Noras griauti garažus pakvipo teismu

Noras griauti garažus pakvipo teismu

Klaipėdos savivaldybė ruošiasi už kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų išpirkti garažus Kūlių Vartų g. 5A ir juos sulyginti su žeme. Siekiant pagražinti Jono kalnelio teritoriją, vietoje garažų planuojama įrengti gatvės dangą, imituojančią vandenį.

Minėtieji garažai priklauso Rytui ir Daivai Kaminskams. Pastarieji kol kas oficialiai apie planuojamą garažų išpirkimą informuoti nebuvo, kadangi ruošiamas prašymas Nacionalinei žemės tarnybai dėl žemės paėmimo.

Ruošiasi perimti žemę

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėjos Raimondos Gružienės teigimu, garažų savininkams konkreti kompensacijos suma bus nustatyta individualaus vertinimo būdu. Ji patikino, kad savininkai apie detaliajame plane numatytus sprendinius žinojo anksčiau.

"Kai Taryba pritars, teiksime prašymą Nacionalinei žemės tarnybai ir informuosime piliečius, kad pateikėme prašymą paimti žemę. Mūsų pateiktas prašymas gali būti tenkintas, gali būti ir netenkintas. Apie priimtą sprendimą savininkus taip pat informuos ir Nacionalinė žemės tarnyba", - tikino R. Gružienė.

Pasak jos, atlikus turto vertinimą garažų savininkams bus siūloma pasirašyti sutartį su numatytais terminais ir kompensacija. Jeigu Kaminskų šeima sutarties nepasirašys, tada Klaipėdos savivaldybė, kaip suinteresuotas žemės paėmimo asmuo, bus priversta kreiptis į teismą. Tačiau į teismą galės kreiptis ir garažų savininkai - bus galima ginčyti sprendimą paimti žemę ir pačios kompensacijos dydį.

"Teismas tada išnagrinės, ar teisėtai pradėta procedūra, ar tam buvo pagrindas. Mums, sulaukus teigiamo verdikto, liktų tik bylinėjimasis dėl kompensacijos dydžio. Tačiau tokia byla pačiam procesui jau netrukdytų", - teigė Žemėtvarkos skyriaus vedėja.

Ji patikino, kad dažniausiai ginčas tarp abiejų pusių kyla būtent dėl kompensacijos dydžio. Ją Klaipėdos savivaldybė Kaminskų šeimai ketina numatyti kitų metų biudžete.

Pagal dabartinį planą numatytos išlaidos siekia apie 22,5 tūkst. eurų: maždaug 16 tūkst. eurų kompensacija už 3 garažus, o likusi 6,5 tūkst. eurų suma - žemės paėmimo išlaidoms.

"Per tą laiką kompensacijos suma gali keistis. Kol kas suma tik preliminari, remiantis Registrų centro duomenų baze. Tokia yra vidutinė rinkos vertė. Tačiau suma individualaus vertinimo metu gali pasikeisti", - "Vakarų ekspresui" sakė R. Gružienė.

Pirmadienį Klaipėdos savivaldybės ketinimus palaikė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, kuris pastabų neturėjo. Prieš artėjantį Tarybos posėdį klausimas dar bus pristatytas Finansų ir ekonomikos komitete.

Kaina netenkina

Iš "Vakarų ekspreso" žinią apie galimą garažų nugriovimą ir numatytą kompensaciją išgirdęs R. Kaminskas liko nustebęs. Jis nedvejodamas pareiškė, kad numatyta suma - 16 tūkst. eurų - yra neadekvati.

"Apie tai tikrai nieko nežinau. Jokių pasiūlymų nėra. Pabrėžiu, man jokių pasiūlymų nereikia. Žinau, kaip žmonės dabar nukenčia Bangų gatvėje, kai jiems siūlomos juokingos sumos. Garažai yra legalūs, nuo sovietmečio sutvarkyti. Antra, - šalia yra kultūros paveldo pastatas, kurį Savivaldybė taip pat norėjo nugriauti, bet Kultūros paveldo departamentas tai uždraudė", - sakė R. Kaminskas.

Jis patikino, kad jam priklausantys garažai niekam netrukdo, - juose įrengta kanalizacija ir vandentiekis, signalizacija, įvesti laidiniai telefonai, mobilusis ryšys.

"Būtų labai keista, jeigu Savivaldybė siūlytų mano garažus nugriauti, nes šalia garažų, už 100 metrų, statomas didžiulis monstras - milžiniškas garažas. Vienus garažus stato, o kitus - griauna", - stebėjosi Istorinio paveldo puoselėjimo asociacijos prezidentas, verslininkas R. Kaminskas.

Jo teigimu, Kaštonų gatvėje esantys apgriuvę garažai kiaurais stogais kainuoja nuo 5 iki 8 tūkstančių eurų. O štai Tiltų gatvėje - iki 15-16 tūkst. eurų.

"Garažų mieste daug nėra, tad jie turi aukso vertę. Suprantu, kad viskas yra tvarkoje kaip sovietų laikais - viską galima paimti veltui. Taip žmonės yra skriaudžiami. Jeigu viskas būtų įvertinta adekvačiai... Kaina gana įdomi ir keista, aš tikrai su tuo nesutinku. Gargžduose už tiek nenusipirkčiau garažo. Yra aiški rinkos kaina, o ką rašo Registrų centras..." - nusivylimo neslėpė verslininkas.

R. Kaminskas patikino, kad pagal esamą situaciją jam neliktų nieko kito kaip tik kreiptis į teismą.

Garažų ir sandėliukų neliks

Valdas ŠVEDAS, Klaipėdos savivaldybės Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas
Be abejo, garažai turi įtakos Jono kalnelio rekonstrukcijai. Tačiau didžiausią įtaką daro Pylimo gatvėje esantys objektai. Jeigu teritorijas ir objektus pavyks išpirkti, garažų ir sandėliukų neliks. Toks yra planas. Manau, kad metų pabaigoje viskas jau bus išspręsta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder