Pašto likimą analizuos galimybių studija

Pašto likimą analizuos galimybių studija

Jau kelerius metus netyla diskusijos, ką daryti su Klaipėdos centrinio pašto pastatu. Iš pradžių pašto rūmus Liepų gatvėje buvo ketinama parduoti, vėliau aukcionas buvo sustabdytas. Tada rinkosi visuomenininkai, kurie svarstė, kaip pastatą būtų galima įveiklinti. Prabėgus daugiau nei metams galutinio sprendimo dar nėra.

2019 m. spalio mėnesį įvertinus Klaipėdos centrinio pašto pastato būklę bei galimybes jame teikti šiuolaikiškas pašto paslaugas, pritaikyti pastatą neįgaliesiems, buvo nuspręsta pašto paslaugas perkelti į naujas patalpas prekybos centre "Manto namai", o senąjį pašto pastatą parduoti aukcione.

Beveik prieš metus, gruodžio 16-17 dienomis, turėjęs vykti aukcionas buvo sustabdytas, nes centrinis pašto pastatas buvo įrašytas į saugomų vertybių registrą, o už pastato išsaugojimą tuokart pasisakė politikai, paveldosaugininkai ir visuomenininkai.

Iš pradžių buvo siūloma Klaipėdos miesto savivaldybei pirkti arba kitais būdais perimti pašto pastatą į miesto savivaldybės rankas, tačiau uostamiesčio savivaldybė tada pareiškė, jog savivaldybės funkcijoms atlikti paštas nėra reikalingas. Tad toliau vyko diskusijos, ką su juo daryti.

Buvo svarstoma, jog Klaipėdos centrinio pašto pastatas turėtų būti pritaikytas visuomenės reikmėms.

Uostamiesčio bendruomenės ir verslo atstovai pristatė savo idėjas, kaip pastatas galėtų būti įveiklinamas. Tada buvo siūloma pašto pastate įkurti Klaipėdos miesto galeriją-muziejų, kaligrafijos ir rašto meno mokyklą, jaunųjų menininkų rezidentūrą, kunigų seminariją, piligrimų ir mokymų centrą, taip pat įkurti atskirą Klaipėdos vyskupiją. Tačiau galutinio sprendimo, kas turėtų įsikurti pastate, priimta nebuvo.

Antradienio popietę Susisiekimo ministerijos sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė, kuriai priklauso įvairių ministerijų atstovai, Klaipėdos ir Kauno savivaldybių, Lietuvos pašto atstovai, svarstė, ką daryti su buvusiais uostamiesčio ir Kauno centrinių paštų pastatais.

Pasak Klaipėdos miesto vicemero Arvydo Cesiulio, darbo grupė dar praėjusią savaitę parašė baigiamąją ataskaitą, kurioje išdėstė tam tikras vizijas, kaip įsivaizduoja paštų ateitį ir koks būtų bendruomenių, miesto ir administracijų vaidmuo sprendžiant šiuos klausimus.

"Jau nebekalbama apie tai, kad Savivaldybė turėtų perimti pašto pastatą. Šiandien apie tai kalbėjome, kokia yra dabartinė padėtis ir kaip įsivaizduojame pašto likimą.

Mes siūlysime tai, kad būtų atlikta galimybių studija, kurią turėtų daryti Kultūros ministerija.

Joje turėtų būti moksliškai pagrįsti argumentai, kaip būtų galima įveiklinti Klaipėdos paštą", - pasakojo A. Cesiulis.

Klaipėdos miesto savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė pasiūlė, jog į ministeriją reikėtų kreiptis, kad galimybių studija būtų inicijuojama tiek Klaipėdos, tiek Kauno paštams kartu.

"Kai gausime galimybių studijos rezultatus, mes esame pagal galimybes pasirengę įveiklinti pašto pastatą, prisidėti prie jo puoselėjimo. Žinoma, reikia suprasti, jog apie pašto perėmimo galimybes mes negalvojame", - tikino A. Cesiulis.

Centrinio Klaipėdos pašto pastato įveiklinimas yra ilgas ir sudėtingas procesas, tad kada pašto durys bus atvertos visuomenei, dar nėra aišku.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder