Rašytojui V.Čepui grasinama dar viena byla

Rašytojui V.Čepui grasinama dar viena byla

Verslininkas Gediminas Jacka, besibylinėjantis su eksparlamentaru, rašytoju Vytautu Čepu dėl dokumentinio romano „Siena", kuriame paminėtas G.Jacka, nebepasitenkina reikalaudamas išimti knygą iš apyvartos ir atlyginti neturtinę žalą. Dabar jis reikalauja ir turtinės žalos atlyginimo. Kadangi teismas šį prašymą atmetė, verslininkas su savo advokate grasina iškelti antrą bylą, kurioje reikalaus pinigų iš rašytojo ir knygą išleidusios leidyklos „Tyto alba".

„Vakaro žinios" jau skelbė, kad buvęs parlamentaras, sąjūdietis, rašytojas, psichologas V.Čepas priverstas minti teismų slenksčius. Į teismą jį padavė verslininkas G.Jacka, kurį V.Čepas paminėjo ir esą taip atskleidė jo asmeninę informaciją savo dokumentiniame romane „Siena".

Romane pasakojama apie tai, kad iki gyvos galvos dėl teisėsaugos aplaidumo ar net tyčinių veiksmų galimai visai nekaltai pasodinti trys vyrai. Ši byla buvo pakrikštyta „Jackos byla", nors vėliau paaiškėjo, kad verslininkas yra visiškai niekuo dėtas.

Dėl šio bylos pavadinimo G.Jacka irgi yra nepatenkintas, mano, kad jį sugalvojo rašytojas, nors kitaip nei „Jackos byla" ji kone dešimtmetį viešojoje erdvėje ir nebuvo vadinama.

G.Jacka ir jo advokatė Živilė Gulla įrodinėja, kad pažeista ne tik pirmojo teisė į privatumą, bet ir pasinaudota jo vardu siekiant uždirbti. Praėjusią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdyje buvo apklaustas ieškovas G.Jacka, atsakovas V.Čepas, pasisakė pirmojo advokatė, taip pat kito atsakovo - leidyklos „Tyto alba" - interesams atstovaujanti advokatė Sandra Ponelienė.

Liudyti buvo iškviestas teisininkas Egidijus Bičkauskas, kurį V.Čepas vadina knygos bendraautoriumi, ir G.Jackos žmona Virginija Jackienė, tačiau už durų prasėdėję kone keturias valandas jie taip ir nebuvo apklausti, nes... baigėsi teismo darbo laikas.

Iš pradžių ieškovas reikalavo tik neturtinės žalos atlyginimo - po 3 tūkst. eurų iš V.Čepo bei „Tyto alba" - bei išimti knygą iš apyvartos, tokie reikalavimai buvo pateikti parengtinio posėdžio metu. O štai penktadienį vykusiame posėdyje verslininkas ir jo advokatė jau patikslino ieškinį - reikalauja ir turtinės žalos atlyginimo: V.Čepui ir leidyklai atiduoti visą pelną, gautą iš knygos.

Pasak G.Jackos, parengtinio posėdžio metu jis tikėjosi, kad su atsakovais pavyks susitaikyti, jie išims knygą iš apyvartos, padengs bylinėjimosi išlaidas ir to užteks, nebūtų reikalavęs ir po 3 tūkst. eurų.

Tačiau esą jie aiškino, kad nepažeidė privatumo, gali eskaluoti verslininko vardą kaip tinkami, o neva paskutinis smūgis buvo V.Čepo po posėdžio mesta replika: „Kiek iš manęs norėsi uždirbti?". Todėl dabar verslininkas reikalauja ir turtinės žalos atlyginimo. Konkrečios sumos neįvardino, nes nežino, kiek iš knygos pardavimo gavo leidykla.

Teisėja Rūta Kazlauskienė paprotino: jei ir toliau bus reikalaujama knygą išimti iš apyvartos, leidykla ne tik kad negaus pelno, bet ir dėl patirtų sąnaudų patirs nuostolį. Tačiau ieškovo ir jo advokatės entuziazmo tai neatšaldė. Bet kai V.Čepo atstovė priminė, kad ieškinys turėjo būti patikslintas parengiamajame posėdyje ir terminas jau praleistas, Ž.Gulla pareiškė: jei ieškinys nebus patikslintas, turtinės žalos atlyginimo bus reikalaujama kita byla. Veikiausia jos prireiks, nes R.Kazlauskienė nusprendė prašymo netenkinti.

Ž.Gullos ir G.Jackos pagrindinis argumentas - buvo užsidirbta iš pastarojo vardo. Veltui V.Čepas įrodinėjo, kad G.Jacka - galbūt tik koks 100-asis romano veikėjas pagal svarbą. Verslininkas įrodinėjo, kad jo pavardė padėjo knygos pardavimams, nes jis siejamas su Palangos simboliu Kurhauzu, jo dukra - žinoma aktorė, o dar mažas anūkas jau vaidino filme ir užsidirbo 3000 eurų. Tiesa, kai teisėja pasiteiravo, ar verslininkas būtų turėjęs priekaištų, jei jo pavardė būtų minima knygoje, nesusijusioje su kriminaline istorija, jis pats ėmė sau prieštarauti: kas aš toks, kad būčiau minimas knygoje - nei esu žinomas politikas, nei dar kas nors.

Tai, kad patyrė žalą, G.Jacka įrodinėjo esą pašlijusia sveikata ir atsinaujinusia depresija. Tačiau kai buvo paklaustas, ar turi įrodymų, jog būtent dėl knygos jam atsinaujino depresija, gal turi medikų išvadą, verslininkas tepasakė, kad privačiai lankosi pas psichologus, o tai paliudyti galės sutuoktinė. Beje, teisėja ieškovui ne kartą priminė, kad jis raštiškai pasižadėjo teismui sakyti tik tiesą.

Po posėdžio „Tyto alba" advokatė S.Ponelienė „Vakaro žinioms" sakė nelabai suvokianti kitos pusės logikos dėl reikalavimo atlyginti žalą.

„Yra galimybė prašyti turtinės žalos atlyginimo, jei yra galimybė įrodyti: jei nebūtų buvę tos knygos, tai ieškovas pats būtų uždirbęs tiek, kiek žalos reikalauja. Kitaip tariant, negavo pajamų dėl to, kad buvo išleista knyga. Neįsivaizduoju, kaip tai įmanoma įrodyti", - stebėjosi S.Ponelienė.

Advokatė nemano, kad G.Jackai pavyks įrodyti ir patirtus dvasinius išgyvenimus.

„G.Jacka pripažino, kad jam depresija buvo pripažinta gerokai anksčiau prieš knygos išleidimą - kai vyko baudžiamosios bylos nagrinėjimas. Po knygos išleidimo esą liga atsinaujino, tačiau jokių tai įrodančių dokumentų nepateikė.

Aišku, žmona patvirtins, kad jis labai išgyveno, anūkai labai išgyveno. Tačiau žmonos parodymai... Ji yra susijęs asmuo, todėl teismas turės parodymus vertinti kritiškai", - įsitikinusi S.Ponelienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder