Pridengti rinkėjų sąrašų lapai kėlė įtarimų

Pridengti rinkėjų sąrašų lapai kėlė įtarimų

Dėl Asmens duomenų apsaugos įstatymų reikalavimų kyla įvairių nesusipratimų. Kai kurie sekmadienį rinkimuose dalyvavę klaipėdiečiai piktinosi, kad saugodami kitų asmenų duomenis komisijos nariai kartoniniu laikštu uždengia visą rinkėjų parašų lapą.

"Nieko nematyti, tik išpjautas tarpelis, kur parašyti mano vardas, pavardė ir vieta, kur man pasirašyti. Iš kur man žinoti, ką man pakišo pasirašyti? Komisijos nariai žodžiu aiškina, kad tai rinkėjų sąrašas, bet kodėl aš jais turiu tikėti? Gal pasirašau už tai, kad išstotume iš Europos Sąjungos arba NATO? Mano nuomone, tai prasilenkia su demokratiniais principais. Nueita primityviausiu keliu, negi kitaip neįmanoma apsaugoti asmens duomenų", - piktinosi Tauralaukio apylinkėje sekmadienį balsavęs Darius Seibutis.

Klaipėdos miesto rinkimų apygardos pirmininkas Adolfas Gritėnas neslėpė, kad jis sulaukė ir daugiau panašaus turinio skambučių. Jo nuomone, tai primena paranoją.

"Jūsų minėtas asmuo raštu kreipėsi ir į VRK. Jam buvo atsakyta, kad antdėklas naudojamas tam, kad rinkėjas negalėtų susipažinti su kitų rinkėjų asmens duomenimis. Rinkimų komisijos nariai žodžiu paaiškina visą procedūrą. Girdėjau įvairių sapaliojimų, neva taip žmogui gali pakišti pasirašyti ir skolos vekselį. Bet tokie baiminimaisi visiškai nepagrįsti. Kitaip to negaliu pavadinti, kaip tik paranoja", - komentavo A. Gritėnas.

Tačiau komisijos pirmininkas sutiko, kad šis apsaugos metodas nėra tobulas.

"Jis nėra patogus. Yra buvę tokių atvejų, kai antdėklas pasislinko ir žmogus pasirašė į kitam rinkėjui skirtą eilutę. Kai kuriems komisijos nariams taip pat buvo neįprasta taip dirbti. Bet nieko nepadarysi, tokie yra reikalavimai, o žmogiškasis faktorius visada išlieka", - sakė A. Gritėnas.

Beje, sekmadienį socialiniuose tinkluose apstu buvo ir kitokio turinio pastebėjimų. Kituose miestuose žmonės, atvirkščiai, stebėjosi, kad rinkiminiai lapai niekaip nebuvo pridengti ir jie galėjo matyti, kurie kaimynai jau atėjo balsuoti, o kurie ne.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder