Plaukti mokys tik antrokus

Plaukti mokys tik antrokus

Lygių galimybių kontrolierė įžvelgė galimų diskriminacijos apraiškų, kai Klaipėdos savivaldybė finansuoja tik antrų klasių mokinių plaukimo pamokas. Tačiau kol kas nieko keisti neketinama.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje dar praėjusių metų lapkritį buvo gautas skundas dėl to, kad Klaipėdos savivaldybė galimai pažeidžia Lygių galimybių įstatymą, mat tik antrų klasių mokiniams suteikta galimybė lankyti plaukimo pamokas, kurios yra apmokamos miesto biudžeto lėšomis. Nors išvadas kontrolierė priėmė dar šių metų pradžioje, skundą pateikęs klaipėdietis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Autor. past.), atsakymo iš tarnybos sulaukė tik liepos pradžioje.

Atsakyme teigiama, kad išnagrinėjusi šį skundą Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pasiūlė Klaipėdos savivaldybei pakeisti 2016 m. įsakymą taip, kad "nebūtų teikiamos labiau palankios sąlygos 8-9 metų amžiaus antrų klasių mokiniams įgyti mokymo plaukti paslaugas".

Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigia, kad į šį kontrolierės siūlymą nebus atsižvelgta.

"Esame atsakę Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai, kad tvarkos neplanuojame keisti. Motyvavome tuo, kad Kūno kultūros ir sporto departamentas rekomenduoja mokyti plaukti būtent antrokus. Taigi, mes ne patys susigalvojome ir išskyrėme būtent šią pradinukų grupę, o elgėmės taip, kaip rekomenduoja valstybė. Manome, kad elgiamės racionaliai", - paaiškino S. Budinas.

Pasirinkti antros klasės mokinius rekomendavo ir Lietuvos plaukimo federacija. Jos nuomone, 8-9 metų amžiaus vaikai yra labiau socialiai subrendę negu pirmokai ar ikimokyklinukai.

Pasak S. Budino, vykdyti plaukimo mokymo pamokas būtent antrokams ypač patogu dar ir dėl to, kad iš anksto tiksliai žinomas vaikų skaičius, kas svarbu perkant paslaugą.

"Pavyzdžiui, kiek ateis pirmokų, galime tik prognozuoti, o tikruosius skaičius pamatome jau prasidėjus mokslo metams", - akcentavo S. Budinas.

Tad ir ateinančiais mokslo metais iš miesto biudžeto finansuojamos plaukimo pamokos Klaipėdoje bus skirtos tik antrų klasių mokiniams.

"Ši programa labai pasitvirtino, vaikai noriai lankė plaukimo pamokas. Kai bus atidarytas dabar statomas Klaipėdos baseinas, galbūt programa nebus tokia ištęsta, plaukimo pamokų lankymas galės būti tankesnis. Galbūt galėsime skirti ir papildomų valandų. Beje, turime atskirą programą, skirtą neįgaliems vaikams mokyti plaukti, nes pernai iškilo klausimų dėl to", - minėjo direktorius.

Praėjusiais mokslo metais savo jėgas vandenyje galėjo išbandyti 1 813 Klaipėdos antrokėlių. Išmokti plaukti ir saugiai elgtis vandenyje jiems buvo skirta po 18 pamokų. Šiai programai įgyvendinti buvo skirta 200 tūkst. eurų.

Prieš keletą metų atliktos apklausos duomenimis, uostamiestyje visiškai plaukti nemoka penktadalis mokinių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder