Planuojama rekonstrukcija kelia pasipiktinimą

Planuojama rekonstrukcija kelia pasipiktinimą

Į viešą Danės gatvės rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų svarstymą susirinkę klaipėdiečiai labiausiai piktinosi dėl to, kad planuojama išpjauti net 83 didelius medžius, nors specialistai ir pripažino, kad iš jų prastos būklės yra tik 8.

Į viešą Danės gatvės rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų svarstymą susirinkę žmonės piktinosi ir dėl numatyto gatvės platinimo.

Dar prieš viešąjį svarstymą buvo išplatintas gyventojų raštas, kuriame teigiama, jog šis projektas prieštarauja visuomenės poreikiams.

"Visuomenei reikia ramaus poilsio zonos, tokios, kokia dabar yra Dangės skvere: upė, ramybė, paukščiai, brandūs medžiai. Kitu atveju čia bus nelegaliai, be visuomenės sutikimo, įkurta teršianti automagistralė bei putplasčių rekonstrukcijos ir gelžbetoniai", - rašoma Aidos Dumbrauskaitės atsiųstame laiške, kuriame siūloma alternatyva Danės gatvę paversti pėsčiųjų bei dviračių taku, paliekant medžius ir žalią zoną, o vietoje Bastionų tilto statyti pėsčiųjų ir dviračių tiltą.

83-32. Vietoje 83 pjauti suplanuotų didelių medžių numatoma atsodinti tik 32 mažalapes liepas, užaugančias iki 12 m aukščio. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Ar klausė Savivaldybė žmonių, reikalingas jiems tas kelias, ar ne? Tvarkosi kaip savo nuosavame ūkyje", - replikavo viena į susirinkimą atėjusi moteris.

Projektinius pasiūlymus pristatęs UAB Tiltų ekspertų centro techninis direktorius Stasys Maciukevičius priminė, kad tokie rekonstrukcijos projektai neatsirado staiga. Jie yra numatyti miesto bendrajame ir specialiuosiuose planuose, kuriuos patvirtino Savivaldybės politikai.

Pasak S. Maciukevičiaus, numatyta Danės gatvės atkarpą nuo Atgimimo aikštės iki Laivų skersgatvio platinti iki 9,75 m, kad joje būtų galima įrengti tris eismo juostas. Viena jų būtų skirta viešajam transportui. Danės skvero pusėje numatyta įrengti 2,5 m pločio pėsčiųjų ir dviračių taką.

"Tai tikrai nebus automagistralė, kaip klaidingai bando teigti dalis visuomenės. Tai bus C2 kategorijos gatvė, kurioje greitis bus ribojamas iki 40 kilometrų per valandą", - pabrėžė S. Maciukevičius.

Pasak jo, siekiant, kad šioje gatvėje būtų dar labiau ribojamas triukšmas, numatyta kloti vadinamąją tyliąją dangą.

Gyventojus itin papiktino žinia, kad yra numatyta nupjauti 83 didelius medžius, o vietoje jų atsodinti vos 32, mat skvero pusėje, kur drieksis dviračių takas, medžiai nebebus atsodinami. Žibalo į ugnį įpylė želdinių vertinimą atlikusios Klaipėdos botanikos sodo darbuotojos Ritos Nekrošienės išvados, kad prastos būklės yra tik 8 medžiai. Visi jie auga toje gatvės pusėje, kur stovi Muzikinis teatras.

[CITATA]

Tačiau, pasak jos, jei būtų nuspręsta pašalinti tik kelis prastos būklės medžius, vietoj jų atsodinant jaunus medelius, būtų iškreipta kraštotvarkinė koncepcija ir gatvė neatrodytų patraukliai.

"Reikia ne tik visuomenės intereso paisyti, bet ir galvoti apie tai, kad miestas atrodytų tvarkingai", - minėjo R. Nekrošienė.

Susirinkusieji ėmė burnoti, kad naujai atsodinti medžiai bus gerokai žemesni, tad mažiau valys orą, juose nebeperės paukščiai. Specialistė pritarė, kad planuojamos sodinti mažalapės liepos paprastai auga tik iki 12 m aukščio, o dabartiniai medžiai siekia 25 m.

"Nebūkime valstietiškos prigimties, kad būtinai prie namo turi augti medis. Nepamirškime, kad Klaipėda yra didmiestis. Tai ir reikia parodyti. Kodėl norite Danės gatvėje esančių puikių namų fasadus paslėpti už medžių šešėlių? Nepadarykite tų medžių šventa karve", - priešingos nuomonės nei dauguma susirinkusiųjų laikėsi vienas senolis.

Jo nuomone, po gatvės rekonstrukcijos Muzikinio teatro pusėje galėtų nelikti nė vieno medžio, esą jų visiškai pakanka kitoje gatvės pusėje esančiame skvere. Juolab kad vykdant minėto skvero rekonstrukciją medžių žadama neliesti.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjo Valdo Švedo, išklausius visuomenės nuomonę, bus svarstoma, ar reikia koreguoti dabar rengiamus projektinius sprendinius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder