Pagerbė Jono Aušros indėlį į valstybingumą

Pagerbė Jono Aušros indėlį į valstybingumą

Mažajai Lietuvai nusipelniusio kraštiečio Jono Aušros vardas įrašytas į Katyčių garbės piliečio knygą. Evangelikų liuteronų bažnyčioje gausiai susirinkus katytiškiams ir svečiams kunigų V. Miliausko ir L. Fetingio vedami visi pasimeldė už Lietuvą ir Katyčių seniūniją. Renginio metu seniūnas Jonas Lukošaitis papasakojo J. Aušros gyvenimo istoriją ir jo nuopelnus kraštui.

Taip pat pakvietė šio iškilaus žmogaus vaikaičius, kurių susirinko tikrai gausus būrys, pasirašyti garbės piliečio knygoje. Prisiminimais apie senelį dalijosi Viktoras, Algirdas, iš Čikagos su šeima atvykęs kunigas Valdas Aušra. Jie dėkojo bendruomenei už tokį jų senelio darbų įprasminimą.

Katyčių seniūnas Jonas Lukošaitis pasakojo, jog J. Aušra buvo nepaprastas ir geras žmogus: "Jis užaugo čia, vykdė aktyvią veiklą, įkūrė jaunimo organizaciją "Vainikas", dirbo ir bendravo su Vydūnu."

Seniūnas pabrėžė, jog J. Aušra kaip niekas kitas bendradarbiavo ir draugavo su vaikais ir jaunimu.Kalbėdamas apie įvykusią šventę seniūnas džiaugėsi ne tik gausiai susirinkusiu seniūnijos gyventojų būriu, bet ir J. Aušros giminėmis, kurie atvažiavo į renginį.

Seniūnas sakė, jog jam įstrigo kunigo Valdo Aušros žodžiai: "Medis be šaknų yra niekas, kaip ir žmogus be gimtinės yra niekas", svarbu prisiminti savo gimtinę, šaknis bei žmones, kurie padėjo gyvenimo kelyje.

Apie Joną Aušrą

Jonas Aušra aktyvus Klaipėdos krašto veikėjas ikikariniu laikotarpiu. Gimė 1890 m.Minjotose netoli Katyčių bažnytkaimio.

Mirė 1960 m. Klaipėdoje. Jis buvo Mažosios Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjas, muitininkas, muitinės tarnybos pulkininkas.

Dirbo M. Jankaus spaustuvėje Bitėnuose, Ragainėje, platino lietuvišką spaudą. Surinko 355 parašus dėl lietuvių kalbos grąžinimo į Mažosios Lietuvos mokyklas.

1912 m.įsteigė ir vadovavo Katyčių lietuvių jaunimo draugijai "Vainikas". Nuo 1923 - ųjų "sukilimo" iki 1939 - ųjų jam teko puoselėti per šimtmečius susiklosčiusias lietuvininkų tradicijas (pavyzdžiui, liuteronybę, ir tvirtinti valstybingumo idėją. 1942 m.buvo ištremtas į nacių okupuotą Lietuvą.

1944-1947 m. karo pabėgėlis Vokietijoje. Grįžęs į Lietuvą sovietinės valdžios buvo persekiojamas, kalintas Šilutės kalėjime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder