Orai atšilo, smarvė grįžo į pietinę miesto dalį

Orai atšilo, smarvė grįžo į pietinę miesto dalį

Pastarosiomis dienomis vėl pasipylė pietinės miesto dalies gyventojų skundai dėl kvapų. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas vėl kviečiasi specialistus. Žmonės iš naujo grasina statyti palapines ir blokuoti gatves.

Pasak Klaipėdos mero V. Grubliausko, tam tikrų pasiekimų kovoje su smarve būta, bet kova nebaigta, nes kvapai pietinėje miesto dalyje, deja, neišnyko. "Reaguodamas į pastarųjų dienų gyventojų nusiskundimų bangą, sukviečiau kontroliuojančių institucijų ir Savivaldybės atstovus. Regioninis aplinkos apsaugos departamentas per kelias dienas gavo keliolika skundų, Visuomenės sveikatos centras apie 200", - kalbėjo meras.

Trečiadienį buvo pristatytas operatyvaus reagavimo, fiksavimo ir kvapų identifikavimo planas. Miestas suskirstytas į 5 teritorijas, kurių kiekviena turi atsakingą asmenį. Per valandą atvažiuoja mobilioji laboratorija, paima mėginius ir per dvi savaites identifikuoja smarvės "autorių".

Vakar vakare, kai skundų buvo labai daug, pakeltas Aplinkos departamento dronas užfiksavo, kad UAB "Branda Lt" vyko substancijų, nesukeliančių gerų kvapų, tvarkymas. Kodėl tai daroma, kai karštos dienos ir pučia pietryčių vėjas, sunku pasakyti. Ketvirtadienį meras žada kviestis visų 5 bendrovių, potencialių smarvės skleidėjų atstovus, su kuriais žadama kalbėti griežtai. V. Grubliauskas paprašė kuo skubiau atnaujinti komisijos, kuri buvo sudaryta dar pernai, darbą.

Mėginių paimti nepavyko

Pasak miesto Tarybos narės Ligitos Girskienės, kvapas pietinėje miesto dalyje buvo juntamas nuo pat Rimkų iki Taikos pr. prie prekybos centro BIG ir Žardininkų mikrorajono. Pirmieji pranešimai apie kvapus registruoti gegužės 30 d. "Jau trys paros iš eilės nuo sekmadienio kiekvieną vakarą nuo 21 iki 23.30 val. sklinda smarvė. Aš pati registravau ir 65, ir daugiau kaip 40 pranešimų", - sakė ji.

Vakar ji iškvietė asmenį, galintį paimti kvapų mėginį. Nors jis atvyko per pusvalandį, kvapo toje vietoje nebebuvo. Važinėta 3 kilometrų spinduliu, tačiau mėginio paimti vis tiek nepavyko.

"Savivaldybė yra nupirkusi iš tarptautinės kompanijos paslaugą, kuri turi rinkti informaciją. Mes tuos kvapus gaudysime, fiksuosime, lauksime tyrimų išvadų. Paskui bus rengiamas aplinkos kokybės planas, bus naudojamos Europos Sąjungos lėšos", - kalbėjo L. Girskienė, bet prisipažino, kad pati jau netenka vilties. Labai daug žmonių skambina jai. Jie žada palapinių miestelį statytis ir gatves blokuoti, sako eisią miegoti į viešbučius, o paskui prašysią kompensacijos.

Pasak L. Girskienės, Savivaldybė nesusitaria net su savo įmone "Klaipėdos vanduo", kuri kelia labai daug problemų, ne vien tik bendrovės "Branda" ir "Grigeo". Anot jos, negi Savivaldybė negali rasti lėšų ir uždengti tuos atvirus "Klaipėdos vandens" pirminius nuotėkų surinkimo įrenginius, nusodintuvus. Užvakar žmonės sakė, kad prie bendrovės "Klaipėdos vanduo" vartų buvo neįmanoma stovėti dėl smarvės.

"Tos priemonės, tas popierizmas, tos sudarytos komisijos mūsų negelbsti. Rašėme visoms ministerijos. Kreipėmės visur pačiu aukščiausiu lygiu. Mums ir patiems visa tai jau nusibodo, bet situacija nesikeičia", - sakė Tarybos narė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder