Parama Vydūno paminklui - ir pinigais, ir menais

Parama Vydūno paminklui - ir pinigais, ir menais

Labdaros-paramos renginys Klaipėdos dramos teatre uostamiesčio visuomenei pristatė iniciatyvą kitąmet pastatyti paminklą filosofui, rašytojui, žymiam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui Vydūnui (Vilhelmui Storostai).

Dviejų dalių renginyje menininkai klaipėdiečiams priminė humanisto, rašytojo, filosofo, publicisto, kultūros veikėjo Vydūno (1868-1953) biografiją, veiklą, idėjas. Apeirono teatras su Vydūno gimnazijos mokiniais ir vaikų choru žiūrovams pristatė teatralizuotus skaitymus pagal Vydūno raštus ir biografiją. Šiuolaikinio šokio teatro "Padi Dapi Fish" šokėja Laura Geraščenko pristatė choreografinę kompoziciją, muzikantė Dailė Docienė pamalonino arfos muzika. Antroje renginio dalyje žiūrovų ovacijos ir "bravo" šūksniai palydėjo kamerinio orkestro "Niko" pasirodymą.

Klaipėdos dramos teatro fojė per pertrauką susirinkusieji smalsiai apžiūrinėjo skulptūrinės kompozicijos "Versmė", kuri kitąmet papuoš atnaujintą ir Vydūno vardu pavadintą uostamiesčio skverą tarp Bokštų ir Puodžių gatvių, maketą. Tikimasi, kad šis monumentalus kūrinys taps pagrindiniu Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo programos Klaipėdoje akcentu 2018-aisiais.

Kompoziciją su bronzine basakojo Vydūno skulptūra ant 5 metrų skersmens pjedestalo ir aplink trykštančiu fontanu kuria atvirą architektūrinį projekto konkursą laimėjusi menininkų grupė: Olesis Sidarukas, Petras Džervus ir Borisas Krylovas.

Iniciatyvos tokiu būdu įamžinti Vydūno atminimą uostamiestyje ėmėsi VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra", Vydūno draugija ir Klaipėdos miesto savivaldybė. VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas pažymėjo, jog prie šio kilnaus projekto dirbama jau penkerius metus.

"Jau labai daug ką padarėme, tačiau vis sulaukiame pastabų, kad per mažai informuojame apie projektą visuomenę. Organizuodami labdaros-paramos renginį siekiame ne tik priminti Vydūno asmenybės reikšmę mūsų kultūrai, pranešti žinią apie iniciatyvą pastatyti paminklą Vydūnui, bet sykiu paraginti klaipėdiečius tiek finansiškai, tiek savo idėjomis ir darbais prisidėti prie šios iniciatyvos. Manau, kad tokių renginių bus dar daugiau", - kalbėjo R. Cibauskas.

Minėtosios viešosios įstaigos vadovas Arvydas Girdzijauskas pasidžiaugė, kad Kultūros ministerija taip pat palaiko Vydūno atminimo įamžinimą ir jau rengiama sutartis dėl 30 tūkst. Eur paramos paminklo meninei idėjai įgyvendinti.

"Ministerija skiria gana solidžią finansinę paramą, kitą dalį planuojame surinkti iš mecenatų. Idėją įamžinti Vydūno atminimą Klaipėdoje remia uostamiesčio įmonės, uostas, kultūrai neabejingi piliečiai. Procesas vyksta sklandžiai. Skulptorių komanda jau dirba prie paminklo realizacijos projekto. Klaipėdos savivaldybė įsipareigojo pagal pasiūlytą architektūrinę idėją sutvarkyti skverą. Šiuo metu paskelbtas konkursas aikštės sutvarkymo projektavimui. Manau, kad Vydūno skvero sukūrimas Klaipėdoje taps reikšmingu kultūriniu ženklu", - žadėjo A. Girdzijauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder