Pagerbė žydų genocido aukas

Pagerbė žydų genocido aukas

Trečiadienį Klaipėdoje, prie Lietuvos žydų genocido aukų atminimo sienos, buvo minima Lietuvos žydų genocido diena.

1943 metais rugsėjo 23-iąją, prieš 77-erius metus, buvo likviduotas Vilniaus žydų getas, kuriame buvo uždaryta apie 40 tūkst. žmonių. Nacių okupuotoje Lietuvoje buvo beveik visiškai išnaikinti Lietuvos generalinėje srityje gyvenę žydai. Per trejus metus buvo sunaikinta 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. šalyje gyvenusių žydų.

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis sakė, jog tai skaudus Lietuvos istorijos puslapis, didelė netektis mūsų valstybei, todėl svarbu, kad tokios tragedijos daugiau nepasikartotų.

"Noriu padėkoti, kad atėjote paminėti šitą liūdną datą. Čia mūsų bendra tragedija, lietuvių ir žydų, kurie daugelį metų gyvena vieni šalia kitų. Kaip tai įvyko labai sunku įvertinti ir turbūt niekada nebus suprantama, kaip tai galėjo nutikti. Buvo sunaikinta savita Lietuvos žydų kultūra", - sakė F. Puzemskis.

1953 m. Izraelyje specialiu Kneseto nutarimu buvo įkurtas Jad Vašemo Holokausto ir didvyriškumo atminties institutas, kuris žydų gelbėtojams suteikia Pasaulio tautų teisuolio vardą, apdovanoja medaliu ir jų garbei Izraelyje esančioje Teisuolių alėjoje pasodina medelį.

Visame pasaulyje, pagal Jad Vašemą, Teisuolių sąraše yra daugiau nei 27 tūkst. žmonių, iš jų - 916 Lietuvos piliečių.

Tad renginio metu žodį tarė ir teisuolių palikuonė Olimpija Tarvydienė. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad Gargždų kapinėse yra norima statyti stotį. Ji paragino tokiam statiniui vietos ieškoti kitur.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos žydų genocido atminimo dienos svarbą. Jis ragino nepamiršti praeities herojų.

"Istorijos niekam nevalia perrašyti, ar palikti joje baltų puslapių. Nepamirškime, atminkime. Pirmiausia nepamirškime tų, kurie, rizikuodami gyvybėmis, negalvodami apie savo saugumą, bet galvodami, kaip išgelbėti, gyvybiškai rizikingoje situacijoje gelbėdavo žydus. Ne tam, kad jie būtų pripažinti Pasaulio teisuoliais ir gautų apdovanojimą, bet tam, kad išgirstų savo širdies balsą. Padėti, išgelbėti ir tik po to galvoti apie save", - tikino V. Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder