Po kelionės dviračiu - nemaloni staigmena

Po kelionės dviračiu - nemaloni staigmena

Vaikus pasivaikščioti bijantys išvesti klaipėdiečiai skundžiasi: parkai ir žalieji miesto plotai pridergti šunų. Baimė išeiti pasivaikščioti ir grįžti į namus "su kvapeliu" nėra perdėta, nes gyvūnų išmatos ne tik nepuošia poilsio vietų, bet ir grasina ligomis.

Į redakciją vis plaukia nepatenkintų klaipėdiečių skundai dėl pridergtų uostamiesčio poilsio vietų. Štai klaipėdietis Vitalijus pasipiktinęs, jog vaikai išbėgę į kiemą ne kartą grįžo susitepę ekskrementais, bet kantrybės taurę perpildė pasivažinėjimas miesto dviračių takais.

"Tik grįžęs pastebėjau, kad išmatomis aplipę ne tik ratai, bet ir dviračio rėmas", - apie itin nemalonią "staigmeną" pasakojo klaipėdietis.

Situacija nepatenkinta ir pietinių rajonų gyventoja Sandra, su dukra mėgstanti išeiti pasivaikščioti po parkelius.

"Šlykščiausia buvo praėjusį rudenį, kai su dukra sugalvojome pažaisti su medžių lapais, kurie buvo sušluoti į krūvą. Spėkite, į ką dukra įmerkė rankas?" - kartėlio neslėpė Sandra.

Savivaldybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys patikino, kad mieste gyvūnų vedžiotojai nuolat kontroliuojami, o tikrinimai vyksta ne tik Savivaldybės iniciatyva, bet ir kartu su gamtosaugininkais bei policija. Jo manymu, mieste situacija nėra bloga: daugelis žmonių gyvūnų "palikimą" susirenka, o už rankos nutverti retai ginčijasi ir susitvarko.

"Pagauti nerenkančius yra sudėtinga. Gal dėl to, kad mūsų patikrinimai dažniausiai vyksta darbo metu, todėl teršėjų ir neaptinkame", - aiškino kontrolierius, pridūręs, kad yra bendradarbiaujama su miesto kinologais, šie itin suinteresuoti, kad būtų laikomasi nustatytų taisyklių.

Anot V. Valio, dažniausiai tikrinama pagal skundus, tačiau neįmanoma išskirti vienos ar kitos miesto vietos: pridergtų vietų yra tiek pietinėje miesto pusėje, tiek ir šiauriau.

"Žmonės neturėtų taikstytis su tuo: jei mato, kad šuo dergia, o savininkas nesurenka, reikia jam apie tai priminti. Taip pat galima informuoti mus ar policiją. Žinoma, jei būtų filmuota medžiaga, būtų galima net rimtesnėn atsakomybėn patraukti", - svarstė specialistas.

2013 m. buvo sugriežtinta savo augintinių ekskrementų nesurenkančių šeimininkų atsakomybė. Šie už aplinkai padarytą žalą gali būti baudžiami baudomis iki 145 eurų.

Informacija

Atšilus orams padaugėja parazitinėmis ligomis sergančių asmenų, kurie šiais susirgimais užsikrečia per kačių ir šunų išmatas. Nors ne visi naminiai gyvūnai yra parazitinių ligų nešiotojai, tačiau sergantys žmones gali užkrėsti sunkiai diagnozuojamomis ligomis. Šių gyvūnų išmatose esantys parazitų kiaušinėliai sukelia toksoplazmozę, echinokokozę ir kitas ligas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder