Prasideda didžiųjų burlaivių regata

Prasideda didžiųjų burlaivių regata

Nuo šiandien, keturioms dienoms, Klaipėda tampa ypatingo jūrinio renginio – tarptautinės didžiųjų burlaivių  regatos „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ starto uostu. Tuo pat metu, birželio 5-8 dienomis, vyks ir XXI Klaipėdos pilies džiazo festivalis, todėl pirmasis vasaros savaitgalis uostamiestyje bus itin jūriškas ir siautulingas.

Iš viso „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ dalyvauja 21 burlaivis, kurių bendras ilgis išrikiavus vienoje tiesėje siektų - 587 m, o tai atitinka 6 futbolo stadionus.

Gausiausia laivų flotilė į Klaipėdą atplaukia iš Lenkijos – ją sudaro net 12 laivų. Šį kartą gausesnė ir Lietuvai atstovaujančių laivų flotilė. Jų bus trys – Klaipėdos universiteto mokomasis burlaivis „Brabander“, jachta „Lietuva“ ir Visagino buriuotojų klubui atstovaujanti jachta „Tineke“. Lietuva, beje, tampa antrąja šalimi, pagal regatoje dalyvaujančių laivų gausą.

Beveik pusė burlaivių yra didieji, priskiriami A ir B klasėms. Didžiausias – burlaivis iš Lenkijos „Dar Mlodziezy“. Šio laivo ilgis – 108 m, plotis – 14 m, grimzlė – 6,4 m. Seniausias, 1918 metais į vandenį nuleistas, B klasei priskiriamas burlaivis „Kapitan Borchardt”. Jauniausias laivas ir tuo pačiu regatos dalyvis, taip pat B klasei priskiriamas laivas -„Eldorado“. Laivas, kuris plaukioti pradėjo tik 2009 metais, plaukioja su Nyderlandų Karalystės vėliava.

Regatos starto šventė bus gausi renginiais. Šventės dalyvių, klaipėdiečių ir miesto svečių lauks iškilminga atidarymo ceremonija, įgulų paradas, netradicinių sporto rungčių varžybos, kuriose turėtų dalyvauti apie 300 į Klaipėdą suplaukiančių burlaivių įgulų narių. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės aplankyti burlaivius, visą savaitgalį Šiauriniame rage veiks mugė, o šeštadienio vidurnaktį dangų nutvieks įspūdingas fejerverkas. Kultūrinės šventės dalies vinimi be abejo taps XXI Klaipėdos džiazo festivalio koncertai Kruizinių laivų terminale. Unikali didžiųjų burlaivių regatos ir Klaipėdos pilies džiazo festivalio sintezė neabejotinai į Lietuvos uostamiestį pritrauks išskirtinai gausų būrį svečių iš visos šalies ir užsienio.

 „Tall Ships“ regatas rengiančios tarptautinės mokomojo buriavimo organizacijos Sail Training International (STI) tikslas – ugdyti jaunimą jūrine dvasia, kuo daugiau jaunų žmonių sudominti buriavimu. STI organizuojamos regatos unikalios, nes reikalaujama, kad pusę kiekvieno lenktynėse dalyvaujančio burlaivio įgulos sudarytų jaunimas nuo 15 iki 25 metų.

„Po sėkmingų regatų Klaipėdoje 2009 ir 2011 metais, mes džiaugiamės galėdami ir vėl čia sugrįžti. Į Klaipėdą atplaukia burlaiviai iš keturių šalių,  tarp jų trys didžiausi (A klasės) iš Lenkijos, Nyderlandų ir Rusijos. Šventės svečiai iš tiesų galės žavėtis nuostabiu, jūriniu džiazo festivalio fonu. Esu tikras, jog nepamirštama programa laukia ir įgulų. Klaipėda bus nepamirštama starto vieta nelengvam lenktynių per Baltiją etapui į Ščeciną. Daugelis įgulų narių plauks pirmąjį  kartą, todėl neabejojame, kad tai taps puikiu gyvenimą keičiu nuotykiu. Tai viena iš priežasčių kodėl mes ir rengiame regatas – patirtis jūroje  leidžia pažinti save ir suvokti darbo komandoje vertę“,- sako Tarptautinės mokomojo buriavimo asociacijos Sail Training International regatų pirmininkas Robin Snouck-Hurgronje.

Tapdama „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ starto uostu Klaipėda įsipareigojo burlaivių įgulas per lenktynes papildyti 25 naujokais. Šiai, pirmą kartą rengiamai regatai, amžiaus apribojimai netaikyti, todėl tapti įgulų nariais galėjo visi to norintys. Pasak regatos projekto vadovės Violetos Ulevičienės, toks organizatorių sprendimas leido surengti unikalų konkursą „Tapk įgulos nariu“.

„Balandžio pradžioje startavusio konkurso dalyviai turėjo atsakyti į 10-mt su jūra, buriavimu, burlaivių istorija susijusių klausimų. Iš teisingai atsakiusiųjų burtų keliu kas savaitę buvo išrenkamas laimėtojas. Iš viso konkurse varžėsi daugiau kaip 200 žmonių iš visos Lietuvos. Aktyviausi pagal amžių buvo 25-45 metų žmonės. Burtai lėmė, kad visi 10-mt  laimingųjų yra vyrai, 26-42 m. amžiaus, ir visi – iš Vilniaus“, – sako V. Ulevičienė.

Iš viso dalyvauti regatoje Klaipėda deleguoja 32 buriavimo naujokus. Palinkėti jiems gero vėjo, pasigrožėti bures skleidžiančiais burlaiviais klaipėdiečiai kviečiami pirmadienio vidurdienį Kruizinių laivų terminale arba ant uosto vartų molų.

Tarptautinės organizacijos Sail Training International (STI) rengiama „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ vyks pirmą kartą. Burlaiviai startuos Klaipėdoje. Įveikę apie 260 jūrmylių finišuos Lenkijos uoste Ščecine.

Šių metų „Baltic Tall Ships Regata 2015“ yra lyg generalinė repeticija pasitinkant dar masiškesnę, pagrindinę burlaivių regatą „The Tall Ships Races“. Šios regatos burlaiviai mūsų uostamiestyje finišuos 2017-aisiais, kai Klaipėda švęs 765 metų gimtadienį.

Didieji burlaiviai Lietuvos uostamiestyje viešės jau trečią kartą. 2009 ir 2011 metais Klaipėdoje vykusios The Tall Ships regatos tapo vienais ryškiausių renginių visoje šalyje.

Informaciją apie visus „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ dalyvausiančius laivus galite rasti čia - http://www.tallshipsraces.com/Vessels/Race_Entry_List_Results.asp

Vėjo, vėjo, vėjo!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder