„Radau informaciją LTSR teismo nutartyje“

„Radau informaciją LTSR teismo nutartyje“

Pirmadienį prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Klaipėdos miesto tarybos nario Viačeslavo Titovo pasisakymų, jis pareiškė turintis dokumentų, kad partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. Lietuvos piliečių ir vaikų. Pats jis 15min aiškino informaciją apie šiuos neva padarytus nusikaltimus rado LTSR Aukščiausiojo teismo nutartyje, o ten parašytų dalykų teisingumo nekvestionuoja.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius pareikalavo, kad dėl šių pasisakymų būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mirusiojo atminimo paniekinimo (BK 313 str. 2 d.), skelbia prokuratūra.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas po praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos, kad šių metų liepos 18 dieną Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys V.Titovas diskusijoje dėl partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo viešai pareiškė, kad Adolfo Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkstančiai piliečių ir vaikų, o pats Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.

Ikiteisminio tyrimo metu bus įvertinti ir teiginiai apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, paskelbti liepos 19 d. V.Titovo profilyje socialiniame tinkle „Facebook“.

Vadovaujantis BK 313 straipsnio 3 dalimi ikiteisminis tyrimas dėl veikos, numatytos BK 313 straipsnio 2 dalyje, yra pradedamas, kai yra nukentėjusiojo asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas ar prokuroro reikalavimas.

Dėmesį į V.Titovo pasisakymus viešojoje erdvėje atkreipė apžvalgininkas Andrius Tapinas, jis socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė pats besikreipęs į prokuratūrą.

„Atsistoja miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas ir skelia (beje, vėliau pakartoja savo „Facebooke“, kur sulaukia nemažai pritarimo): Vanagas buvo banditų gaujų vadas, kurios, pagal Titovo turimus dokumentus, nužudė 8000 taikių suaugusių ir vaikų, pats asmeniškai skelbė mirties nuosprendžius Lietuvos gyventojams ir, jo nuomone, tokiems nacistiniams nusikaltėliams ne vieta būti pagerbtiems Klaipėdoje, nes dabar jis būtų laikomas net ne banditu, o teroristinės grupuotės vadovu. Ir tai bus pirmas atvejis, kai Klaipėdoje herojumi bus verčiamas nacių nusikaltėlis“, – rašė A.Tapinas.

V.Titovas žodžių neišsižada

Su 15min kalbėjęs V.Titovas teigė savo žodžių neišsižadantis ir tiki, kad A.Ramanauskas-Vanagas yra padaręs baisius nusikaltimus. Tą, anot jo, jis rado partizaną teisusių sovietų sukurptoje byloje.

„Nežinau, už ką pradėti tyrimą, – kalbėjo V.Titovas. – Radau dokumentą, ten yra argumentai, galėsiu pateikti duomenis.“

Paprašytas patikslinti, kur ir kokius konkrečiai jis dokumentus rado, V.Titovas sakė informaciją apie neva padarytus partizano vado nusikaltimus aptikęs LTSR Aukščiausiojo teismo byloje.

„Internete radau tuos dokumentus, paskaičiau ir komiteto posėdyje pasakiau, kad nemanau, kad reikia įamžinti tokį žmogų“, – sakė jis.

„Ten Lietuvos aukščiausiojo teismo nuosprendyje parašyta, – sakė jis ir perklaustas, ar tikrai nekelia klausimų dėl byloje pateiktų faktų teisingumo, atsakė. – Aš manau, ten buvo padarytas pakankamas tyrimas. Manau, kad taip turi būti. Jei taip klausime, tada visus teismo sprendimus galima taip vertinti.“

Anot jo, anksčiau apie A.Ramanauską-Vanagą jis žinojo nedaug, pradėjo domėtis, tik kai Taryboje pradėtas svarstyti klausimas dėl jo įamžinimo.

„Aš nežinojau apie šitą dalyką, kai kilo klausimas, kad reikia įamžinti, pažiūrėjau, ar tikrai jį reikia įamžinti. Jūs žinote, kad turime labai daug tų laikų liudininkų, tie veikėjai, kurie daug nelaimių atnešė taikiems piliečiams ir vaikams.

Jeigu aš turiu dokumentus, čia ne mano žodžiai. Dokumente parašyta, aš užduodu klausimų, ar tikrai reikia įamžinti tokį žmogų. Manau, yra informacija, aš užduodu klausimus, nes radau informaciją, kad tas žmogus pridirbo, buvo nužudyta apie 8 tūkst. taikių gyventojų ir vaikų. Čia faktai, dokumentuose tai yra. Aš užduodu klausimą, jeigu taip buvo, tokiems žmonėms Klaipėdoje ne vieta“, – sakė jis.

Meras sieks apkaltos

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pranešė dėl V.Titovo pasisakymų sieksiantis tarybos nario apkaltos.

„Nors dar nėra oficialių teisėsaugos vertinimų ir teisininkų išaiškinimų dėl paskutinių šio piliečio pareiškimų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą, bet bent jau mano asmeniniu vertinimu, šįkart visos žmogiškojo padorumo ribos peržengtos ir galimai jau buvo sulaužyta Tarybos nario priesaika“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis.

Anot jo, teisiškai Tarybos nario žodžius gali įvertinti tik teismas, tačiau mero nuomone, V.Titovas ir taip vertas apkaltos procedūros.

„Suprantu, tai rimtas ir teisiškai sudėtingas procesas, tačiau yra vertybinės ribos kurių peržengti niekam nevalia. Kartu dar kartą noriu nuoširdžiai atsiprašyti A. Ramanausko-Vanago dukters Auksutės Ramanauskaitės–Skokauskienės dėl šios išskirtinės bei akivaizdžiai sąmoningos provokacijos“, – rašė V.Grubliauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder