Paveldosaugininkų siūlymai - gyventojų teismui

Paveldosaugininkų siūlymai - gyventojų teismui

Klaipėdiečiai kviečiami susipažinti su rengiamo Klaipėdos miesto istorinės dalies nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano gairėmis ir išsakyti savo pastabas.

Kol jokių gyventojų pastabų nesulaukta, paveldosaugininkai negali atsakyti, ar į gyventojų nuomonę bus atsižvelgta. Esą viskas priklausys nuo to, kokios bus tos pastabos.

Tiesa, susipažinimo su medžiaga ir pastabų pateikimo terminas labai trumpas - vos 10 darbo dienų. Į gyventojų pastabas rengėjai turės atsakyti per 5 darbo dienas. Viešinimo etapas prasidėjo trečiadienį, balandžio 22-ąją.

"Kol kas parengta tik plano koncepcija - apibendrintos pagrindinės kryptys. Po viešinimo stadijos bus rengiami konkretūs sprendiniai", - paaiškino Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis specialistas Gytis Oržikauskas.

Paveldosaugininkai žada, kad rengiamas Klaipėdos miesto istorinės dalies nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialusis planas nestabdys miesto vystymosi.

Visgi šiemet sausio pabaigoje uostamiesčio Savivaldybėje vykusio minėto plano koncepcijos pristatyme valdininkams ir architektams kilo nemažai klausimų. Pavyzdžiui, ar šioje miesto dalyje bus galimos naujos statybos ir ar tikrai būtina kiekvienu atveju atlikti archeologinius tyrimus.

"Į šią koncepciją nereikia žiūrėti kaip į baubą. Paveldosauga tikrai nėra ta sritis, kuri miestą nori padaryti muziejumi ir neleisti žmonėms gyventi. Miestas turi vystytis", - tuomet sakė planavimo organizatoriaus - KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

Pasak jo, šiuo specialiuoju planu savivaldybėms arba investuotojams nustatomi paveldosaugos reikalavimai, kurių prireiks, kai bus rengiamas detalusis planas arba šioje teritorijoje esančių pastatų techniniai projektai. Esą tuomet iš anksto bus žinomi reikalavimai ir nebeliks interpretacijų ar subjektyvių nuomonių.

Preliminariai tikimasi, kad istorinės Klaipėdos miesto dalies, kuri apima teritoriją nuo Danės upės iki universiteto miestelio, sprendinius pavyks parengti per šiuos metus.

Žinia, pernai buvo pristatyta ir senamiesčio dalies specialiojo plano koncepcija.

Šių rengiamų planų tikslas - užtikrinti Klaipėdos istorinės dalies ir jos teritorijos išsaugojimą bei įteisinti šioje teritorijoje ir apsaugos zonoje taikomus paveldosaugos reikalavimus.

Šiais dokumentais žemės sklypų būdas ir pobūdis nekeičiami.

Specialiojo plano koncepcijos stadijoje parengti sprendiniai eksponuojami KPD interneto svetainėje.

Specialiojo plano rengėjas - VĮ "Lietuvos paminklai".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder