Netrukus pradės tvarkyti fachverką

Netrukus pradės tvarkyti fachverką

Vėliausiai iki kitų metų pabaigos Klaipėdos senamiestyje turi būti sutvarkyti fachverkinės architektūros pastatai. Pirmadienį Savivaldybėje pasirašyta sutartis su rangovais - UAB "Pamario restauratorius".

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, kad bus remontuojami keturi fachverkinės architektūros pastatai Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10, Bažnyčių g. 6 (veikia architektų, dailininkų sąjungos, "Senamiesčio baras"), Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2 (Parodų rūmai, Baroti galerija), Vežėjų g. 4 (Klaipėdos lėlių teatras).

UAB "Pamario restauratorius" direktorius Aldas Kliukas sakė, kad fachverkas yra Klaipėdos identiteto dalis, uostamiesčio įvaizdžio dalis, tad tai reikia išsaugoti. "Tvarkysime ne tik fasadus, bet numatyta tvarkyti ir šildymo, elektros sistemas, vandentiekį, lauko inžinerinius tinklus, teritoriją, numatyti net ir vidiniai remontai", - teigė A. Kliukas.

Pasak jo, darbai bus pradedami nuo Klaipėdos lėlių teatro namų - lėlininkai jau išsikraustė kitur ir paruošė patalpas remontuoti. Be to, tai mažiausias remontuojamas objektas. Planuojama, kad darbai Vežėjų g. 4 prasidės netrukus po Jūros šventės. Didžiausias objektas - Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10.

Prasčiausia padėtis yra Baroti galerijoje. Esą medinės fachverko dalys yra sutrūnijusios, tad darbas bus gana pavojingas.

"Vakarinę sieną, ko gero, reikės iš naujo suformuoti. Reikės sugalvoti, kaip sukabinti perdangas, kaip visą pastatą išlaikyti stabilų. Kol dar neprasidėjo bjaurūs rudens orai - vakarų vėjai, lietūs, liūtys, reikia tą fasadą sutvarkyti", - aiškino A. Kliukas.

Šiemet fachverkui tvarkyti numatyta apie 600 tūkst. eurų, tad bus tvarkomos Lėlių teatro patalpos ir Baroti galerija. Kitąmet bus imtasi likusių dviejų objektų.

"Manyčiau, kad turėsime daryti sprendimus, nes, vertindami tai, ką pasakė restauratoriai, gali reikėti iškraustyti", - paklaustas, ar prireiks išsikraustyti ir Parodų rūmams bei menininkams, sakė S. Budinas.

Vis dėlto garantuoti, kad remonto metu bus išspręstos visos problemos, A. Kliukas nesiryžo. Esą naudojamas medis, kurį veikia oro sąlygos, tad ateityje, ko gero, prireiks reguliaraus kosmetinio remonto. Pasak jo, Norvegijoje ar Vokietijoje, kur gausu fachverkinės architektūros statinių, vyksta nuolatinis tokių pastatų tvarkymas ir priežiūra.

"Medis yra medis. Jis reiklus, ambicingas ir prašosi priežiūros", - sakė UAB "Pamario restauratorius" direktorius.

Remonto ir paveldo tvarkybos darbų techninius projektus 2017 metais parengė UAB "Uostamiesčio projektas". Keturių objektų tvarkymo darbai atsieis daugiau nei 1,46 mln. Eur, per milijoną skyrė Europos Sąjungos fondai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder