Pavasarį Klaipėda pasitinka užterštu oru

Pavasarį Klaipėda pasitinka užterštu oru

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktorius Rimantas Pilipavičius informuoja, kad Klaipėdos rytinėje ir centrinėje miesto dalyse yra padidėjęs aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis.

Pagal Lietuvos valstybinio oro monitoringo matavimų stoties duomenis 2015 m. kovo 26 d. kietųjų dalelių koncentracija rytinėje miesto dalyje (Šilutės pl.) yra 90 µg/m³ (mikrogramai kubiniame metre) ir viršija nustatytą ribinę vertę 1,8 karto.

Centrinėje dalyje (Bangų g.) yra 69,08 µg/m³' ir viršija nustatytą ribinę vertę 1,38 karto.

Nustatyta paros ribinė norma yra 50 µg/m³.

Pranešime teigiama, kad atmosferos oro tarša galėjo padidėti dėl transporto teršalų emisijos, dėl emisijos iš katilinių.

Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių (aerozolių) mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairūs komponentai – rūgštys, sulfatai, nitratai, organiniai junginiai, metalai, dirvožemio dalelės, dulkės, suodžiai ir kt.

Į oro taršą jautriausiai reaguoja vaikai, seneliai, nėščios moterys, sergantys lėtinėmis ligomis žmonės. Dėl kietųjų dalelių poveikio paūmėja lėtinės kvėpavimo takų ligos, alerginės reakcijos.

Todėl visuomenės sveikatos centro specialistai esant padidėjusiam oro užterštumui nerekomenduoja ilgesnį laiką būti lauke, ypač sportuoti prie pagrindinių miesto gatvių, nevesti ikimokyklinio amžiaus vaikų į lauką, mokyklose neorganizuoti renginių lauke. Kuo daugiau laiko praleisti patalpose, kur kietųjų dalelių koncentracija yra mažesnė. Blogai pasijutus rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tarša kietosiomis dalelėmis įtakoja sergamumą kvėpavimo bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Nuolat būnant aplinkoje, kurioje yra nemažos kietųjų dalelių koncentracijos gali išsivystyti kvėpavimo takų ligos, tokios kaip astma, bronchitas, ilgainiui - plaučių vėžys, širdies veiklos sutrikimai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder