Projektas „Atvira kultūra“: džiugina, stebina, šokiruoja

Projektas „Atvira kultūra“: džiugina, stebina, šokiruoja

Kasdien Klaipėdoje daugėja įvykių, pažymėtų „Lietuvos kultūros sostinės“ ženklu. Miesto gyventojai ir svečiai pastebėjo, kad maršrutiniai autobusai papuošti meniškomis nuotraukomis-aplikacijomis (autorė – dizainerė Jūratė Bizauskienė). Iš jų žvelgia žymūs uostamiesčio rašytojai, dailininkai, aktoriai, meno kolektyvai. Tai visus metus vykdomos programos „Neužšąlantis kultūros uostas“ dalis. Projekto partneriai UAB „Klaipėdos keleivinis transportas“ ir VšĮ „Klaipėdos autobusų parkas“.

Pastarąsias dvi savaites vykstančius keleiviniu transportu džiugino, stebino, gal ir šokiravo (ne)kostiumuoti, (ne)grimuoti bei visokie kitokie „meniškos sielos“ pakeleiviai. Jie – tai virš šimto kūrėjų ir atlikėjų iš 14-os Klaipėdos įstaigų, dalyvavusių Pasaulio kultūros dienai paminėti skirtoje akcijoje „Atvira kultūra“, kurią inicijavo Klaipėdos miesto savivaldybė ir kultūros centras Žvejų rūmai. Įvyko 24 improvizuoti menininkų ir keleivių susitikimai „čia ir dabar“, t.y. autobuso salone.

Buvo grojama, šokama, dainuojama, žaidžiama, pasakojama ir klausomasi.

Klaipėdos lėlių teatro „aktorė“ Valerija pasakojo savo ir miesto istorijas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro artistai pristatė ir kvietė į premjeras, o „Klaipėdos šventės“ prie kavos puodelio „agitavo“ apsilankyti didžiuosiuose vasaros renginiuose. Klaipėdos miesto I. Simonaitytės ir Savivaldybės viešosios bibliotekos skelbė apie Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitę bei teikė informaciją apie paslaugas skaitytojams. Savo kūrybą skaitė Rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus poetai. Išmonę ir fantaziją demonstravo šokio teatro „PADI DAPI Fish“, pantomimos teatro „A“ ir Apeirono teatro artistai. Varinių triūbų garsais autobusus drebino Klaipėdos koncertų salės brass kvintetas ir Klaipėdos džiazo orkestras, o jaunatvišką energiją skleidė studijos „Grock“ grupė „Sketch“. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kvietė aplankyti naujausias parodas ir išmokti savanorio-detektyvo profesijos pagrindų.

Dviprasmiškų reakcijų sulaukė teatro avantiūristas Benas Šarka su „kiškučiais“: nešini grėbliais ir dirbtinėmis gėlėmis, skleisdami šaižius švilpynių garsus jie vyko į... Lėbartų kapines „piktųjų dvasių baidyti ir su žmonėmis bendrauti“.

Netradicinis projekto „Atvira kultūra“ formatas sulaukė ne tik itin aktyvaus menininkų palaikymo, bet ir bendruomenės reakcijos: „Uostamiesčio visuomeniniu transportu važinėja labai šviesi, bendraujanti, mandagi publika. Tokios akcijos reikalingos ir kuriantiems žmonėms, ir miestiečiams“, – teigia poetė Daiva Molytė-Lukauskienė.

Socialiniuose tinkluose (Facebook) buvo aktyviai ginčijamasi dėl B.Šarkos:

„Nesuprantu tokio „meno" ir tokių „menininkų“;

„Tai – didžiausia patyčia iš senų žmonių, marazmas, briedas...“;

„...o man labai patiko. Iš pradžių nesupratau, kur jie važiuoja. Bet jei ir į kapines, nieko blogo. Mirties gąsdinimo ritualuose persirengėliai, kurie atlieka humoristo vaidmenį, yra pagrindiniai. Man atrodo visai taiklūs šie performansai, išjuokiantys lietuvių kapinių kultą. Mus, važiuojančius, verčia suklusti ir pagauti „kitą kampą“;

„11-tas maršrutas nėra liūdesio autobusas. Lapkričio 1-ąją žvakutę uždegčiau ją būtent ,,išėjusiam“ kiškiui, vertusiam mane plačiai šypsotis...“

Akciją „Atvira kultūra“ simboliškai užbaigs svečių iš sostinės – Dainos teatro koncertas „Dainos teatras nežino iš anksto kas bus“ Klaipėdos koncertų salėje balandžio 28 d. 19 val.

Akcijos rengėjai taip pat teigia – nežinome iš anksto, kas bus. Bet kitąmet vėl bus tikrai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder