Prezidento rinkimų dėlionė: kas turėtų bijoti?

Prezidento rinkimų dėlionė: kas turėtų bijoti?

Net ir sudėjus visų trijų – Arvydo Juozaičio, Naglio Puteikio ir Mindaugo Puidoko rinkiminį potencialą, jeigu kiti du, pavyzdžiui, nuspręstų pasitraukti iš kovos dėl vieno iš jų geresnių galimybių, to neužtektų A. Juozaičiui patekti į antrą prezidento rinkimų turą. M. Puidoko galimybes ir galimą įtaką rinkimų rezultatams politologai vertina iš viso labai prastai, tačiau kiti du kandidatai, galbūt, galėtų šiek tiek maišyti kortas Ingridai Šimonytei. 

Pirmadienį savo sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose paskelbusio parlamentaro Mindaugo Puidoko galimybes visuomenės nuomonės apklausų bendrovės „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys ir politologai Kęstutis Girnius iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto bei Lauras Bielinis iš Vytauto Didžiojo universiteto vertino skeptiškai.

„Kol kas M. Puidoko niekas neminėjo kaip kandidato. Apie jį anksti kalbėti“, – sakė V. Gaidys.

Pasak jo, šiuo metu prezidento rinkimų dėlionėje konfigūracija yra nusistovėjusi.

„Yra dvi partijos ir du kandidatai – Saulius Skvernelis (valstiečių-žaliųjų remiamas kandidatas) ir Ingrinda Šimonytė (konservatorių remiama kandidatė), taip pat – nepartinis Gitanas Nausėda. Už jų dar yra tas, kuris irgi turi idėjų – Arvydas Juozaitis – aišku, ko jis nori, galima apie tai papasakoti kitam. Dėl kitų aš nesu tikras“, – sakė V. Gaidys.

M. Puidokui nemato jokių šansų

VDU profesorius L. Bielinis išvardijo keturias priežastis, dėl kurių, jo manymu, M. Puidokas neturi jokių galimybių prezidento rinkimuose.

„Viena – jis neturi aiškios socialinės bazės, kad galėtų į ją atsiremti, tai yra žmonių, kurie neturi savo kandidato, ir kuriems šitas kandidatas taptų atspindinčiu jų interesus. Kita, jis neturi politinės jėgos. Eina pats sau.

Trečia, jis neturi patirties. Dar prieš porą metų tai buvo tiesiog pavardė labai siauram žmonių ratui. Ketvirta, tie argumentai, kuriuos jis teikia, yra neprezidentiniai. Geriausiu atveju, jie yra aršaus Seimo nario argumentai, siekiant įgyvendinti vieną arba kitą projektą, bet tai ne prezidentinės strategijos“, – sakė L. Bielinis.

VU TSPMI docentas Kęstutis Girnius nemano, kad jis tuose rinkimuose gautų daugiau 0,5 proc.

„Aš manau, kad, jei žmonių paklaustum, kas yra Puidokas, tai gal trečdalis sakytų, kad jis krepšinį lošia“, – sakė K. Girnius.

Pasak jo, norint sėkmingiau pasirodyti rinkimuose reikia bent jau daryti tai, ką ją daro A. Juozaitis – tris-penkis mėnesius keliauti po Lietuvą ir susitikinėti su žmonėmis.

„O M. Puidokas dabar paskelbė, kad kandidatuos, neturėdamas nei užnugario, nei rėmėjų, ir žmonės jo nepažįsta“, – sakė K. Girnius.

Nebūtų parankus rėmėjas

VDU politologas nerekomenduotų kuriam nors iš kandidatų priimti M. Puidoko paramos ir į savo komandą, net jei jis ir bandytų tai daryti.

„Tiesa sakant aš nei vienam iš kandidatų nesiūlyčiau jo priimti. Jau ta dvejų metų elgsena Seime, jį buvo sunku suvaldyti. Frakcijoje ne vieną kartą buvo ekscesai, ir dabartinis ekscesas savo partijos, kuri jį iškėlė ir padarė Seimo nariu atžvilgiu, leidžia suprasti, kad greičiausiai ir ten, kur jis nueis, bus daugiau ekscesų nei rimto, konstruktyvaus darbo“, – sakė L. Bielinis.

N. Puteikio politinis svoris yra didesnis, leido suprasti K. Girnius, atkreipdamas dėmesį, kad per praėjusius prezidento rinkimus jis gavo 9,33 proc. balsų.

„Ji neblogai pasirodė. Tai nėra paskutinis marginalas. Jo parama būtų šiek tiek naudinga dar ir dėl tos priežasties, kad N. Puteikis turi labai gerą liežuvį . Aš nepritariu, ką jis sako, bet jis gali gudriai atsakyti“, – sakė K. Girnius.

Politologo manymu, jei N. Puteikis pasitrauktų iš rinkimų, A. Juozaičiui tai padėtų. Tačiau jis nemano, kad tai turėtų tokį didelį poveikį, kad A. Juozaitis patektų į antrą turą.

„Aš manau, kad jie didesnį pavojų kelia I. Šimonytei, turint mintyje Sąjūdžio veteranus – jeigu jie atleistų A. Juozaičiui už tą pastabą, kad „Landsbergio išrinkimas buvo istorinė klaida“, – kalbėjo K. Girnius.

Politologas nemano, kad dėl šių kandidatų ryškiau nukentėtų S. Skvernelis arba G. Nausėda.

„M. Puidokas gal atims vieną kitą balsą (iš Skvernelio), bet jis tikrai labai mažai žinomas. Jeigu N. Puteikis ir A. Juozaitis, kartu sudėjus, surinktų kokį 14 proc., tai galėtų turėti poveikį“, – sakė K. Girnius.

Tačiau jis nemano, kad jie galėtų turėti poveikį G. Nausėdai.

„Daugelis įsivaizduoja, kad G. Nausėda yra naujasis išganytojas – tas nepolitikas, prezidentiškai kalba, ramus, santūrus. Tie, kurie turi G. Nausėdos regimybę, jiems N. Puteikis arba M. Puidokas kaip tik yra nepriimtini“, – sakė K. Girnius.

Politologo manymu, A. Juozaičio potencialas dar tik pasireikš ateityje, ne šių metų rinkimų kontekste.

„Jis kuria organizaciją, ir manau, kad ta organizacija sustiprės po metų, kai būtų Seimo rinkimai. Dabar jis tik deda pagrindus ir neturi to užnugario, kurį kiti turi“, – sakė K. Girnius.

Politologas nemano, kad šioje organizacijoje jėgas galėtų suvienyti N. Puteikis ir A. Juozaitis.

„Aš labiau įsitikinęs, kad N. Puteikis veikia vienas. Gali taip būti, jei A. Juozaičio žmonės bandytų jį vilioti, bet kokia nauda iš to? Jis pasitraukia ir nieko nelaimi. Jei jis būtų mėginęs daryti standartinę politinę karjerą, tai būtų galėjęs likti tarp konservatorių. Bet Puteikis linkęs daryti, kaip N. Puteikis nori, ir partinė drausmė jam tikrai būtų keista, net ir su A. Juozaičiu“, – sakė K. Girnius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder