Neįgaliems asmenims - nemokama teisinė pagalba

Neįgaliems asmenims - nemokama teisinė pagalba

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto tarybos narys, socialinis darbuotojas Saulius Liekis ir teisininkas Liudas Nastopka pasirašė geros valios susitarimą dėl nemokamos teisinės pagalbos teikimo neįgaliems žmonėms. Jau įvyko ir pirmoji konsultacija.

Minėtas teisininkas įsipareigojo, kad jo vadovaujama mažoji bendrija nemokamai kiekvieną penktadienį priims ir teiks teisinę pagalbą keturiems socialiai pažeistiems asmenims. Pasak S. Liekio, bus siekiama, kad teisinė paslauga būtų teikiama per socialinius darbuotojus. Jie, susidūrę su savo klientų problemomis, galės registruotis elektroniniu paštu, išsakyti problemą. Tada teisininkai su jais susisieks ir konsultuos. Esant poreikiui galbūt bus padedama surašyti ir pareiškimus teismui.

"Yra Klaipėdos krašto socialinių darbuotojų asociacija, vienijanti daugiau kaip 200 narių. Visa informacija bus išplatinta per socialinius darbuotojus, kad teisininkai būtų užtikrinti, idant teisinės pagalbos paslaugas gaus tie, kuriems tikrai jos reikia", - sakė jis

Anot S. Liekio, dažnai tokios pagalbos reikia ir vienišoms mamoms, kurioms reikia įrodyti tėvystę ir prisiteisti alimentus, problemų turi šeimos, auginančios neįgalius vaikus, jų iškyla dėl asmens neveiksnumo ir globos nustatymo. Žmonės su protine ar psichine negalia ima paskolas, paskui nesugeba jų atiduoti ir t. t. Kartais neįgaliems žmonėms patiems sunku spręsti problemas, nes susiduria su daugybe biurokratinių trukdžių - pavyzdžiui, reikia deklaruoti savo pajamas ir t. t.

Anksčiau panašią teisinę pagalbą jiems teikdavo studentai, o dabar jos imasi profesionalūs teisininkai.

BĮ neįgaliųjų centro "Klaipėdos lakštutė" socialiniai darbuotojai jau vakar papasakojo teisininkui apie tai, kokios žmonių, turinčių proto ar psichikos negalią, teisės bei laisvės dažniausiai yra pažeidžiamos ir kokios problemos iškyla, siekiant juos apginti.

"Džiaugiamės, kad atsiras tokia profesionali pagalba,ir dar nemokama. Dabar naudojomės nemokama pirminio lygio teisine pagalba per Savivaldybę. Artimiausiu metu mūsų klientų skaičius padvigubės, atitinkamai padaugės ir problemų. Jaustumės kur kas tvirčiau, jeigu turėtume kvalifikuotą specialistą savo komandoje. Dirbant socialinį darbą tenka atlikti labai daug prevencinio darbo, kad visi neįgalieji laiku susimokėtų už butus, kad socialinis būstas būtų prižiūrėtas ir taip toliau. Dabar galbūt mes galėsime teikti pagalbą ne tik savo klientams, bet ir tiems, kurie stovi eilėje", - sakė minėto centro direktorė Danutė Daukantienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder