Savivaldybė palieka skęstantį jachtklubą

Savivaldybė palieka skęstantį jachtklubą

Klaipėdos savivaldybės administracija trauksis iš skęstančio VšĮ Klaipėdos jachtklubo laivo. Pirmadienį posėdžiavusi Kolegija nusprendė, kad Savivaldybė turėtų aukcione parduoti jai priklausančią VšĮ Klaipėdos jachtklubo dalį.

VšĮ Klaipėdos jachtklubo tolesnė veikla pakibo ant plauko dėl galimai neteisėtai susigrąžinto PVM mokesčio. Prašymą grąžinti pridėtinės vertės mokesčio permoką Klaipėdos apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai (toliau VMI) VšĮ Klaipėdos jachtklubas pateikė vykdydama projektą "Smiltynės jachtų uosto infrastruktūros rekonstrukcija".

Permoka buvo grąžinta, tačiau vėliau VMI, įvertinusi Klaipėdos jachtklubo veiklą, padarė išvadą, kad projekto metu sukurtas turtas buvo perduotas UAB "Solarstreet" (dabartinis pavadinimas UAB "Smiltynės jachtų uosto operatorius") naudotis be atlygio, o ekonominės veiklos, suteikiančios teisę į PVM atskaitą VšĮ Klaipėdos jachtklubas nevykdė ir neketina vykdyti. Šią išvadą mokesčių administratorius padarė remdamasis aplinkybe, kad operatoriaus mokamas mokestis nepadengia visų Klaipėdos jachtklubo sąnaudų.

Valstybinė mokesčių inspekcija reikalauja iš įstaigos grąžinti 852 996,69 euro pridėtinės vertės mokesčio, 307 259,07 euro pridėtinės vertės mokesčio delspinigių ir 85 299 eurų pridėtinės vertės baudą.

Klaipėdos jachtklubas apskundė šį reikalavimą teismui ir siekia įrodyti, kad ekonominė veikla bus vykdoma ir bus gaunamos pajamos iš projekto metu sukurto turto.

Klubas kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės administraciją, kuri taip pat yra VšĮ dalininkė, su prašymu, kad UAB "Smiltynės jachtų uosto operatorius", kuriai buvo perduotas turtas, būtų prijungta prie VšĮ Klaipėdos jachtklubo.

Savivaldybės Tarptautinių ryšių ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjos Jurgitos Činauskaitės-Cetiner teigimu, šis klausimas Savivaldybėje buvo sprendžiamas visus 2018 metus.

"Pirminis Savivaldybės sprendimas buvo parduoti jai priklausančią VšĮ Smiltynės jachtklubo dalį. Vėliau galvota pritarti VšĮ Klaipėdos jachtklubo siūlymui, tačiau dar kartą įvertinę visas aplinkybes Savivaldybės teisininkai, Turto skyriaus specialistai ir finansininkai rekomendavo pasilikti prie pradinio sprendimo parduoti Savivaldybei priklausančią turto dalį aukciono būdu", - dėstė vedėja.

"Pažymėtina, kad Savivaldybė nebuvo jachtklubo steigėja, įstaigos dalininku ji tapo siekdama pagerinti krantinių infrastruktūrą. Jos dalyvavimas buvo reikalingas, kad jachtklubas gautų uostelio statusą. Projektas buvo įgyvendintas, krantinės atnaujintos ir uostelio statusas gautas.

Savivaldybės misija įvykdyta, tad kaip ir nėra reikalo dalyvauti šios įstaigos gyvenime, nes veiklą vykdo kitas dalininkas.

Tiesa, Savivaldybei pardavus savo dalį yra tikimybė, kad įstaiga neteks vidaus vandenų uosto ir prieplaukos statuso, tačiau jis gali būti išlaikytas, jeigu Klaipėdos savivaldybės dalį nupirktų kita valstybinė įstaiga ar kita savivaldybė. Faktas, kad VMI jau prisiteisusi, kad įstaigai grąžintų 1,250 mln. Eur pridėtinės vertės mokesčio. Šis sprendimas jau du kartus buvo skųstas, bet skundas atmestas. Jeigu įstaiga nepateiks naujų aplinkybių ir teismas, kurio posėdis numatytas sausio 23 d., nuspręs, kad įstaiga neužtikrina ekonominės veiklos, bus paliktas sprendimas sumokėti šią sumą. Pagal finansines ataskaitas klubas neturi iš ko sumokėti. Tad turės arba skelbti bankrotą, arba pardavinėti turtą, arba ieškoti kito dalininko", - tolesnį VšĮ Klaipėdos jachtklubo veiklos scenarijų piešė J. Činauskaitė-Cetiner.

Kolegijos posėdyje politikai surengė viešą VšĮ Klaipėdos jachtklubo vadovo Edgaro Statkaus apklausą dėl PVM susigrąžinimo. Tačiau VšĮ vadovas, dirbantis nuo 2015 metų, kai projektas jau buvo baigtas, negalėjo atsakyti, kodėl įstaigos dalininkė Klaipėdos savivaldybės administracija nebuvo informuota apie PVM susigrąžinimą (tai posėdyje patvirtino Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė) ir kodėl tai nebuvo pastebėta, nors įstaiga Savivaldybei kasmet teikia veiklos ir finansines ataskaitas.

Atsakymų į šiuos klausimus po galutinio Tarybos verdikto ieškos Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder