Pajūrio valdininkė sulaukė teismo kirčio

Pajūrio valdininkė sulaukė teismo kirčio

Miesto valdžios ir Nacionalinės žemės tarnybos palaikymas nepadėjo įtakingai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos valdininkei Irenai Šakalienei ir jos artimiesiems apsiginti nuo Generalinės prokuratūros. Už tvarką uostamiestyje atsakingos moters šeima privalės grąžinti dalį prie XIX amžiaus pastato pačiame Klaipėdos centre esančio žemės sklypo bei nugriauti jame išdygusį naują dviejų aukštų statinį.

Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje viešąjį interesą ginanti Generalinė prokuratūra metė pirštinę Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai I.Šakalienei. Nors Temidė pripažino, kad prokurorų ieškinys pagrįstas tik iš dalies, jos verdiktą galima vertinti, kaip valdininkės pralaimėjimą.

Kova vyko dėl pačiame uostamiesčio centre, K.Donelaičio gatvėje, esančio apie 13 arų žemės sklypo. Jame stovi ne tik apleistas XIX amžiaus pastatas, bet ir naujai išdygęs dviejų aukštų statinys. Visas šis turtas priklauso bendrovei „Donelaičio namai“, kurios didžiausia akcininkė yra I.Šakalienė. Likusios akcijos priklauso jos dukroms Imantei ir Mažvydei. Pastaroji yra bendrovės direktorė.

Nors prokurorai siekė negaliojančiomis pripažinti keturias valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis, teismas tokiomis pripažino dvi. Konstatuota, kad jas sudarant (2014 metais) pažeistos imperatyviosios įstatymų nuostatos. Ne aukciono tvarka, lengvatinėmis sąlygomis, perleista didesnė dalis žemės sklypo ploto, nei reikalinga minėtoms seserims nuosavybės teise turimoms patalpoms eksploatuoti pagal jų tiesioginę paskirtį. Todėl už likusias sklypo dalis buvo galima gauti didesnį pelną, jas išnuomojant ar parduodant aukcione.

Žemės sklypai (3,89 ir 4,11 aro) vėl taps valstybės nuosavybe, o seserims bus grąžinti už juos sumokėti pinigai - 3451,64 Eur ir 4370,67 Eur. Panaikintos ir „Donelaičio namų“ su jomis sudarytos akcijų pasirašymo sutarčių dalys dėl žemės sklypo dalių bendrovei perleidimo, taip padidinant jos įstatinį kapitalą.

Pačiai I.Šakalienei 2006 m. ir 2007 m. valstybinė žemė parduota teisėtai. Ji gali guostis ir tuo, kad išsaugojo statybos leidimą rekonstruoti joje stovintį XIX amžiaus pastatą. Tačiau teismas negaliojančia pripažino Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos jai išduoto leidimo dalį dėl dviejų aukštų priestato su mansarda statybos. Valdininkė jį įpareigota nugriauti per tris mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo, Nacionalinės žemės tarnybos lėšomis bei sutvarkyti statybvietę.

Prokuratūra tikina, kad I.Šakalienės sklype vyksta ne senovinio gyvenamojo namo rekonstrukcija, o naujo pastato statyba. Neva to daryti nebuvo galima, nes atsakovams priklauso tik gyvenamasis namas, bet ne visi sklype buvę statiniai. Naujas pastatas greitai atsirado vietoj nugriautos skalbyklos bei sandėlio. Tuo metu senovinio pastato rekonstrukcija nejuda. Kaip teisinamasi, dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių.

Atsakovėmis šioje byloje yra ne tik trys moterys ir jų valdomi „Donelaičio namai“. Analogišką joms poziciją palaiko Klaipėdos miesto savivaldybės administracija bei Nacionalinė žemės tarnyba.

Sulaukusi kelių skundų, Generalinė prokuratūra ginti viešąjį interesą ėmėsi po to, kai to daryti nesutiko Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai.

Beveik neabejojama, kad atsakovai pasinaudos savo teisėmis ir jiems nepalankų teismo sprendimą skųs Lietuvos apeliaciniam teismui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder