Rusijos aklųjų kelionė aplink Europą

Rusijos aklųjų kelionė aplink Europą

Ketvirtadienio vakarą į Kruizinių laivų terminalą atplaukė latvių katamaranas „Lover“ iš Rusijos, kuris pristatė humanitarinį projektą „Sails of the Spirit“. Laivo įgulą sudaro projektą inicijavę regos negalią turintys žmonės iš Rusijos ir profesionalūs Latvijos buriuotojai.

Anot VšĮ Socialinių paslaugų informacijos centro direktorės pavaduotojos Karolinos Valčikės, projekto tikslas yra parodyti, kad ir neįgalieji gali keliauti, užsiimti įvairia veikla ir stiprinti tarptautinius sociokultūrinius ryšius.

Liepos 1 d. kelionę pradėję Sankt Peterburge, iniciatyvos dalyviai jau aplankė Suomijos, Švedijos, Latvijos uostus. Liepojoje prie įgulos prisijungė ir 3 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialo nariai. Kartu jie porą dienų plaukė 100 kilometrų katamaranu iki Klaipėdos uosto.

Pasak susitikimo organizatoriaus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialo pirmininko Dariaus Vaitkevičiaus, šiuo projektu siekiama įrodyti, jog neįgalieji gali būti labai naudingi visuomenei. „Neįgalūs žmonės gali darbuotis ten, kur sveikieji negali“, – įsitikinęs jis.

Projekto vadovo Olego Kolpaščikovo teigimu, šios ekspedicijos organizuojami susitikimai su žmonėmis iš įvairių kraštų skatina užmiršti savas problemas ir padėti kitiems. „Žmonės su negalia yra dvigubai motyvuoti, todėl jie gali tuo pasidalinti su kitais žmonėmis“, – teigė jis.

Klaipėdoje įgulą šiltai pasitiko miesto aklųjų ir silpnaregių bendruomenė. Klaipėdos miesto neįgaliųjų draugijos moterų šokių grupė „Domino“ pasveikino svečius linksmais šokiais, įtraukusiais ir susirinkusius žiūrovus. O Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ teatro trupė „Drugelis“ savo aktorinį talentą atskleidė dovanodami muzikinį spektaklį „Sveiks, sveteli margs!“ pagal K. Donelaičio poemą „Metai“.

Svečiai iš Rusijos renginio dalyviams pristatė specialią pramogą tamsoje – ekskursiją po katamaraną užrištomis akimis. Kiekvienas laivo lankytojas galėjo pajusti neregio gyvenimą ir prisilietimais pažinti laivą.

Taip pat projekto dalyviai pristatė ir pirmąjį tarptautinį viso pasaulio neįgaliųjų kongresą, vyksiantį 2017 m. rugsėjo mėnesį Jekaterinburge, Rusijoje.

Iš Klaipėdos laivas išplauks į Lenkiją, vėliau lankysis Vokietijos, Nyderlandų ir Belgijos uostuose, o rugpjūčio 22 dieną užbaigs savo kelionę Paryžiuje. Iš viso laivo įgula per daugiau nei pusantro mėnesio nuplauks beveik 5000 kilometrų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder