Rajonas susimokės Klaipėdai už mokinius

Rajonas susimokės Klaipėdai už mokinius

Jau žengiami pirmi žingsniai, kad Klaipėdos rajono gyventojų vaikams būtų lengviau patekti į uostamiesčio mokyklas.

Pasak uostamiesčio valdininkų, po derybų su rajono valdžia sutarta, kad nuo kitų mokslo metų jie iš dalies kompensuos patiriamas ūkio išlaidas dėl Klaipėdos mokyklas lankančių rajono vaikų. Beliko formalumas - šį sutarimą turi patvirtinti abiejų pusių politikai.

Tiesa, kompensacija planuojama kiek mažesnė, nei tikėjosi Klaipėdos valdžia. Visgi esą geriau žvirblis rankoje nei tokia situacija, kokia yra dabar.

Miesto valdininkai buvo apskaičiavę, kad ūkio išlaidos vienam vaikui per metus siekia 364 eurus. Tokia suma ir buvo pateikta rajonui. Po derybų ji sumažėjo iki 304 eurų už vieną vaiką.

Uostamiesčio Savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėjos Jolantos Ceplienės duomenimis, rajonas sutinka už vieną Klaipėdoje besimokantį vaiką miestui per mėnesį kompensuoti 30,40 euro.

"Nors mokyklų pastatus reikia išlaikyti visus metus, rajonas sutinka kompensuoti tik už 10 mėnesių. Taip pat jie pasilieka sau teisę patys nuspręsti, už kuriuos vaikus skirs kompensaciją, o už kuriuos ne", - miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje derybų rezultatus pristatė J. Ceplienė.

"O kodėl toks selektyvumas? Už vienus mokės, o už kitus - ne?" - stebėjosi minėto komiteto pirmininkas Arvydas Cesiulis.

Švietimo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė paaiškino, kad su tokiomis sąlygomis reikėjo sutikti, nes, pagal šalyje galiojančius įstatymus, miestas neturi teisės nepriimti vaikų iš rajono. Tad šis susitarimas turi būti geranoriškas ir patrauklus abiem pusėms.

"Rajonas sutinka, kad jie neturi pakankamai infrastruktūros ir miestas tempia tą naštą. Tačiau jei jie paleis visus norinčiuosius, gali ištuštėti rajono mokyklos. Tad jie nori apsidrausti, galbūt kompensuojamųjų sąrašai bus sudaromi prieš tai išsiaiškinus, ar tikrai tam vaikui būtina važiuoti mokytis į miestą", - paaiškino N. Laužikienė.

Šį rudenį uostamiesčio mokyklose atlikus apklausą paaiškėjo, kad jose mokosi 1 520 mokinių iš rajono. Iš jų 310 pradėjo lankyti mokyklą nuo 2015 m. rugsėjo 1 dienos.

Remdamiesi šiais skaičiais bei sutarimu, kad ūkio išlaidos bus kompensuojamos tik už tuos moksleivius, kurie miesto mokyklas pradės lankyti nuo kitų mokslo metų ir tai ne už visus, Klaipėdos valdininkai preliminariai paskaičiavo, kad 2016 metais miesto Savivaldybė iš Klaipėdos rajono savivaldybės gaus 30 400 eurų.

Manoma, kad kompensavimas pagal principą "pinigai paskui vaiką" rajono gyventojams sudarys galimybę laisvai nurodyti savo pagrindinę gyvenamąją vietą ir pasirinkti pageidaujamą ugdymo programą Klaipėdos miesto švietimo įstaigose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder