleiviai darbus gamino kiekvienas pagal savo pajėgumą. „Vienas padarė penkis darbus, kitas – dešimt“ – vaikų talentais džiaugiasi Keramikos būrelio „Žiezdrė“ vadovė. Keramikos studiją lanko vaikai nuo trejų metų iki devyniolikos metų, o parodai darbus paruošė mažieji vaikai, kurie studiją lanko nuo rugsėjo mėnesio, ir į parodą atvežė parodyti pastarųjų kelių mėnesių darbus. Tuo tarpu vyresnieji moksleiviai studiją lanko 5-6 metus ir sako, kad jiems čia labai patinka.

Keramikos studija gyvuoja 23-ejus metus, tad jos vadovė Vida Daukšienė sako, kad organizuojant velykines ir kalėdines parodas, pastaroji šiemet gali būti jau 46-oji. Pasak V. Daukšienės, per metus būna po 5-6 parodas. „Parodos skiriamos Valentino dienai, būna respublikinis konkursas „Sidabrinis vainikėlis“, autorinės vaikų parodos, kurių viena – Lauros Matuzaitės autorinių darbų šiuo metu veikia bibliotekoje „Pelėdžiukas“. Gali būti, kad mes vienu metu turime po kelias parodas“ – pasakoja Keramikos studijos vadovė Vida Daukšienė. Vaikams buvo įteikti Padėkos raštai ir dovanėlės.

Kita antradienį pristatyta paroda – Virgilijaus Jankausko fotografijų paroda „Donelaitis“. Ji atidaryta bibliotekos Meno skyriuje. Ši paroda – tai fotografo V. Jankausko pastangos rasti Kristijono Donelaičio pėdsakus Mažojoje Lietuvoje šiandien, praėjus trims šimtams metų, kai gimė garsiausias pirmasis lietuvių poetas. Fotografas su žmona Ale Jankauskiene, kuri yra parodos kuratorė, lankėsi Lazdynėliuose, Karaliaučiuje, Stalupėnuose, Tolminkiemyje ir užfiksavo tas vietas, kurios susijusios su K. Donelaičio gyvenimu.

Parodos metu nuotraukas pristatė kuratorė A. Jankauskienė, po kiekvienų dvylikos parodoje eksponuojamų nuotraukų pristatymo perskaičiusi Justino Marcinkevičiaus poemos „Donelaitis“ posmą, deramą prie nuotraukoje atsispindinčios vietos.

Kurdamas šią parodą, V. Jankauskas galvojo apie praradimus, kurie sutinkami kiekviename žingsnyje, ieškant Donelaičio Mažojoje Lietuvoje. Fotografas savo darbuose siekė suartinti Kristijoną Donelaitį su dabartimi: kaip jis turėtų būti suprantamas mūsų šiandien.

Renginio metu mokytoja Nijolė Klimantavičienė padeklamavo J. Marcinkevičiaus poemos „Donelaitis“, taip pat poemos „Metai“ dalies „Rudenio gėrybės“ ištraukas. Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos auklėtiniai Linas Bugys ir Petras Vaitiekutis, taip pat jiems akomponavusi Nina Dmitrijeva atliko muzikinę programą.

Paroda atidaryta penkioliktą kartą. Prieš tai ji buvo eksponuojama Šilutėje, Plungėje, Šiauliuose, Kaišiadoryse, Lazdijuose ir kituose Lietuvos miestuose.

Be šių parodų, antradienį viešosios bibliotekos Jaunimo skyriuje buvo atidaryta Klaipėdos Vydūno gimnazijos tapybos ir fotografijos paroda „Romantizmo tapyba ir fotografija“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder