Pagerbti žuvusieji už Klaipėdos krašto ir Lietuvos vienybę

Pagerbti žuvusieji už Klaipėdos krašto ir Lietuvos vienybę

Sausio 15 d. Skulptūrų parke prie paminklo 1923 m. sukilimo dalyviams Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 91-osioms metinėms paminėti susirinko krašto politinių ir visuomeninių organizacijų atstovai, eiliniai klaipėdiečiai ir miesto svečiai. Skambėjo tradicinė giesmė "Lietuvininkais esame mes gimę".

Nuskambėjus Karinių jūrų pajėgų orkestro maršui ir išsirikiavus Dragūno bataliono kariams, iškilmes pradėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Pasveikinęs susirinkusiuosius, meras priminė, jog susirinkome pagerbti visai Lietuvos Respublikai reikšmingą istorinį įvykį, drąsių karių, paaukojusių gyvybes už Klaipėdos krašto susijungimą su Lietuva, atminimą.

Meras sakė, jog kai kurie dalykai tarsi nutolsta, nusėsti laiko dulkių, kita vertus, drauge su istorikais grįžtame prie diskusijų ir tyrinėjimų, atrandame naujų dalykų, kurie leidžia atidžiau pažvelgti ir suvokti 1923 metų įvykių reikšmę. 2013 metais vykę daugybė renginių, konferencijų ir parodų, esą, padėjo išskirti Lietuvos istorijai labai svarbią datą. Ir palinkėjo būti vertiems didvyrių atminimo ir aukų.

Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis pabrėžė, jog nors istorikai vis dar diskutuoja dėl daugybės dalykų, jie sutaria dėl vieno: Sausio 15-oji - Klaipėdos krašto diena. Priminė, kad anuomet dar jauna Lietuvos valstybė ryžosi svarbiam žingsniui, o jauni kariai - žygiui, kuris buvo sudėtingas, tačiau sėkmingas, todėl dabar turime jūrinę valstybę.

Lietuvininkų bendrijos "Mažoji Lietuva" pirmininkas Edmundas Paplauskas, kalbėdamas apie prieštaringus Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos vertinimus, pabrėžė, jog anuomet Mažoji Lietuva ištiesė ranką Didžiajai, ir jeigu ne tas ryžtas, nežinia, kokia kalba dabar kalbėtume, kokie būtų mūsų vietovardžiai, kokie būtume mes. Priminė: už tai, kad esame vieningi, turime būti amžinai dėkingi sukilėliams.

Nuskambėjus šūvių salvėms, paminkas sukilėliams paskendo gėlėse, o Lietuvos kariai atidavė pagarbą žuvusiems. Susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder