Popiežiaus vizitas sujaudino ir klaipėdiečius

Popiežiaus vizitas sujaudino ir klaipėdiečius

Progos bent akies krašteliu pamatyti savaitgalį Vilniuje ir Kaune viešėjusį popiežių Pranciškų nepraleido ir klaipėdiečiai. Susitikimas su Šventuoju Tėvu jiems padarė neišdildomą įspūdį.

"Vyravo tyla ir susikaupimas. Milžiniška minia susivienijo maldoje. Emocijos labai geros", - savo įspūdžiais apie sekmadienį Kaune vykusias šv. Mišias, kurioms vadovavo Šventasis Tėvas, dalinosi Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorė Edita Lubickaitė.

Iš Klaipėdos kartu su draugėmis E. Lubickaitė išvyko automobiliu apie 3 val. nakties. "Automobilį palikome šalia prekybos centro "Mega", o iš ten iki Santakos parko važiavome autobusu. Anksti ryte, apie 6 valandą, dar buvo gana ramu, žmonės draugiški. Viskas puikiai suorganizuota, teritorija buvo suskirstyta į sektorius, o prie įėjimų apsaugos darbuotojai patikrino kiekvieną žmogų", - šypsojosi pašnekovė.

Nors naktį lijo, o rytas buvo žvarbokas, šv. Mišių dalyviai šildėsi karšta arbata ar kava. Visgi netrukus oras pradėjo šilti, o pasirodžius popiežiui, simboliška, dangų papuošė vaivorykštė.

Šv. Mišiose dalyvavo ir Klaipėdos Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga. "Jaučiuosi pakylėtas, kad popiežius Pranciškus, atvykęs į mano mažytę gimtąją žemę, jai ir jos žmonėms skyrė tiek dėmesio, o dalyvauti jo aukojamose šv. Mišiose ir gauti palaiminimą buvo išskirtinė patirtis ir malonė. Net per atstumą jaučiau ganytojo šilumą ir paprastumą, jaudino jo gebėjimas telkti ir vienyti žmones", - mintimis dalinosi J. Sąlyga.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad popiežiaus vizitas yra ypatingas įvykis kiekvienai valstybei. Tačiau Lietuvai jis ypač svarbus, kadangi apskritai per daugiau nei 600 metų mūsų šalyje lankėsi du popiežiai.

"Ir abu šiuos vizitus buvo lemta išgyventi mūsų kartai. Nuostabu, jog prieš 25-erius metus Šiluvoje mano šeimą palaimino popiežius Jonas Paulius II", - prisiminė jis.

Šiuo metu Vilniuje gyvenanti klaipėdietė, Socialinių mokslų kolegijos dėstytoja Giedrė Vaičekauskienė taip pat neatsispyrė pagundai pamatyti Šventąjį Tėvą.

"Apskritai į masinius renginius žvelgiu skeptiškai, bet, kai pamačiau, su kokiu užsidegimu žmonės eina į susitikimus su popiežiumi, nusprendžiau ir aš apsilankyti Katedros aikštėje. Renginyje dalyvavo šviesūs, atsipalaidavę žmonės, tad užplūdo labai geras jausmas. Nepajutau religinio fanatizmo, kurio bijojau", - pastebėjo G. Vaičekauskienė.

Pasak pašnekovės, popiežius Pranciškus Lietuvoje paskelbė žmogiškumo, kurio esame taip išsiilgę, žinią.

"Man įstrigo popiežiaus mintis, kad šiame individualizmo amžiuje mes esame labai susireikšminę. Tačiau jis ragino priimti vieni kitų skirtumus, tapti bendruomeniškesnius. Taip pat vis akcentavo humoro jausmą. - apibendrino klaipėdietė, - Man taip pat įstrigo, kad popiežius, kuriam per aštuoniasdešimt, labai guvus ir energingas."

Katedros aikštėje vykusiame popiežiaus susitikime su jaunimu dalyvavo ir nemažai moksleivių iš Klaipėdos. Apie pusę šešių ryte iš uostamiesčio dviem autobusais pajudėję moksleiviai po susitikimo su pontifiku jautėsi pakylėti, džiaugėsi popiežių galėję pamatyti iš arti. Keturiolikmetę Gustę ypač sujaudino jaunų žmonių liudijimai, o vienas jų netgi sugraudino.

"Popiežiaus apsilankymas - unikalus atvejis"

Vilius VIKTORAVIČIUS, Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos klebonas
Popiežių gyvai mačiau ne pirmą kartą. Tačiau tai, kad popiežius lankėsi Lietuvoje, yra unikalu. Kiek man žinoma, popiežius Pranciškus nėra lankęsis nei Vokietijoje, nei Ispanijoje.
Apskritai popiežius daug dėmesio skiria paribio žmonėms - tiems, kurie yra ties gyvenimo ir mirties, ties kultūrų ar civilizacijos riba. Matyt, savo istorija ir mes esame paribio žmonės - paskutiniai priėmėme krikštą, turėjome represinį laikotarpį. Taip pat esame Rytų ir Vakarų civilizacijų riba.

PAKYLĖTA. Kartu su draugėmis apie 3 val. nakties iš Klaipėdos į Kauną išjudėjusi Edita Lubickaitė (kairėje) šv. Mišių metu jautėsi pakylėta.

Asmeninio albumo nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder