Pigiau pirktas medus sukėlė įtarimų

Pigiau pirktas medus sukėlė įtarimų

Teigiama, kad medaus galiojimo laikas nesibaigia, tačiau vartoti tokį medų, kurį parduotuvėje įsigijo klaipėdietė Valentina, kažin ar kas išdrįstų. Plika akimi matyti, kad pusė stiklainio - cukrus, o virš jo plūduriuoja balzganas tamsiai rudos spalvos skystis.

Moteris teigė medaus įsigijusi parduotuvėje "Maxima XX" Liepojos g. 10 prieš tris savaites, t. y. lapkričio pabaigoje. Pirkėją suviliojo mažesnė medaus kaina.

Sugundė akcija

"Jis buvo parduodamas su akcija, maždaug už 4 Eur, įprasta kaina yra apie 6 Eur. Įsidėjau į krepšelį net neapžiūrėjusi atidžiau stiklainio, nepatikrinau ir galiojimo datos", - prisipažino ponia Valentina.

Parsinešusi į namus klaipėdietė neatidarytą medaus stiklainį įdėjo į virtuvinę spintelę. "Atvažiavo anūkė į svečius. Išviriau košės ir norėjau pagardinti medumi, tačiau ištraukusi stiklainį iš spintelės nustėrau. Kaip galima tokį medų pardavinėti? Nunešiau atgal į parduotuvę, tačiau niekas nepriėmė ir pinigų negrąžino, nes neišsaugojau pirkimo kvito", - skundėsi Valentina.

Medaus etiketėje nurodyta, jog tai lietuviškas medus, kurį bitės rinko Rytų Aukštaitijos regione. Prekybai šį medų tiekia Gedimino Skardžiaus specializuotas bitininkystės ūkis, registruotas Utenos rajone, Mikėnų kaime. Ant medaus dangtelio priklijuotame lipduke nurodyta jo galiojimo data - 2018 m. spalio 10 d.

Reikia kvito ir tyrimų

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė informavo, kad įsigijus įtarimų keliantį produktą reikia kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri gali ištirti, ar produktas kokybiškas.

"Dėl žalos atlyginimo pirkėjas gali kreiptis į parduotuvę, tačiau pirmiausia turi turėti įrodymą, kad prekė nekokybiška, antra - turi išsaugoti pirkimo kvitą, įrodantį, kad produktas buvo pirktas būtent toje prekybos vietoje", - paaiškino vedėja.

Netinkamai laikytas?

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Jūratė Mačiulienė informavo, kad vien iš išvaizdos medaus kokybės nustatyti negalima.

"Tik atlikę kokybinius produkto tyrimus galime nustatyti, ar jis tinkamas vartoti", - sakė inspektorė ir pažymėjo, jog tarnyba nepriima tyrimams maisto produktų iš žmonių.

"Būna, kad žmonės netinkamai laiko produktą. Pavyzdžiui, medus turi būti laikomas vėsioje vietoje. Labai šiltai laikomas medus išties gali susisluoksniuoti ir net prarūgti. Tad, gavę skundą, mėginius tyrimui atrenkame iš tos pačios partijos parduotuvėje", - aikškino J. Mačiulienė.

Reaguodama į "Vakarų ekspreso" suteiktą informaciją antradienį Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko neplaninį patikrinimą prekybos centre, kuriame p. Valentina pirko medų.

"Deja, be pirkimo kvito atsekti, kada buvo parduotas medus p. Valentinai, nėra galimybės, nes medui buvo akcija nuo spalio 6 iki 22 d., nuo lapkričio 13 iki 19 d. Naujos medaus partijos buvo gautos spalio 4, 16 d. Atrinkti tos partijos, iš kurios medaus įsigijo p. Valentina, parduotuvėje negalėjome, nes ji jau pasibaigusi", - reziumavo J. Mačiulienė.

Pasak pavaduotojos, Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnyba neseniai yra tyrusi medų.

"Esame ištyrę 6 medaus mėginius, kurie buvo atrinkti skirtinguose prekybos centruose, ir visi jie atitiko normas. Tad tikrai neturime pagrindo abejoti, kad lietuviškas medus blogas ar falsifikuotas. Apskritai medaus realizacijos laikas yra ilgas ir net pasibaigus jo galiojimo terminui nebus kenksmingas", - pažymėjo inspektorė ir priminė, kad pirkėjai, įsigiję maisto produktą, kuris jiems kelia įtarimų, turėtų iš karto kreiptis į tarnybą ir pateikti pirkimo kvitą.

Patarimas. Bitininkai teigia, kad medaus galiojimo laikas niekada nesibaigia. Net jeigu medus virsta dideliais cukraus kristalais, jį saugu valgyti. Jeigu reikia skysto medaus, susikristalizavusio medaus stiklainį patariama įdėti į indelį su karštu vandeniu. Cukraus kristalai išsisklaidys per penkias minutes.

PATARIMAS. Medus turi būti laikomas vėsioje vietoje. Labai šiltai laikomas medus gali susisluoksniuoti ir net prarūgti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder