Savivaldybei - kritika dėl "mikriukų" pertvarkos

Savivaldybei - kritika dėl "mikriukų" pertvarkos

Konkurencijos taryba (KT), atlikusi tyrimą, pranešė, kad, preliminariu vertinimu, Klaipėdos savivaldybės sutartys su maršrutinių taksi vežėjais prieštarauja sąžiningos konkurencijos principams.

KT tyrė Savivaldybės prieš keletą metų sudarytas sutartis su maršrutinių taksi vežėjais UAB "Audresta", UAB "Aštuoniukė", UAB "Devintoji banga", UAB "Aisčiai" ir UAB "Dešimtas maršrutas".

Žinia, Savivaldybė, įgyvendindama maršrutinių taksi integravimo į bendrąją viešojo transporto sistemos koncepciją, vienus maršrutus panaikino, o likusiems 5 metų laikotarpiui paskyrė tuos pačius vežėjus be jokio konkurso. Teigiama, kad toks žingsnis galimai pažeidžia Konkurencijos įstatymą, nes buvo atimta galimybė visiems vežėjams varžytis dėl paslaugų teikimo. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad tyrimo išvados savaime dar nereiškia, jog įstatymas yra pažeistas - Savivaldybė turės galimybę pateikti savo paaiškinimus dėl priimto sprendimo ir tik tada KT priims galutinį sprendimą.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas sakė, kad kol kas KT tyrimo išvados Savivaldybės nepasiekė, tad nėra galimybės pateikti išsamaus komentaro. Kol kas, pasak teisininko, galima tik spėlioti, kaip toliau klostysis ši istorija.

"Kai susipažinsime su išvadų motyvais, suformuosime savo poziciją ir turbūt pasinaudosime galimybe nuvykti į Konkurencijos tarybą bei pateikti paaiškinimus raštu ir žodžiu, išsakyti savo motyvus", - kalbėjo A. Kačalinas.

Jis priminė, kad minėtos sutartys penkeriems metams buvo sudarytos įgyvendinant Savivaldybės tarybos sprendimą ir jas jau sykį apgynė teismas.

"Ta reforma buvo išskaidyta į du etapus, buvo nuspręsta visko nesiimti vienu metu. Šis sprendimas yra galiojantis ir administracija jį siekia įgyvendinti iki pat galo. Reikia paminėti, kad su tam tikrais vežėjais, su kuriais nebuvo sudarytos sutartys, vyko teisminiai ginčai. Jų metu tie patys vežėjai kvestionavo minėtą Tarybos sprendimą, minėjo Konkurencijos įstatymo nuostatas, tačiau teismus pralaimėjo", - aiškino Teisės skyriaus vedėjas ir pridūrė, kad apie tai buvo informuota ir KT, kuri pažymėjo, jog tai - reikšminga aplinkybė.

Jeigu visgi KT priims nutarimą ir įpareigos Savivaldybę nutraukti sutartis su vežėjais, tuomet uostamiesčio valdininkams dėl vykdomų Tarybos sprendimų teisėtumo gali tekti bylinėtis teisme.

"Yra du keliai: arba skųsti Konkurencijos tarybos nutarimą ir įrodinėti, kad tas įpareigojimas yra neteisėtas, arba vykdyti jį. Tokiu atveju reikėtų ieškoti būdų, kaip nutraukti tas sutartis - tikrinti, ar galime jas nutraukti vienašališkai, ar reikėtų kreiptis į teismą", - svarstė A. Kačalinas. Jis pabrėžė, kad, prieš kalbant apie konkrečius Savivaldybės veiksmus, reikia sulaukti išvadų ir jas išnagrinėti.

Planuojama, kad savo išsamią poziciją KT Savivaldybė turėtų pateikti rugpjūčio pradžioje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder