Nori išsaugoti Klaipėdos menininkų palikimą

Nori išsaugoti Klaipėdos menininkų palikimą

Uostamiestyje imta svarstyti, kaip ateitiems kartoms išsaugoti Klaipėdos menininkų kūrybinį palikimą. Taip pat susirūpinta, kur vienu ar kitu būdu surinktos meno darbų kolekcijos galėtų būti eksponuojamos.

Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio teigimu, kalbant apie uostamiesčio menininkų darbų išsaugojimą ateities kartoms bei jų kaupimą vienoje vietoje esama dar daug neatsakytų bei diskutuotinų klausimų.

"Pavyzdžiui, kokius meno kūrinius reikėtų kaupti - dailės, taikomosios dailės, fotografijos ir pan. Taip pat - ar mes kalbame tik apie profesionalų meną, ar ir apie liaudies meną, - sakė N. Lendraitis. - Yra ir klausimas, kieno kūrybinį palikimą reikėtų kaupti - tik klaipėdiečių ar ir su miestu susijusių menininkų darbus."

Jis pažymėjo, kad reikėtų nuspręsti ir už kokias lėšas Klaipėdos menininkų darbų fondas būtų kaupiamas - miesto biudžeto ar privačių rėmėjų.

"O gal reikėtų tartis su privačių kolekcijų savininkais, kad jie tik leistų eksponuoti jų turimas kolekcijas?" - pridūrė N. Lendraitis.

"Esama įvairių nuomonių, kur sukauptus meno kūrinius reikėtų eksponuoti. Viena iš nuomonių, kad reikia mieste statyti naują galeriją. Kiti gi mano, jog specialių erdvių reikėtų ieškoti jau dabar esamuose infrastruktūros objektuose. T. y. pasižiūrėti, ar mieste veikiančiose kultūros įstaigose yra nenaudojamų patalpų, kuriose būtų galima organizuoti parodinę veiklą", - teigė Kultūros skyriaus vedėjas.

Galimybė kaupti Klaipėdos menininkų kūrybinį palikimą bei vėliau jį eksponuoti svarstyta ir ketvirtadienį vykusiame Savivaldybės Tarybos kolegijos posėdyje. Politikai pritarė, kad šiuos siūlymus būtina išanalizuoti.

"Galvojame, kad iki metų pabaigos mes su kultūros ir meno srities, nacionalinių institucijų atstovais, ekspertais šį klausimą aptarsime bei nubrėšime gaires, kuriuo keliu Klaipėda turėtų eiti. Taip pat kitąmet planuojame parengti ir galimybių studiją", - sakė N. Lendraitis.

Šiuo metu Klaipėdos dailininkų darbų parodos kelis kartus per metus pristatomos Kultūrų komunikacijų centre. Taip pat Mažosios Lietuvos istorijos muziejus eksponuoja keliasdešimt sovietmečiu surinktų miesto dailininkų darbų, dar viena dalis tokių darbų yra saugoma muziejaus saugykloje. Kiek anksčiau ilgalaikė Klaipėdos krašto menininkų darbų paroda veikė ir Prano Domšaičio galerijoje.

Beje, Savivaldybė yra sulaukusi neoficialaus pasiūlymo iš pranciškonų vienuolio, kunigo Benedikto Jurčio dėl bendradarbiavimo eksponuojant jo sukauptą meno vertybių kolekciją įrenginėjamose vienuolyno patalpose uostamiestyje. Klaipėdoje eksponuoti savo sukauptą vertingą meno darbų kolkciją siūlo ir garsus kolekcininkas Aleksandras Popovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder