"Rodyna" - ukrainiečių užuovėja Klaipėdoje

"Rodyna" - ukrainiečių užuovėja Klaipėdoje

Klaipėdoje gyvuojanti ukrainiečių bendruomenė rytoj švęs gražų jubiliejų: jau 25-eri metai mūsų mieste veikia ukrainiečių sekmadieninė mokykla.

"Mokyklos veikla skaičiuoja jau 25 metus, tačiau oficialiai ji įregistruota buvo tik prieš 15 metų. 1990-aisiais ukrainiečių bendruomenės narys Leonidas Trigub ėmėsi iniciatyvos atidaryti sekmadieninę mokyklą Klaipėdoje. Tuomet pradėta vaikščioti po miesto mokyklas ir prašyti patalpų, bendradarbiavimo ir galimybės įsteigti šią klasę-būrelį. Atsiliepė tuometinė 26-oji vidurinė mokykla (dabar - "Pajūrio") ir jos direktorius Piotras Leontjevičius Gaidajenko. 1990 metų gruodį moksleiviams pasiūlyta lankyti užklasinę veiklą, buvo ne vienas, susidomėjęs galimybe mokytis ukrainiečių kalbos", - prisiminė Klaipėdos kultūros ir švietimo centro "Rodyna" ("Šeima") bendruomenės pirmininkė Lidija Trigub.

Dėl tragiškų 1991 m. sausio įvykių Lietuvoje veikla buvo kiek pristabdyta, tačiau jau 1991 m. vasario 2 d. buvo atidaryta pirmoji ukrainiečių klasė Klaipėdoje. Užsiėmimai vykdavo penktadieniais po pamokų, pirmosios mokytojos - Tamara Kuzmicova, Nina Tus, Nadežda Lukina. Pamokas lankė ne tik ukrainiečiai ar moksleiviai iš mišrių šeimų, bet ir lietuviai, kuriuos domino ukrainietiškos tradicijos, dainos ir kultūra - iš viso apie 30 vaikų.

Bėgant laikui ir plečiantis veiklai bendruomenės nariams iškilo finansavimo klausimas. Todėl 2002 m. buvo oficialiai įkurtas kultūros ir švietimo centras "Rodyna" ir sekmadieninė mokykla. 2014 m. lapkritį bendrija gavo naujas patalpas Klaipėdos centre, Pilies gatvėje, o pernai gegužę įvyko oficialus jų atidarymas.

"Nors pradžia ir buvo nelengva, tačiau savo jėgomis ir rėmėjų pagalbos dėka suteiktosios buvo atnaujintos. Norime nuoširdžiai tarti ačiū Ukrainos ambasadai Lietuvoje, Ukrainos konsulatui Klaipėdoje bei buvusios 26-osios vidurinės mokyklos kolektyvui", - dėkojo L. Trigub.

Šiuo metu mokykloje vyksta ukrainiečių kalbos ir literatūros, dailės bei muzikos pamokos.

"Muzikos ir dainavimo mokytoja Dina Mateikienė moko moksleivius muzikos ir dainavimo, ji vadovauja ir merginų estradiniam ansambliui "Kalyna" , - vardijo L. Trigub. - Kolektyvas, tęsiantis dar muzikos mokytojos Inos Zacharovos įkurto ukrainietiškų dainų ansamblio "Mrija" tradicijas, sėkmingai atstovauja Klaipėdos ukrainiečių bendruomenei ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų."

Anot jos, muzikos pamokų metu mokiniai mokosi ir lietuviškų dainų, susipažįsta su Lietuvos kultūra bei tradicijomis, lankosi muziejuose ir bibliotekose. Muzikuoja bei liaudies dainas atlieka ir vyresnioji bendruomenės karta - Jana Tarasova vadovauja ansambliui "Rushnychok".

Bendruomenės pirmininkė išvardino ir problemas, su kuriomis šiandien susiduria jų centras: dar nevisiškai įrengtos klasės, trūksta nacionalinių kostiumų, multimedijų. L. Trigub norėtų sukviesti į "Rodyną" daugiau narių, o į sekmadieninę mokyklą - ir daugiau vaikų. Norisi turėti galimybę pasikviesti į svečius bendraamžius iš Ukrainos, taip pat daugiau keliauti patiems.

Pasakodama apie sekmadieninės mokyklos veiklą L. Trigub paminėjo, jog oficialiai ją gali lankyti 6-18 metų moksleiviai, kurių šiuo metu yra užregistruota 18, tačiau lankančiųjų - daugiau nei 50. Šiuo metu Klaipėdoje, "Rodynos" pirmininkės žiniomis, gyvena apie 2 000 ukrainiečių. "Rodynos" bendruomenei priklauso ir du nariai jau daugiau nei prieš metus atvykę iš Donecko apskrities.

Paklausta, kodėl lietuviai taip palaiko ukrainiečius ir išlaiko draugiškus santykius, L. Trigub pabrėžė, jog dvi tautas sieja vienoda išgyventa politinė ir ekonominė patirtis. Abiejose šalyse yra didelės šių tautų diasporos, todėl "Rodynos" planuose - bendradarbiavimas su Kijevo lietuviška sekmadienine mokykla.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder