Protesto įkvėptos merginos kyla į kovą Klaipėdoje

Protesto įkvėptos merginos kyla į kovą Klaipėdoje

16-metė Greta Thunberg praėjusią vasarą prie Švedijos parlamento surengė protestą, kuriame ragino stabdyti pasaulio užterštumą ir įkvėpė viso pasaulio jaunimą kovoti už gamtą. Kai išvydo Gretą, jos bendraamžėms klaipėdietėms Mildai Matulevičiūtei ir Skaistei Svajonei Jazilionytei kilo netikėta idėja.

"Fridays for Future Klaipėda" - taip pavadinta uostamiestyje rengiama eisena, pajudėsianti penktadienį 11 val. 55 min. nuo Senojo turgaus iki Atgimimo aikštės. Jos metu jaunimas ir visi gamtai neabejingi klaipėdiečiai žygiuos už švarų pasaulį.

Šią eiseną organizuojančios Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos moksleivė M. Matulevičiūtė ir Klaipėdos licėjaus auklėtinė S. S. Jazilionytė pasakojo, kad penktadienis pasirinktas neatsitiktinai. Mat G.Thunberg judėjimas išsikerojo po visą pasaulį ir šiuo metu penktadieniais jaunimas streikuoja prie įvairių šalių parlamentų rūmų.

"Apie gamtos užterštumą kalbama pernelyg mažai. Situacija šiuo metu pasaulyje tokia, kad mums liko 10 metų - po to prasidės negrįžtami pokyčiai", - sakė M. Matulevičiūtė.

"Ne veltui yra žmonių, skelbiančių mums apie šį klimato kaitos ir užterštumo pavojų. Ėmiau pati matyti, kad gamta keičiasi. Paplūdimiuose nemažai plastiko. Gyvūnai auginami baisiomis sąlygomis. O fermos prisideda prie globalinio atšilimo. Ar žinojote, kad daugybė žmonių badauja, nes tam, kad užaugintum fermoje gyvūną, reikia gausybės maisto, kurį būtų galima atiduoti badaujantiesiems?" - retoriškai klausė S. S. Jazilionytė.

Merginos pasakojo, kad jaunoji karta reaguoja į negeroves, tačiau tai daro nepakankamai. "Jie žino, kad reikia kažką daryti dėl pasaulio, tačiau pagalvoja tik vieną akimirką, o kitą - toliau gyvena kaip gyvenę. Jie eina nusipirkti kavos ir jiems nesvarbu, kad kavos indelis yra plastikinis. Mes save stabdome - naudojame daugkartinius puodelius, o jei jų neturime, kavos neperkame", - pasakojo klaipėdietės.

M. Matulevičiūtė taip pat rekomenduoja žmonėms formuoti kiek kitokius įpročius. Ji teigia, kad saugoti pasaulį net naudinga ekonomiškai. "Naudojant daugkartinį puoduką, galima sutaupyti. Žinoma, vienas indelis pasaulio neišgelbės, tačiau jei mes visi pradėtume elgtis racionaliau, pasaulis būtų daug švaresnis ir išgelbėtas. Tad reikia pradėti nuo savęs", - sakė ji.

S. S. Jazilionytė teigė, kad būtina mažinti plastiko produktų naudojimą. "Gamyklos, gaminančios plastiką, į atmosferą paskleidžia anglies dioksidą. Neperki plastiko - prisidedi prie gamtos išsaugojimo", - kalbėjo ji.

Penktadienį vyksiančia eisena bus siekiama atkreipti dėmesį į šias negeroves tiek visuomenės, tiek Vyriausybės dėmesį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder