Nuotraukose - unikalūs duomenys apie Klaipėdą

Nuotraukose - unikalūs duomenys apie Klaipėdą

Klaipėdos istoriją tyrinėjantys mokslininkai turi naują įdomų ir labai retą dokumentinį šaltinį - Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių aviacijos darytų itin kokybiškų aerofotografijų kopijas.

Iki šiol neturėta planų, dokumentuojančių Klaipėdos pokyčius lemtingais karo ir pirmaisiais pokario metais. Anot istorikų, naujieji šaltiniai ateityje neabejotinai leis patikslinti ne vieną Klaipėdos istorijos faktą.

Nuskenavo 17 tūkst. fotografijų

Iš viso vokiečiai iš lėktuvų nufotografavo daugiau kaip 1 250 000 kadrų virš visos Europos iki pat Kaukazo. Po karo ši GX pavadinta kolekcija kaip trofėjus atiteko sąjungininkams ir buvo įslaptinta bei saugoma JAV nacionaliniame archyve Vašingtone, nedidelė dalis - Jungtinės Karalystės archyvuose. 5-6 dešimtmetyje, Šaltojo karo metu, aerofotografijos tapo vertingu informacijos šaltiniu JAV ekspertams. Šiuo metu kolekcija atverta visuomenei, nors ant daugumos dokumentų vis dar yra ženklas "Confidential".

Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba (LVAT), Lietuvos centrinis valstybės archyvas, bendradarbiaudami su Klaipėdos universitetu (KU) ir Kultūros paveldo departamentu šiais metais įgyvendino projektą, kurio metu JAV nacionaliniame archyve šią vasarą dirbo LVAT Informacijos ir dokumentų naudojimo skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Bujokas ir LCVA skaitmeninimo specialistas Mindaugas Skardžius. Per 4 savaites šie jauni archyvarai nukopijavo 17 tūkst. vaizdų - nuotraukų, žemėlapių bei schemų - iš GX kolekcijos. Taip pat jie padarė sąrašą bylų, kuriose saugomos nuotraukos, darytos virš Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos ir Kaliningrado.

"Nors archyvas yra atviras ir prieinamas kiekvienam besidominčiajam jame saugomais šaltiniais, tačiau norint į jį patekti kiekvieną dieną turėdavome pereiti labai griežtą apsaugos patikrą", - dalijosi įspūdžiais D. Bujokas ir M. Skardžius.

Prisiliesti prie istorinių šaltinių archyvarai galėjo tik su baltomis pirštinėmis. Originalius dokumentus jie skenavo savo skeneriu. 1 dokumento skenavimas trunka minutę. Atlikę šį titanišką darbą ir grįžę į Lietuvą archyvarai dar mėnesį laiko užtruko nuotraukas karpydami, o dar prieš akis laukia didžiausia projekto dalis - aerofotografijų identifikavimas ir tyrimai.

Pasak archyvarų, vos žinia apie istorines aerofotografijų kopijas pasklido Lietuvoje, buvo sulaukta užklausimų dėl Kauno devintojo forto, Kretingos, teritorijos tarp Klaipėdos ir Kretingos vaizdų.

Renginio Klaipėdoje metu M. Skardžius ir D. Bujokas pristatė keletą jau identifikuotų aerofotografijų, tarp jų - ir istorinius Klaipėdos miesto, Kretingos, Palangos, Kuršių nerijos vaizdus.

Vokiečių aerofotografijos darytos žvalgybos tikslais, todėl "padengia" daugiausia fronto linijas ir infrastruktūrinius objektus (geležinkelius, tiltus ir pan.), tačiau į kadrus pateko ir daugybė kitų žemės plotų ir ištisų miestų. Nespalvoti vaizdai stulbina itin gera kokybe. Nors jų mastelis toks, kad į vieną fotografiją telpa visas miestas, tačiau ją išdidinus galima nesunkiai identifikuoti ne tik ryškius kraštovaizdžio elementus, bet ir detaliai tyrinėti pastatus, jų griuvėsius, bombardavimo ženklus, želdinius. Klaipėdos miesto aerofotografijoje itin ryškiai matyti Klaipėdos pilies kontūrai, gaisro pėdsakai.

Patikslins istorinius faktus

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas ir projektų vadovas dr. Vasilijus Safronovas Antrojo pasaulinio karo metu darytų aerofotografijų kopijas įvardina kaip nepaprastai įdomų ir retą dokumentinį šaltinį, su kuriuo gali dirbti ne tik istorikai, bet ir neinvazinius tyrimus praktikuojantys archeologai, architektai, paveldosaugininkai ir daugelio kitų sričių atstovai.

"Šių šaltinių tikrąją vertę pajusime tuomet, kai aerofotografijos bus paverstos aerofotografine informacija apie Lietuvą 1944-aisiais, tai yra bus sugretintos su dabartine GIS sistema. Tačiau tam pirmiausia reikia identifikuoti nufotografuotą vietovę, "pririšti" nuotraukos topografinius orientyrus prie dabartinės geoinformacinės sistemos. Šitaip apdoroti 17 tūkstančių kadrų - ilgas ir kruopštumo reikalaujantis darbas. Kol kas yra atliktas tik šių aerofotografijų skaitmeninimas ir pirminis tyrimas, todėl apie detalesnio aerofotografijų tyrimų rezultatus kalbėti kol kas per anksti", - sakė istorikas.

Visgi net ir pirminė aerofotografijų kopijų peržvalga, anot V. Safronovo, pateikia įstabių ir išties unikalių duomenų.

"Pavyzdžiui, Klaipėdos, kuri tuo metu buvo iš sausumos apsupta sovietinės armijos, atskiros dalys 1944 metų pabaigoje iš oro yra nufotografuotos net penkis kartus. Keliais kadrais miestas buvo nufotografuotas ir ištisai - maždaug nuo dabartinės Lideikio gatvės šiaurėje iki Smeltalės upės pietuose. Nuotraukos pirmiausia teikia retą topografinę informaciją, mat iki šiol disponavome 1942 metų Klaipėdos kadastriniu planu ir jau 1947 metais darytais brėžiniais, kurie, beje, nerodė viso miesto. Planų, dokumentuojančių Klaipėdos pokyčius lemtingais karo ir pirmaisiais pokario metais, neturėjome. Aerofotografijos tokį planą, galima sakyti, atstoja. Maža to, šios nuotraukos puikiausiai parodo, kokie pastatai buvo pažeisti per 1944 metų spalio bombaordavimus (nuotraukose jie nebeturi stogų) ir kaip atrodė miestas iki kito naikinimo etapo 1945 metų sausio pabaigoje. Taigi tai svarbus dokumentinis įrodymas, ateityje neabejotinai leisiantis patikslinti ne vieną Klaipėdos istorijos faktą", - įsitikinęs pašnekovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder