Ruošiamasi Muzikinio teatro rekonstrukcijai

Ruošiamasi Muzikinio teatro rekonstrukcijai

Prie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastato pradėti žvalgomieji archeologiniai tyrimai tik patvirtina, kad šio teatro bendruomenė įprastoje vietoje gyvens dar ilgai, nes rengiamasi senojo pastato rekonstrukcijai ir plėtrai.

Žvalgomieji archeologiniai kasinėjimai buvo pradėti prie Muzikinio teatro pastato iš Atgimimo aikštės pusės.

Trijose vietose išardžius šaligatvio trinkeles ir atkasus reikiamą žemės sluoksnį archeologams pavyko aptikti senų pastatų pamatus, kurie patvirtino, jog XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje toje vietoje gatvių tinklas buvo visiškai kitoks, nei matome dabar.

"Akivaizdu, kad sovietmečiu Herkaus Manto gatvė ties Atgimimo aikšte buvo ištiesinta. Dabar kasdami šurfus "pagauname" senų pastatų pamatų liekanas ir matome, kad statiniai tuomet buvo sustatyti visai kitokiu kampu nei galėtume įsivaizduoti pagal šiuolaikinę planinę struktūrą. Kol kas negalime pasakyti, kokių pastatų liekanas radome, tai parodys tolesni tyrimai. Greičiausiai čia buvo gyvenamieji pastatai, nes toje vietoje kūrėsi turtingesni žmonės, pirkliai", - pasakojo archeologinius kasinėjimus atliekančios bendrovės "Statybų archeologija" direktorius Donatas Zubrickas.

Kitų reikšmingų radinių, pasak archeologų, kol kas nepavyko aptikti. Rasta tik butelių duženų, kurios, manoma, gali būti datuojamos XX a. pradžia.

"Manau, kur kas daugiau informacijos apie šioje vietoje esančius istorinius ir kultūrinius klodus turėsime, kai atkasime visus numatytus šurfus. Tuomet turėsime daugiau informacijos apie šios teritorijos raidą, galbūt rasime pastatų, kurie iki šiol nėra pažymėti istoriniuose žemėlapiuose, liekanų", - sakė D. Zubrickas.

Iš viso aplink visą Muzikinio teatro pastatą planuojama atkasti 12 šurfų, kol kas buvo atkasti 3.

"Visus atkastuosius šurfus jau užkasėme ir sutvarkėme šaligatvį, kad per Jūros šventę žmonės nepatirtų jokių nepatogumų. Per pačią šventę tikrai nieko nekasinėsime", - į repliką, kodėl darbai pradėti artėjant masiškiausiai miesto šventei, atsakė archeologas.

Nors žvalgomųjų archeologinių kasinėjimų terminas numatytas iki lapkričio, planuojama, kad iki rugpjūčio vidurio visi darbai bus baigti.

D. Zubricko žiniomis, prie Muzikinio teatro iš fasadinės pusės iki šiol nėra buvę atlikta jokių archeologinių kasinėjimų. Užtat iš kiemo pusės prieš Liepų g. 4 ir 6 numeriu pažymėtų pastatų rekonstrukciją atlikti archeologiniai tyrimai buvo derlingi.

"Tuomet pavyko aptikti XVIII-XX amžiais datuojamus kultūrinius sluoksnius, rasta per tūkstantį įvairių radinių - koklių, butelių", - sakė D. Zubrickas.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktoriaus pavaduotoja Inga Gelžinytė patvirtino, kad žvalgomieji archeologiniai tyrimai pradėti ne šiaip sau. Taip ruošiamasi dabartinio Muzikinio teatro pastato rekonstrukcijos ir plėtros projektui.

"Mums patiems jau seniai aišku, kad teatro pastatas bus rekonstruojamas, nors viešoje erdvėje vis dar atsiranda įvairių interpretacijų. Dabar iš anksto darome kasinėjimus, kad paskui rengiant pastato rekonstrukcijos ir plėtros projektą būtų galima nurodyti, kur reikia atidengti išlikusius vertingus sluoksnius, ką ir kur reikia išsaugoti", - pasakojo I. Gelžinytė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder