Prestižinėje gimnazijoje - duoklė mokytojų klubui

Prestižinėje gimnazijoje - duoklė mokytojų klubui

Nors Švietimo ir mokslo ministerija ir Savivaldybių atstovai nuolat pasisako prieš nesavanoriškas rinkliavas švietimo įstaigose, tačiau tėvų skundai rodo, kad tokie valdžios pasisakymai padėties nekeičia. O ir pačios mokyklos atranda būdų, kaip gražiai "pridengti" pinigų rinkimą iš tėvų.

Viena iš tokių - prestižine vadinama ir pirmokus tik po tris dienas trunkančių vertinimų priimanti uostamiesčio Vydūno gimnazija. Čia tėvai "savanoriškai" turi pervesti 30 eurų "vienkartinę paramą mokyklai". Tačiau pinigai kažkodėl keliauja ne į mokyklos sąskaitą, o į rėmėjų klubą, kuris juos jau skirsto savo nuožiūra. Šiam klubui nuo 2008-ųjų spalio vadovauja gimnazijos bibliotekininkė ir etikos bei ekonomikos mokytoja Vaida Janavičienė, o vienas iš narių yra ir mokyklos direktorius Arvydas Girzdijauskas.

Pastariesiems tokia "paramos" forma atrodo normali. Tačiau susidariusią situaciją žada aiškintis ir ministerija, ir Savivaldybė. Jei gautų skundą, tyrimo imtųsi ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija.

Kodėl ne mokyklai?

"Vakarų ekspresas" sulaukė šiais metais Vydūno gimnazijos pirmokėliais tapusių vaikų tėvų skundų dėl mokykloje renkamos "paramos".

"Jau pirmojo būsimųjų pirmokų tėvų susirinkimo metu direktorius paaiškino, kad mokykloje egzistuoja tradicija ją paremti finansiškai. Esą anksčiau parama siekdavo 100 litų, o pasikeitus valiutai ji yra 30 eurų. Vėliau estafetę perėmė klasių auklėtojos ir padiktavo rekvizitus - pinigus reikia pervesti Klaipėdos humanitarinės mokyklos rėmėjų klubui", - pasakojo tėvai, dėl savaime suprantamų priežasčių paprašę išlaikyti anonimiškumą.

Pinigus jie sakė pervedę, bet vėliau susimąstę, kodėl parama pervedama būtent kažkokiam klubui, kurio net pavadinime nėra minimas Vydūnas.

"Kodėl negalima paramos pervesti tiesiai į mokyklos sąskaitą? Kam reikalingas toks tarpininkas, kuris, aišku, turi ir vadovą, galbūt gaunantį atlyginimą. Juk ir buhalteriją reikia tvarkyti - tikriausiai ne už ačiū. Bet svarbiausia, kam ir kur pateikiamos ataskaitos apie surinktų lėšų panaudojimą?" - abejonėmis dėl tokios paramos skaidrumo dalinosi naujųjų "vydūniečių" tėveliai.

Anot tėvų, kad tokia parama nėra vien tik savanoriška, rodo ir rugsėjo pradžioje mokytojos viešai išsakytas priminimas, kiek tėvų dar nepervedė po 30 eurų minėtajam klubui.

Pašnekovai taip pat kėlė klausimus dėl surinktų pinigų panaudojimo racionalumo ir skaidrumo - jei mokykla su jos sąskaitoje esančiais pinigais turi elgtis ir pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, ir visos finansinės operacijos turi būti labai pagrįstos, tai toks klubas paslaugas ar daiktus mokyklai gali pirkti iš ko tik panorėjęs, kad ir savo steigėjų giminaičių ar pažįstamų, galbūt ir už gerokai didesnes nei rinkos kainas.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder