Pietinėje miesto dalyje vėl pasmirdo

Pietinėje miesto dalyje vėl pasmirdo

Po savaitgalio sveikatos specialistai sulaukė skundų: esą kelias dienas pietinėje miesto dalyje smirdėjo rapsais. Šiuos teiginius specialistai pasiryžę ištirti, tačiau įtariami kvapų skleidėjai abejoja gyventojų uosle.

Aštrų rapsų kvapą rugpjūčio 13, 14 ir 15 dienomis užuodusi Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė nusprendė netylėti ir savo bei kitų gyventojų pastebėjimus perdavė atsakingoms institucijoms. Moteris aiškina, jog savaitgalį sklidę kvapai ypač paaštrėdavo vakarop, nors buvo jaučiami ir dienos metu.

"Pati gyvenu šiame rajone, be to, sulaukiau rajono gyventojų skambučių dėl nemalonaus rapsų kvapo gyvenamojoje aplinkoje, tad prašau imtis priemonių ir išsiaiškinti, ar UAB "Mestilla" nebuvo pažeisti technologiniai procesai, ir nustatyti priežastis, dėl kurių gyvenamojo aplinkoje buvo jaučiamas intensyvus rapsų kvapas", - rašte Klaipėdos visuomenės sveikatos centrui (KVSC) bei žurnalistams dėstė Tarybos narė.

GINASI. UAB "Mestilla" stebisi, jog vos atsiradus kokiam nors kvapui žmonės iškart žiūri į šią įmonę. Esą kvapus gali skleisti ir kitos gamyklos.

Apie šiuos skundus KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė pirmiausia išgirdo iš žurnalistų. Pasirodo, jog L. Girskienė skundą adresavo neteisingu el. paštu. Nors centras ir atlieka kvapų tyrimus, A. Šlepetienė aiškino, jog vertinti technologinio proceso, kaip prašoma skunde, centras neturi įgaliojimo.

"Šiuos patikrinimus atlieka Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai, todėl informaciją persiųsime nagrinėti pagal kompetenciją", - tikino vedėja.

UAB "Mestilla" gamybos direktorė Margarita Salytė tvirtino labai abejojanti, jog kvapas galėjo nusklisti taip toli ir taip plačiai.

"Dar reikėtų pažiūrėti tų dienų vėjo kryptį, tačiau praplovimas vyksta visiškai, ozono padavimo pajėgumas yra didelis, o sėkla - šviežia", - dėstė bendrovės atstovė.

Esą kvapas būna stipresnis pavasarį, kai į gamyklą atvežama jau pastovėjusi sėkla, tačiau tiesiai iš laukų atvežti rapsai pernelyg stipraus kvapo neskleidžia.

"Mes net teritorijoje to kvapo nelabai jaučiame, jis jau su ozonu būna sumišęs, o kad ten nuneštų... Man kyla didelė abejonė", - svarstė M. Salytė.

Moteris stebėjosi, jog vos atsiradus kokiam nors kvapui žmonės iškart žiūri į "Mestillą". Esą kvapus gali skleisti ir kitos gamyklos. Moteris tikino nesijaudinanti, jog įmonę purtys tikrintojai, kadangi taršos matavimai ir modeliavimai atlikti. Be to, bendrovės atstovai pageidaujantiems mielai aprodo teritoriją, leidžia "apsiuostinėti" ir įsitikinti, kad erzinančių kvapų šaltinis - ne pas juos.

Vis dėlto visuomenės sveikatos specialistai pasiryžę tirti tokius skundus. A. Šlepetienė pažymėjo, kad reikia pateikti skundą su savo kontaktiniais duomenimis, galimo oro teršėjo koordinatėmis, kada labiausiai jaučiamas kvapas ir "kada pareiškėjas siūlo atlikti kvapo kontrolę".

Vėliau kvapą vertina sudaryta komisija. Jei skundas pasitvirtina, tikrinama, ar įtariamas teršėjas laikosi visų taisyklių ir reikalavimų. Jei čia pažeidimų nerandama, vertinama, ar kvapų neskleidžia chemikalai ir teršalai, o jei ir tai nepasitvirtina, tada atliekamas kvapo koncentracijos vertinimas. Jei skundas pasitvirtina, bendrovei duodamas 3 mėnesių laikotarpis įdiegti kvapų skleidimą mažinančias priemones.

A. Šlepetienė pažymėjo, jog daugiausia skundų centras sulaukia dėl Dumpiuose esančio sąvartyno bei "Klaipėdos vandens" ir "Klaipėdos kartono" valymo įrenginių skleidžiamos smarvės. Vis dėlto atlikus brangius ir sudėtingus tyrimus paaiškėjo, jog kvapo koncentracija neviršijo leidžiamos ribos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder