"Pasivaikščiojimas su žuvimi" dar nebaigtas

"Pasivaikščiojimas su žuvimi" dar nebaigtas

Klaipėdiečių ir uostamiesčio svečių mėgstamoje pasivaikščiojimų vietoje - ant šiaurinio molo Melnragėje - savaitgalį pastatyta nauja skulptūrinė kompozicija, vaizduojanti žmogų, einantį prieš vėją su žuvimi. Kūrinys dar neužbaigtas ir oficialiai neatidengtas, o jau tapo žmonių traukos objektu. Jo fotografijos žaibiškai plinta socialiniuose tinkluose.

Skulptūrinė kompozicija vadinasi "Pasivaikščiojimas su žuvimi". Jos autoriai - skulptoriai Svajūnas Jurkus ir Sergejus Plotnikovas, architektas Vytautas Paulionis. Ši menininkų trijulė sukūrė daugelį Klaipėdos miestą puošiančių ir garsinančių skulptūrų bei mažosios architektūros kūrinių: Peliuką, Senamiesčio sargą, Berniuką su šunimi, išlydintį laivus Kruizinių laivų terminale, garsųjį Juodąjį vaiduoklį prie pasukamojo tiltelio, kurį portalas boredpanda.com įtraukė į įspūdingiausių pasaulio skulptūrų 25-tuką.

VIETA. Iš pradžių norėta "Pasivaikščiojimą su žuvimi" įkurdinti Šiaurės rage, vėliau pasirinkta kita vieta prie vandens - šiaurinis molas.

Kūrinys "Pasivaikščiojimas su žuvimi" sukurtas UAB "Arijus" užsakymu. Bronzinė skulptūra nulieta prieš dvejus metus. Buvo planuota ją pastatyti ant molo jau 2016-aisiais, per Jūros šventę, tačiau nei kūrinio autoriai, nei užsakovai, nei Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai nekomentuoja priežasčių, kodėl skulptūra taip ilgai dulkėjo menininkų dirbtuvėse. Kol kas nėra paskelbta ir oficiali kūrinio atidengimo data.

Menininkas Svajūnas Jurkus pasakė tik kad darbas nėra užbaigtas. Dar trūksta pavadėlio žuviai, kurią tarsi šunį veda pasivaikščioti vyras, lentos, kurioje bus informacija apie kūrinį, jo autorius, mecenatus ir pan., kitų detalių. Nekomentavo autorius nei kūrinio idėjos, nei išraiškos detalių. Pasakė tik, jog rezultatas nuo pradinės idėjos labai skiriasi.

"Idėja - labai sena. Buvau kažkada padaręs nedidelę skulptūrėlę, kurioje buvo pavaizduotas vyras, vedantis it šuniukus tris žuvis. Ta skulptūrėlė buvo visai kitokios formos - aristokratiška. Norėjome pastatyti ją Šiaurės rage, tačiau kol kūrinys buvo sukurtas, toje vietoje atsirado kiti darbai. Tada ieškojome naujos vietos. Molo atmosfera padiktavo ir kitokią, ekspresyvesnę meninę išraišką", - anksčiau yra sakęs "Vakarų ekspresui" S. Jurkus.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė patvirtino, jog leidimas laikinai eksponuoti meno kūrinį ant molo yra išduotas. "Šiuo metu yra rengiamas molo rekonstrukcijos techninis projektas. Jeigu kūrinys trukdys molo rekonstrukcijos darbams, jį reikės nukelti. Kol projektas neparengtas ir nepradėtas įgyvendinti, tegu džiugina kūrinys klaipėdiečius ir miesto svečius", - sakė V. Paukštė.

DETALĖ. Kodėl kompozicijos centrinė figūra - vyras - pavaizduotas su puse veido autoriai kol kas neatskleidžia.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder