Prasidėjo akcija "Saugus poilsis pajūryje"

Prasidėjo akcija "Saugus poilsis pajūryje"

Liepos pirmosiomis dienomis startavo visą mėnesį uostamiesčio paplūdimiuose truksianti akcija „Saugus poilsis pajūryje“. Tokį projektą Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras organizuoja jau ne pirmą vasarą, o jo tikslas - priminti, kaip saugiai elgtis prie vandens ir saulėkaitoje, kad poilsis taptu saugiu ir visaverčiu.

Specialistai net keliose skirtingose vietose prie populiariausių uostamiesčio paplūdimių visą liepos mėnesį primins apie vandenį ir jo naudą organizmui, taip pat kvies nepraleisti progos pasimatuoti kraujospūdį ir įsivertinti savo būklę prieš leidžiant laiką kaitrioje saulėje arba po jos.

Vasarotojai turėtų įsidėmėti, jog veikiant karščiui ir saulei galima perkaisti, gauti šilumos (saulės) smūgį, nudegti. Siekiant viso to išvengti rekomenduojama gerti daug skysčių, dėvėti galvos apdangalus, vengti saulės kai ji yra aktyviausia - nuo 11 iki 16 val.

Ilgai būnant saulėje poilsiautojai rizikuoja patirti perkaitimą, šilumos (saulės) smūgį, kadangi veikiant karščiui žmogaus organizmas sunkiai dirba, kad kūno temperatūra būtų normali. Ji dažniausiai palaikoma prakaituojant, tačiau kartais to nepakanka ir kūno temperatūra ima sparčiai kilti. Karštis itin pavojingas kūdikiams ir vaikams, senyvo amžiaus (65 metų ir vyresni) bei viršsvorį turintiems asmenims, taip pat sergantiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, diabetu, epilepsija, psichinėmis ligomis ir kt.

Visuomenės sveikatos specialistai šios akcijos metu ne tik suteikia informaciją apie saugų poilsį, tačiau poilsiautojams yra dalijamas vanduo. Šis gyvybės šaltinis yra dalijamas ne veltui. Vanduo yra reikalingas normaliai širdies ir kraujagyslių veiklai palaikyti, jis reguliuoja kūno temperatūrą, apsaugo organizmą nuo perkaitimo. Šiltuoju metų laiku žmogus gausiau prakaituoja, o kūną atvėsina vanduo. Pastarasis organizmą taip pat aprūpina mineralinėmis medžiagomis, kurių šis netenka su prakaitu. Vanduo perneša maistingąsias medžiagas į kitus organus bei mažina nuovargį, teikia energijos ir slopina alkį.

Vanduo būtinas beveik kiekvienai kūno funkcijai, todėl apie jo trūkumą signalizuoja pats organizmas. Pritrūkus skysčių žmogui sausėja gleivinė, pila karštis, ima smarkiau plakti širdis, suglemba raumenys, svaigsta galva. Apie tai signalizuoja ir kiti požymiai - oda parausta, praranda elastingumą, žmogus jaučiasi pavargęs, nesugeba susikaupti. Esant vandens trūkumui sulėtėja ir medžiagų apykaita.

Prieš metus vykdyta analogiška akcija parodė, kad daugelį poilsiautojų kamuoja aukštas kraujospūdis, kuris ypač būdingas senjorams. Nepaisant to, įvertinti sveikatos būklę prieš poilsį pajūryje ar po jo pravartu visiems, o šilti ir nuoširdūs visuomenės sveikatos specialistų patarimai – neabejotinai pravers kiekvienam vasarotojui.

Specialistai informuoja, kad numatyta akcijos vieta ir laikas gali keistis atsižvelgiant į permainingus pajūrio orus, tačiau esant palankioms sąlygoms trokštantys vertingos informacijos ir patarimų, turėtų įsidėmėti šias vietas ir laiką:

• I Melnragėje ir neįgaliųjų paplūdimyje – liepos 1, 8, 13, 15, 20, 22, 27, 29 d. nuo 11.00 val. iki 14.00 val.;

• II Melnragėje ir Giruliuose – liepos 2, 7, 9, 14, 16, 21, 23, 28, 30 d. nuo nuo 11.00 val. iki 14.00 val.;

• Senojoje perkėloje – liepos 3, 10, 17, 24, 31 d. nuo 11.00 val. iki 14.00 val.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder