Politikų etikos pažeidimų tyrimai taps slapti?

Politikų etikos pažeidimų tyrimai taps slapti?

Ruošiamuose uostamiesčio Tarybos Etikos komisijos veiklos nuostatuose planuojama įtvirtinti nuostatą, kad komisijos nariai ir ją aptarnaujantys darbuotojai negalės atskleisti jokios informacijos apie tyrimą, kol nebus paskelbtos išvados. Slaptumas papiktino ne tik kai kuriuos politikus, bet ir visuomenininkus.

Būtent aktyvūs klaipėdiečiai besirenkančius Etikos komisijos narius pasitiko su plakatais, kuriuose pliekė ne tik norą įslaptinti politikų elgesio tyrimus, bet ir komisijos pirmininkę Aldoną Staponkienę, kuri viešai pavadinta valdančiųjų "nešvariu įrankiu" bei kaltinta ignoruojant skaidrumo ir viešumo principus.

Nuostatų projekte atsiranda daugybė naujų punktų, o dauguma jų praktiškai žodis į žodį nurašyti iš Valstybės politikų elgesio kodekso. Būtent ten esanti nuostata, kad "atlikdami tyrimą, Komisijos nariai, Komisiją aptarnaujantys darbuotojai ir jos pasitelkti specialistai <...> privalo susilaikyti nuo preliminarių vertinimų bei išvadų, kol nebaigtas tyrimas ir nėra Komisijos išvados", sukėlė kai kurių narių nepasitenkinimą.

"Neaišku, kas yra tyrimas, o kas yra posėdis. Tyrimas yra, kai klausiame, renkama medžiaga, o vykstant posėdžiui neturėtų būtų paslapčių. <...> Dirbu 25 metus ir esu įsitikinęs, kad viešumas turi būti, kad ir kaip mums tai nepatinka. Siūlau palaukti, kol atsakys Vyriausioji tarnybinės etikos komisija", - sakė Tarybos narys Vytautas Čepas.

A. Staponkienė teisinosi, kad ne pati komisija išgalvojo tokius reikalavimus - esą Savivaldybė gavo raštą apie besikeičiančius įstatymus, dėl ko privalu atnaujinti ir pagal naujausią įstatymo raidę sutvarkyti komisijos nuostatus.

Nors V. Čepas, Ligita Girskienė ir dalis kitų komisijos narių prašė šios nuostatos išaiškinimo iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK), tačiau, anot A. Staponkienės, atsakymo vis dar nesulaukta.

Su analogišku prašymu į VTEK kreipėsi ir Tarybos narė Nina Puteikienė, tačiau ir jai pažadėta, kad atsakymo ji sulauks "artimiausiu metu".

Sužinoti, kaip sekasi atsakinėti į užklausas, žurnalistams vakar nepavyko, kadangi VTEK darbuotojai visą dieną posėdžiavo. Trumpam atsiliepęs jos pirmininkas Romas Valentukevičius teigė neprisimenąs, kad komisijos sekretoriatas būtų sulaukęs klaipėdiečių prašymo išaiškinti dėl posėdžių uždarumo.

Punktui dėl informacijos neatskleidimo tyrimo metu posėdyje daugiau nebebuvo priešintasi. Žadama, kad ištaisius likusias klaidas ir įtraukus kelis politikų pasiūlytus patikslinimus nuostatai turėtų būti tvirtinami Tarybos posėdyje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder