Prieš rinkimus - politikų išpažintys (10)

Prieš rinkimus - politikų išpažintys (10)

Iš visų šią kadenciją miesto Taryboje dirbusių ir vėl į ją kandidatuojančių politikų savo ataskaitos apie per praėjusius rinkimus duotus pažadus nepateikė tik valdančiajai daugumai priklausiusi politinė partija Rusų aljansas.

"Vakarų ekspresas" baigia rašinių ciklą, kuriame - Klaipėdos valdžioje pastarąją kadenciją buvusių partijų ir politikų ataskaitos apie tai, kaip sekėsi vykdyti per praėjusius savivaldos rinkimus dalintus pažadus, o jei nesisekė - kodėl.

"Vakarų ekspresas" paprašė politikų atsiskaityti už pažadus, spausdintus Vyriausiosios rinkimų komisijos 2011-aisiais visiems uostamiesčio rinkėjams dalintame leidinyje.

Partijų ir politikų atsakymai spausdinami pagal tą eilę, kaip buvo atsiųsti atsakymai. Šįkart - opozicijai priklausiusio pagal Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašą išrinkto Rimanto Cibausko, šiuose rinkimuose kandidatuojančio su "Klaipėdos" visuomeniniu rinkimų komitetu, ataskaita.

Išsaugoti Savivaldybės nuosavybę miesto transporto, komunalinio ūkio srityse; griežtai reguliuoti monopolinių paslaugų teikėjų veiklą, subalansuoti komunalinius mokesčius ir gerinti paslaugų kokybę.

Savivaldybės nuosavybė išsaugota, nė viena komunalinių paslaugų įmonė neparduota.
Agitavau ir balsavau už viešojo transporto bilietų kainos ir rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymo mažinimą, už tai, kad šilumos gamybos sektoriuje būtų daugiau naudojama biokuro, daugiau deginama atliekų. Manau, kad šilumos kainą buvo galima dar labiau mažinti, nes "Klaipėdos energijos" pelnas didžiulis, o iš nepriklausomų šilumos tiekėjų perkama energija - pigi.
Pasisakiau ir balsavau prieš automobilių apmokestinimą senamiesčio ir centro namų kiemuose.
Per šią kadenciją gavau tik vieną Tarybos vadovų pasiūlymą - dalyvauti derybose su AB "Lietuvos geležinkeliai". Derybos buvo sunkios, bet sutartis tarp Klaipėdos miesto savivaldybės ir "Lietuvos geležinkelių" buvo pasirašyta, pristatyta Tarybai. Deja, sutarties vykdymas stringa. Apmaudu, nes "Lietuvos geležinkeliai" galėtų būti solidus Klaipėdos partneris.

Mažinti klaipėdiečių socialinę atskirtį, daugiau miesto biudžeto lėšų nukreipiant socialiniams projektams, socialinio būsto statybai.

Siūliau miesto Tarybai priimti sprendimą, nurodydamas finansavimo šaltinius, kad senjorai, sulaukę 70 metų, galėtų nemokamai važiuoti visuomeniniu miesto transportu. Taryba šio sprendimo nepriėmė. Dabar šį siūlymą pateikiau pakartotinai.
Agitavau ir balsavau už Moterų krizių centro įsteigimą, už naujas Šeimos ir vaiko gerovės centro patalpas, už tai, kad socialinio būsto statybai lėšų būtų gauta iš Europos Sąjungos (ES)(anksčiau tokių lėšų nebuvo skiriama), už dviračių-pėsčiųjų taką nuo Biržos tilto iki Klaipėdos g. tilto, už tai, kad būtų rekonstruotos Minijos, Joniškės, J. Janonio gatvės, išasfaltuotos Smeltės gyvenamojo kvartalo gatvės, už tai, kad būtų renovuotos mokyklos.
Klaipėda per metus surinkto gyventojų pajamų mokesčio pasilieka 86 proc., o Kaunas - 94 proc. Jeigu būtume aktyviai įrodinėję, diskutavę ir dalyvavę derybose su Vyriausybe, kasmet savo biudžetą galėjome papildomai padidinti ne vienu milijonu eurų, per ketverius metus - dešimtimis milijonų eurų. Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba buvo geras laikas derėtis su Vyriausybe.

Vykdyti nuoseklią vaikų ir jaunimo užimtumo politiką, daugiau lėšų skiriant jų papildomam ugdymui, vasaros poilsiui, sporto statinių tikslingam panaudojimui, Savivaldybės švietimo įstaigų finansavimui ir jų tinklo plėtrai.

Agitavau ir balsavau už Adomo Brako menų mokyklos pastatų rekonstrukciją, už sportuojančio vaiko krepšelio įvedimą, lėšas dviejų mokyklų stadionams atnaujinti. Siūliau daugiau lėšų skirti vaikų vasaros poilsiui. Jos skirtos tik 2015 metais.
Siūliau sudaryti darbo grupę, siūliausi ir pats joje dalyvauti, kad bandytume išsiaiškinti žmonių išvažiavimo priežastis.

Svarbiais klaipėdiečiams klausimais vykdyti apklausas ir gyventojų nuomonės tyrimus.

Pritariau, kad būtų vykdomi gyventojų nuomonių tyrimai rengiant strateginį plėtros planą, atliekant Bendrojo plano monitoringą, dėl baseino statybos tikslinės teritorijos regeneravimo ir kt.

Plėtoti Klaipėdos kultūros infrastruktūrą ir paversti miestą Vakarų Lietuvos kultūros centru.

Balsavau už visus sprendimus, leidžiančius plėtoti kultūrą, sportą, už Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus saugyklos statybą, Klaipėdos pilies bastionų rekonstrukciją, "Kultūros fabriko" įrengimą ir kt.
Esu iniciatyvinės grupės dėl naujo Muzikinio teatro statybos pirmininkas. Lankiausi pas visus buvusius kultūros ministrus ir man pavyko įtikinti dabartinį kultūros ministrą Šarūną Birutį, kad Muzikinio teatro statyba būtų vienas iš penkių valstybės kultūros objektų prioritetų, kuriam bus skiriamos lėšos iš Valstybės investicijų programos.
Artėjant Dramos teatro rekonstrukcijos pabaigai, per visuomenines organizacijas ir pasitelkdamas įvairias iniciatyvas stengiuosi, kad teatras pasipuoštų jau seniai sukurtu, bet neiškabintu lauko pano, stengiuosi ir dėl kitų Dramos teatrui reikalingų, būtinų dalykų. Jau vykstant šio teatro rekonstrukcijai ir pamačius, kad Vyriausybės įsipareigojimai skirti pakankamą finansavimą statybos darbams gali strigti, pasiūliau galimybę pasinaudoti ES fondų finansine parama.
Remiu įvairius kultūrinius ir meno renginius. Prisidedu prie senamiesčio gaivinimo ir kitų projektų. Buvau Strateginės plėtros komiteto pirmininkas. Komitetas buvo parengęs senamiesčio atgaivinimo priemonių planą. Deja, šioje kadencijoje šis planas iš esmės neįgyvendinamas.

Jie ataskaitos nepateikė

Tad "Vakarų ekspresas" skaitytojų teismui pateikia tik jų prieš ketverius metus dalintus pažadus.

Siekti konsolidacijos su visais judėjimais ir partijomis sprendžiant miesto ekonomikos vystymo problemas bei svarbius socialinius klausymus.
Sukurti sąlygas, užtikrinančias visų piliečių, nepriklausomai nuo jų tautybės, visavertį dalyvavimą politiniame, ekonominiame bei socialiniame visuomenės gyvenime.
Siekti tinkamo lėšų skyrimo miesto biudžetui, proporcingą realiam Klaipėdos miesto indėliui į šalies ekonomiką.
Ginti smulkiojo ir vidutinio verslo teises bei saugumą, kurie yra spaudžiami ir stumiami stambių monopolistų.
Kontroliuoti Savivaldybei pavaldžių įmonių veiklos efektyvumą.
Pagerinti bei padidinti Savivaldybės butų fondą.
Gerinti miesto gyvenamosios aplinkos kokybę.
Diegti kokybišką atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemą.
Sudaryti vežėjams rinkos sąlygas, išlaikyti balansą tarp privačių ir Savivaldybės vežėjų, palaipsniui pereiti prie ekologiškai švaraus kuro visuomeniniame transporte.
Įgyvendinti rusų mokyklų vystymosi ir išsaugojimo strategiją.
Palaikyti bei skatinti jaunimo siekimą įgyti išsilavinimą gimtąja kalba.
Didinti ikimokyklinio ugdymo įstaigų prieinamumą.
Gerinti sporto klubų materialinę bazę. Siekti, kad sporto užsiėmimai vaikams ir jaunimui būtų nemokami.
Vadovaujantis nacionalinių mažumų gynybos konvencija užtikrinti miesto tautinių mažumų teisę laisvai ir be apribojimų kalbėti ir rašyti, viešai ir privačiai savo gimtąja kalba.
Teikti pagalbą (Lietuvos Respublikos įstatymų ribose) stačiatikių bažnyčiai Klaipėdoje.
Palaikyti programas, skirtas istorinių paminklų išsaugojimui, įskaitant karo laikų paminklus.
Užbaigti Tautinių mažumų kultūros namų rekonstrukciją. Prisidėti prie jų efektyvaus darbo.
Griežtai kontroliuoti biudžetinių lėšų, skiriamų socialinėms pašalpoms, panaudojimą.
Praktiškai realizuoti kompleksinės pagalbos seniems žmonėms ir neįgaliesiems asmenims jų namuose teikimo programą.
Numatyti judėjimą ir naudojimąsi infrastruktūra neįgaliems asmenims palengvinančius sprendimus.
Sudaryti socialinių paslaugų poreikio vertinimo ir kontrolės sistemą.
Rasti lėšų 2 globos namų, skirtų pagyvenusiems asmenis bei asmenims su negalia, statybai Klaipėdos mieste.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder