Sausumos pajėgų šventė atkeliavo į Klaipėdą

Sausumos pajėgų šventė atkeliavo į Klaipėdą

Šiandien Sausumos pajėgų dienos minėjimo šventė atkeliavo į uostamiestį. Klaipėdos miesto Universiteto aikštėje per pietus vyko iškilminga ceremonija, tarti sveikinimo žodžiai, skambėjo orkestro muzika.

Minėjimas prasidėjo šventosiomis mišiomis Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Šventei persikėlus į Universiteto aikštę, įneštos Lietuvos Respublikos bei Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vėliavos. Iškilmingai sugiedotas Lietuvos respublikos himnas bei tylos minute pagerbti už tėvynę žuvę kariai.

Sveikinimo žodį tarti atvyko Lietuvos respublikos krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza, Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys, užsienio šalių gynybos atstovai, Lietuvos kariuomenės pajėgų ir vienetų vadai bei sausumos pajėgų ir sąjungininkų kariai. Susirinkusiems gerą nuotaiką kūrė Karinių jūrų pajėgų orkestras.

„Jūs esate Lietuvos kariuomenės stuburas, apie kurį sukasi tiek pačios profesionaliausios pajėgos, tiek mūsų savanoriai, kurie rodo, kad kiekvienas Lietuvos pilietis gali prisidėti prie mūsų šalies gerovės,“ – taip į susirinkusius kreipėsi Lietuvos respublikos krašto apsaugos viceministras E. Kerza ir akcentavo, jog ant šiandieninės Sausumos pajėgų vėliavos matome dar Žalgirio mūšio metu pastebėtą Gediminaičių stulpų simboliką. E. Kerza dėkojo kariams už pasiaukojimą bei rodomą drąsą ginant tėvynę.

Brg. Gen. V. Rupšys, kreipdamasis į karius bei susirinkusius svečius, pabrėžė du svarbiausius šios, jau trečius metus minimos, dienos motyvus.

„Pirma, tai istorinis tęstinumas, vertybių ir tradicijų perėmimas, kuris mena net Žalgirio mūšį, Lietuvos didžiąją kunigaikštystę. Šiame mūšyje Gediminaičių stulpais puoštos raudonos vėliavos ir šiandien puošia visų Sausumos pajėgų vienetų dalinius, rikiuotes ir pratybų vietas. Antra, tai visų Sausumos pajėgų karių ir darbuotojų bendrystės šventė. Tai proga mums visiems stoti į bendrą rikiuotę, pasijusti stipria ir vieninga šeima, ginklo broliais,“ – kalbėjo brg. gen. V. Rupšys.

Ceremonijos metu taip pat apdovanoti Lietuvos sausumos pajėgų bei sąjungininkų kariai, įteiktos atminimo dovanos sausumos pajėgų štabo karininkams. Sveikinimus lydėjo orkestro muzika, susirinkusiųjų plojimai.

Minėjimą vainikavo šventinės salvės, skirtos Lietuvos Respublikai, Lietuvos Kariuomenei bei Sausumos pajėgoms. Aikštėje nuaidėjo 3 garsūs šūviai, paleisti iš XVIII amžiaus atrestauruoto artilerijos pabūklėlio. Užgrojo atsisveikinimo maršas.

Šiuo metu Sausumos pajėgose tarnauja apie 3,5 tūkst. profesinės karo tarnybos karių, apie 80 civilių, beveik 5 tūkst. karių savanorių. Per metus 9 mėnesių tarnybai į pajėgas pašaukiama apie 3 tūkst. privalomosios pradinės karo tarnybos karių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder