Pėstininkų brigadai „Žemaitija“ įteikta kovinė vėliava

Pėstininkų brigadai „Žemaitija“ įteikta kovinė vėliava

Ketvirtadienį Klaipėdos universiteto kiemelyje buvo įteikta Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ kovinė vėliava. Taip pat prisiekė rugpjūčio 1-ąją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione tarnybą pradėję nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai.

Brigados vėliava sukurta laikantis istorinių Lietuvos kariuomenės tradicijų. Joje dominuoja žalia spalva, kuri simbolizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgas. Fone – sidabrinis grifonas, atspindintis istorinį šlovingų karinių tradicijų tęstinumą. Jis laiko kovą simbolizuojantį sidabrinį kalaviją ir Žemaitijos karių kovingumą vaizduojantį raudoną skydą su juodu lokiu.

 „Kariuomenėje dalinio kovinė vėliava turi ypatingą reikšmę, ji yra svarbiausias atpažinimo ženklas, kuris įpareigoja karius susitelkti ir vieningai kovoti Lietuvos labui. Prieš vėliavą kariai prisiekia savo šaliai, ją gerbia, vertina ir akylai saugo“, – aiškino Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos karininkų ramovės viršininko pavaduotoja Dalia Lukienė.

Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas plk. ltn. Rimas Venckus, šventindamas Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ kovinę vėliavą, tarė: „Viešpatie, palaimink šią vėliavą ir padaryk, kad visi, kuriuos šis ženklas vienys, būtų ramybės ir taikos nešėjai“.

Ceremonijoje dalyvavo ir Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Tam, kad valstybė būtų gyva, reikalingas pasiryžimas ir ištikimybė. Šiuo metu situacija gana sudėtinga. Prieš kelerius metus net neįsivaizdavome, kad tokie reiškiniai kaip invazija, agresija yra realūs. Kiekvienam, kuris stos šios vėliavos ir Lietuvos sargybon, noriu palinkėti nuoširdaus, neišsenkančio ir neišblėstančio patriotizmo,“ – kalbėjo R. Karoblis.

 „Laikytis priesaikos visada buvo šventa pareiga, o ją sulaužyti – didelis nusikaltimas. Ištikimai tarnauti savo šaliai prisiekia karaliai, valstybių valdovai, Seimo nariai, ministrai ir kiti už valstybės valdymą ir žmonių gerovę atsakingi asmenys. Tačiau karys prisiekia ne tik ištikimai tarnauti savo šaliai, vykdyti vadų įsakymus, bet ir negailėdamas jėgų bei gyvybės ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę“, – teigė D. Lukienė.

Pašventinus vėliavą prisiekė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Garbė skaityti priesaikos tekstą ir visų prisiekusiųjų karių vardu bučiuoti kovinę vėliavą buvo suteikta jaunesniajam eiliniui Vytautui Lenkauskui.

Klaipėdos įgulos kapelionas kmd. ltn. Remigijus Monstvilas palaimino karius, davusius priesaiką. Jis prašė Dievo, kad kariai galėtų tvirtai ir ištvermingai pakelti šios tarnybos sunkumus, ryžto saugoti ir ginti Lietuvos nepriklausomybę, laisvę, taiką, ramybę.

 „Su šia vėliava karinis vienetas neatskiriamas, tai vienas kūnas, viena tvirtybė ir dvasia. Visų brigados karių vardu galiu pasakyti, kad vėliava plevėsuos ten, kur Lietuvai reikės ginti savo laisvę ir nepriklausomybę“, – tikino Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados vadas pl. Artūras Radvilas.

Ceremonija buvo baigta šventinėmis salvėmis. Pirmoji salvė skirta Lietuvos Respublikai, antroji iššauta už Lietuvos kariuomenę, o trečioji – už Motorizuotąją pėstininkų brigadą „Žemaitija“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder