Rekonstruoja šilumos katilines: ką pajus vartotojai?

Rekonstruoja šilumos katilines: ką pajus vartotojai?

Pirmadienį Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas lankėsi įmonės "Klaipėdos energija" teritorijoje ir apžiūrėjo naujai rekonstruojamas biokuro katilines. Panaši katilinė rekonstruojama ir Lypkiuose (LEZ). Kada darbai bus baigti? Ar šilumos vartotojai pajus kainų mažėjimą? 

9 mln. 434 tūkst. eurų - tiek "Klaipėdos energijai" atsieis trijų katilinių rekonstrukcija. Viena iš jų jau beveik baigta. Kitos dvi - dar įrengiamos. Šis projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Tai "Vakarų ekspresui" patvirtino įmonės atstovas spaudai Arūnas Liubinavičius.

Neigia taršos problemą

"Klaipėdos energijos" technikos direktorius Vilius Buinevičius kartu su meru apsilankiusius žurnalistus patikino, kad iš katilinių kaminų rūksta ne kenksmingi dūmai, o tiesiog garai, tad kaltinimai oro tarša - laužti iš piršto.

Jam pritarė ir miesto meras. "Biokuras yra perpus pigesnis nei dujos. Aš pamenu diskusijas dėl katilų statybos - reikia ar nereikia, apsimoka ar neapsimoka. Šiandien ir aršiausiems kritikams turėtų būti aišku - tai artimiausias kelias į kokybišką ir pigią šilumą. O burbulas dėl taršos yra gerokai išpūstas", - dėstė V. Grubliauskas.

"Iki 2020 metų Klaipėdos miestas turi pasiekti, kad 70 proc. šilumos energijos būtų gaminama iš atsinaujinančių šaltinių. Šiais metais tai mes ir pasieksime", - pažadėjo "Klaipėdos energijos" generalinis direktorius Antanas Katinas.

Šiluma greičiausiai nebrangs

Pasiteiravome, ar po to, kai bus baigta visų katilinių rekonstrukcija, šilumos vartotojai pajus kainų mažėjimą, A. Katinas teigė, kad tai - mažai tikėtina, tačiau kainų šuolio taip pat neprognozavo.

"Mūsų tikslas - kad būtume konkurencingi. Manau, mes įdiegę šiuos biokuro pajėgumus deginsime pigesnį kurą už gamtines dujas, tai neleis kainoms augti, - sakė A. Katinas. Planuojama, kad Lypkių katilinės darbai bus baigti iki vasario 24 d. O štai Klaipėdoje - iki kovo pabaigos. "Sutartys baigiasi šių metų rudenį - rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais. Bet mes norime kuo greičiau, tad vyko derybos su rangovais."

Darbus atlieka įmonė "Axis Technologies".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder